www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

30 november 2007

Kermis 2008

<

Kermis 2008

Op papier zijn de kermissen voor 2008 al weer rond. Ondanks het feit dat er de laatste jaren weinig echte nieuwe zaken op het toneel verschijnen is het kermisteam er weer in geslaagd om onze straten straks om te toveren tot een prachtig verplaatsbaar pretpark.

Volendam : De Zeestraat krijgt dit jaar de primeur van een 55 meter hoge zweefmolen. Deze topattractie is afgelopen jaar voor het eerst te zien geweest op de Nederlandse kermissen en staat garant voor vermaak op hoog niveau. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: hang zitplaatsen aan kettingen, trek die omhoog tot ca 55 meter, zeg anderhalf keer de toren van de Vincentiuskerk, en maak een ritje met een ongekend uitzicht en een buik vol spinnen. Tevens zijn volgend jaar van de partij: de achtbaan Magic Mouse, het Spookhuis, de SPEED, de Snow Bob en natuurlijk het Reuzenrad, de Spin, het Luna Park, de Botsauto’s, de Power Dancer, de Zweefmolen en de Miami Trip. Voor de kleintjes hebben we in 2008 in Volendam de Buggy’s, de Vliegtuigmolen, de Mini Cars, de Draaimolen en de Fantasy Flight.

Edam : Ook Edam heeft dit jaar een primeur. Vorig jaar is voor het eerst geëxperimenteerd met een groot vermaakzaak (Superstar) die alleen een standplaats had in Edam en niet in Volendam. In de tijd dat de Edammer kermis ná de Volendammer kermis viel was zoiets ondenkbaar. Volgend jaar krijgt het experiment een vervolg met de Dominator, een supernieuwe en spectaculaire groot vermaakzaak die momenteel wordt ontwikkeld bij één van de meest toonaangevende bouwers van kermisattracties in Europa: KMG in Neede. Voor insiders: de Dominator is vergelijkbaar met een Evolution, alleen is de afmeting wat bescheidener. De draaiende schommel gaat op 24 meter geheel over de kop. Omdat er op de Kaasmarkt geen Autoscooter meer staat is er in Edam nu ruimte beschikbaar voor een attractie van dergelijk formaat.

Veranderingen op de kermisterreinen - Overigens zal het volgend jaar misschien wel wat moeten wennen, want de verder aangescherpte (brand-)veiligheidsvoorschriften hebben geleid tot een aantal omzettingen op de kermisterreinen. Op enkele plaatsen in de gemeente stonden de attracties namelijk dermate dicht op de huizen en winkels dat ingeval van brand levensgevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan in verband met mogelijk overslag van vuur. De knelpunten op dit gebied zijn eerst in kaart gebracht, waarna maatregelen zijn doorgevoerd die de risico’s verder moeten beperken.

Edam : De botsautootjes, die sinds mensenheugenis op de Kaasmarkt stonden, verhuizen naar het terreintje op de Baanstraat. Het gevaar dat brand van de botsautootjes kan overslaan naar de monumentale panden aan de Kaasmarkt behoort daarmee tot het verleden. Door deze verhuizing moet ook de Blue Power (Spin) in Edam verhuizen. Deze zal daarom volgend jaar midden op het Damplein worden geplaatst. Daar is nu voldoende ruimte beschikbaar, omdat de kindermolen en Grijpkraantjes vanwege brandgevaar niet meer kunnen worden geplaatst op het Damplein. Door dezelfde maatregelen zal tegenover de ingang van het Damhotel de speertjeskraam niet meer worden geplaatst. Op de Edamse Kaasmarkt zal het Skeeballspel van de heer Akkerman niet meer voor de afhaal-italiaan worden geplaatst, maar voor de tuin naast de Kaaswaag.

Volendam : Ook in Volendam zijn voor 2008 maatregelen doorgevoerd ter bevordering van de brandveiligheid. In de Zeestraat worden voor het winkelblok Queens - Tommy’s kids – ICI Paris geen kramen meer geplaatst. De FEBO, de Ballengooikraam en de snoepkraam verhuizen naar het tegenoverliggende trottoir en komen dus met de rug naar het Europaplein te staan. Daarmee zal het zicht op het Europaplein verdwijnen, en de sfeer in dit gedeelte van de Zeestraat afnemen maar ook hier geldt dat veiligheid op de eerste plaats komt. Omdat aan deze kant van de straat minder ruimte beschikbaar is, moet ook hier de speertjeskraam afvallen. In de Conijnstraat zal de Jackpotkraam (voor nummer 15 en 17) niet meer dwars worden geplaatst, maar in de looprichting van de straat, waardoor de kraam een stuk verder van de gevels af komt te staan. Hierdoor zullen de zweefmolen en de kinderdraaimolen weer van plaats moeten wisselen, en zal de Miami Trip wat verder naar achteren moeten worden geplaatst.

Tot zover de activiteiten in het kader van de kermisorganisatie tot dit moment. De complete lijsten zullen in een later stadium pas kunnen worden gepubliceerd, omdat nog enkele standplaatsen moeten worden verpacht. Nu al kan echter worden geconstateerd dat de kermissen van 2008 wederom van superkwaliteit zullen zijn.

Bron : overgenomen met officiële toestemming : Gemeente Edam-Volendam

Terug