www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

10 november 2007

Met tachtig door de bocht van Swing Mill

OOTMARSUM - Hij oogt vrij gedateerd. En ook de locatie, enigszins weggestopt achter de Polyp in de Molenstraat, werkt niet echt uitnodigend. Toch is de Swing Mill nog steeds niet weg te denken op de Koale Karmis in Ootmarsum.

De echte liefhebber weet de weg ernaartoe jaar in jaar uit feilloos te vinden om zich vervolgens in één van de tien ijzeren wagentjes met hoge snelheid in de rondte te laten draaien. Voor de jeugd geldt de snelheid als dé sensatie, voor de ouderen is het pure nostalgie. "Want", weet exploitant Arjan Hofman (35) uit Enschede, "een ritje in de Swing Mill doet de ouderen terugdenken aan het onbezorgde kermisplezier van vroeger." Niet voor niets was de attractie van Hofman deze zomer één van de trekpleisters op de nostalgische kermis in Tilburg. "Maar ook later in Weert kregen we veel leuke reacties. In de trant van: de Swing Mill, hij bestaat nog, of: dat is uit mijn jeugd. En zo gaat het eigenlijk overal waar we lang niet zijn geweest."

Hofman is de laatste kermisexploitant die het hele seizoen door met de Swing Mill door Nederland trekt. En er ook nog een redelijk belegde boterham aan verdient. Hij is ermee in de voetsporen getreden van zijn vader Herman Hofman. De inmiddels 71-jarige Hengeloër is nog altijd nauw betrokken bij de Swing Mill; hij zorgt waar dan ook voor de opbouw en het weer afbreken van de attractie. 's Winters houdt Hofman senior zich bezig met het onderhoud en neemt dan zelf de schilderskwast ter hand. De Swing Mill van Hofman is al 60 jaar oud en bevindt zich nog nagenoeg in de oorspronkelijke staat. "Hij is", kent Arjan Hofman de historie, "in 1947 in de avonduren gebouwd door personeel van Stork en Signaal." Dat gebeurde in opdracht van kermisexploitant Arie Zeggelink bij wie Herman Hofman later in dienst kwam. In de jaren '70 nam Hofman de attractie over. In de afgelopen 60 jaar kwam de Swing Mill onafgebroken naar de Ootmarsumse kermis. "Mijn vader en ik weten niet anders dan dat we hier het seizoen afsluiten", vertelt Arjan Hofman. Als het aan hem ligt, blijft dat ook zo. "De Swing Mill is mijn lust en mijn leven." Terwijl zijn vriendin in de kassa de kaartjes verkoopt, haalt hij ze weer op bij de kermisvierders die een ritje maken. Hofman geniet elke keer weer als hij de ronddraaiende wagentjes een extra zwieper geeft. Vaak tot grote schrik van met name de meisjes. Hij weet precies waarom een ritje in de Swing Mill nog altijd populair is. "Je kunt immers zelf actief zijn. Door aan het touw te trekken kun je zelf de snelheid sturen. In andere attracties kun je alleen maar stil zitten." De snelheid van de wagentjes kan oplopen tot 80 kilometer per uur. De Swing Mill dankt er ook een van zijn bijnamen aan: Met tachtig door de bocht. " Mooi hè", lacht Arjan Hofman trots.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Twentse Courant Tubantia.

Terug