www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

1 december 2007

WINTERLAND MAASTRICHT MAAKT KWALITEITSSLAG

foto: Paul Mellaart Maastricht.

1 december 2007 - 6 januari 2008:

MAASTRICHT - Winterland Maastricht groeit nog elk jaar. Met name gezinnen genieten graag van een dagje Winterland (of meerdere dagen), inclusief schaatsen, de carrousel en andere attracties, de kerstmarkt en een hapje en een drankje. Met de komst van mooiere attracties, kwalitatief hoogstaande productaanbieders én het Huis van de Kerstman maakt Winterland een kwaliteitsslag.

Op vrijdag 30 november gaat een ánder Winterland Maastricht open dan het publiek de afgelopen jaren gewend was. Eén van de belangrijkste wijzigingen in de negende editie is het feit dat er geen bier wordt geschonken. Voorzitter Ger Tielemans: "We hebben het après-skikarakter van café Winterland gehaald. In het café naast de schaatsbaan vind je een uitgebreid assortiment frisdranken van de Coca Cola-groep, één van onze sponsoren. Overigens blijft ook Bavaria sponsor. Dat is een duidelijk bewijs dat het bedrijf onze beslissing om geen bier te schenken ondersteunt. Bavaria tapbier blijft wel beschikbaar voor besloten gezelschappen." Nieuw is de wijnbar van Thiessen Wijnkoopers, Nederlands oudste wijnhuis en gevestigd in Maastricht. Dirk Booij, directeur van het wijnhuis: "We hebben een aantal mooie, toegankelijke wijnen geselecteerd die je per glas kunt proeven." Verder zijn warme chocomel, Glühwein en ijskoude Jägermeister beschikbaar, naast erwtensoep en borrelhapjes.

Kerstmarkt - De kerstmarkt is al jaren een grote extra trekker. Dit jaar is ook hier extra geselecteerd op kwaliteit en originaliteit. Ambachtslieden uit heel Europa en zelfs daarbuiten vervaardigen hun bijzondere producten deels ter plekke en bieden ze ter verkoop aan in sfeervolle paviljoententen en chalets. Zo is er een houtbewerker uit Italië. Uit Hongarije komen kerstcadeaus uit grootmoeders tijd, vervaardigd uit natuurproducten zoals walnoten. Uit Polen komt handwerk, onder andere in de vorm van houten schaakborden. Een Finse zalmroker rookt deze vis ter plekke op houten planken. Uit Duitsland is een gloednieuwe Grillhütte gearriveerd, uit België heeft Chez Nico's frietkraam zijn vaste plek weer ingenomen, uit Holland komen de poffertjes. Ecuador levert typische handgemaakte truien en daarnaast zijn er oosterse artikelen variërend van wierook tot Buddha-beeldjes. Het aanbod van de kerstmarkt omvat vooral kerstgerelateerde producten. Het aantal deelnemers aan de kerstmarkt bedraagt dit jaar 62.

Schaatsen - De 1.000 m² grote schaatsbaan blijft uiteraard de basis van Winterland Maastricht. Dankzij de aluminium constructie is deze grootste mobiele schaatsbaan van de Benelux energiekostenvriendelijk. Er wordt verder dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van LED-verlichting in de sfeervolle kerstboom die midden op de schaatsbaan staat.

Schaatsen is flink in populariteit gestegen dankzij de tv-competities "Dancing on ice" en "Dancing with the stars." Tijdens de openingsavond, op 30 november, zal Nederlands schaatstalent zijn opwachting maken. Sanne Samuels (21) werd al op haar 10de en 11de Nederlands kampioen in haar leeftijdsklasse en won afgelopen jaar samen met Joris Putman "Dancing in ice". Zij danst tijdens de openingsavond samen met Antoni Wanders (21). De ruimte voor verhuur van schaatsen en het aantrekken van schoenen en ijzers is vergroot.

Sfeer - Winterland Maastricht krijgt ook dit jaar een sfeervolle aankleding. Zelfs wie helemaal niet van schaatsen houdt vindt binnen Winterland Maastricht genoeg van zijn gading. Levensgrote decoraties in de vorm van ijsberen, een arrenslee, sneeuw en ijspegels, kerstbomen, levensgrote kerstmannen, sfeerverlichting, een levensgrote kerststal en een 24 meter lange wand met een wintertafereel van Anton Pieck dragen bij aan de sfeer. Het reuzenrad, de grand carrousel, de roetsjbaan en het vernieuwde kersttreintje dragen bij aan veel plezierige momenten.

Huis van de Kerstman - De Kerstman zal na zijn intocht op 7 december aanwezig zijn op Winterland Maastricht. Voor hem wordt zelfs het Huis van de Kerstman gebouwd, op 't Vrijthof, met ernaast een elfenverblijf. Iedereen kan de Kerstman bezoeken van 7 december tot en met 6 januari. Het Huis van de Kerstman krijgt een centrale plek op het Vrijthof en wordt ingericht alsof de Kerstman er woont en werkt. Het beschikt over diverse kamers, waaronder een werkkamer, een postkamer, een cadeaukamer, een slaapkamer (met een Hästens bed) en een keuken. Als voorbeeld dient het wereldberoemde Home of Santa Claus in Rovaniemi, Finland. Dit huis wordt jaarlijks door 250.000 mensen bezocht en wordt gezien als de officiële woning van de Kerstman. Hier werkt hij het hele jaar en ontvangt hij dagelijks vele kerstwensen van kinderen. Vanuit Rovaniemi reist hij per arrenslee met Kerstmis door de wereld om kinderen hun cadeautjes brengen. Nu heeft hij voor zijn reizen door Europa in de Europese stad Maastricht een dependance. Het Huis van de Kerstman is een origineel Fins houten huis, gebouwd door de firma Finnhouse. Er is een speciaal ontwerp, gebaseerd op het Huis in Rovaniemi. Het idee voor het huis van de Kerstman is van Gerd Leers, burgemeester van Maastricht. Hij heeft de organisatie van Winterland Maastricht gevraagd het te realiseren. Vodafone is hoofdsponsor, de gemeente Maastricht en diverse bedrijven ondersteunen het initiatief. Wie een bezoek brengt aan het Huis van de Kerstman zal worden ontvangen en rondgeleid door Elfen. De Elfen zijn drukke helpers, zij zijn verstandig en helpen de Kerstman, die in Finland "Joulupukki" heet, speelgoed te ontwerpen dat kinderen en volwassenen bestellen per email of sneeuw-mail. De Elfen slapen tijdens hun verblijf in Maastricht in het Elfenhuis, naast het huis van de Kerstman. Overdag vertellen zij verhalen aan de bezoekers. Bezoekers aan de Kerstman worden met hem gefotografeerd en kunnen de foto later downloaden. Via www.huisvandekerstman kan nu al een kleurplaat worden gedownload.

Qbic Hotels hoofdsponsor Winterland Maastricht In het voorjaar van 2008 opent Qbic Hotel Maastricht. Dat is exact volgens planning, maar net te laat voor de Elfen, de assistenten van de kerstman. Omdat Qbic Hotels een toonbeeld is van flexibiliteit opent het bedrijf alvast een kamer op 't Vrijthof voor de Elfen. Zij begeleiden de kerstman in hun drukste periode en moeten daarom goed kunnen rusten en uitstekend hun werk kunnen doen. Dat kan in de zeven vierkante meter grote Cubi hotelkamer met een extra lang Scandinavisch Hästens "hemelbed", een door Philip Starck ingerichte designbadkamer, een LCD-televisie, snel internet en een ingenieuze werk- en eettafel. Met een druk op de lichtknop van de LED-verlichting kiezen de Elfen zelf voor de sfeer en kleur die het beste past bij de stemming van het moment. De kamers van Qbic hotels kunnen snel worden gerealiseerd. Ze bestaan uit kant en klare kubussen die naast en boven elkaar worden gezet en op luxe wijze worden ingericht met de hierboven genoemde zaken. Qbic Hotels is tevens naamsponsor van Winterland Maastricht. Qbic Hotels, een Maastrichts bedrijf, is ook de winnaar van de Hospitality & Style Awards van Venuez: NL 2007.

Theater aan het Vrijthof Steeds meer bedrijven rond het Vrijthof haken in op Winterland Maastricht. Het Theater aan het Vrijthof presenteert dit jaar in samenwerking met Opera Zuid, Swing Design en het Limburgs Symfonie Orkest een kerstshow gebaseerd op Les Parapluies de Cherbourg uit 1964. De voorstelling is gebaseerd op de film van Jacques Demy en de muziek van Michel Legrand. Het is de eerste opvoering in Nederland en de eerste eigen productie van het Theater aan het Vrijthof. Het verhaal gaat over het meisje Geneviève, dat stapelverliefd is op de automonteur Guy. Haar moeder, eigenaresse van een slecht lopende parapluwinkel in het Normandische havenstadje Cherbourg, vindt de rijkere Roland echter een betere huwelijkskandidaat. Het resultaat is een bitterzoet verhaal dat vertelt dat echte liefde soms niet alles overwint. Net als in de film worden in de toneelversie van Les Parapluies de Cherbourg alle dialogen gezongen. De cast bestaat voornamelijk uit jonge mensen, geselecteerd door artistiek leider Miranda van Kralingen van Opera Zuid. De hoofdrol, de moeder van Geneviève, wordt gespeeld door musicalster Ryan van den Akker, vele jaren de stem van Alfred Jodocus Kwak. De voorstellingen vinden plaats op 22, 23, 26, 27, 28, 29 en 30 december en 2 januari, telkens vanaf 20.15 uur.

Gouden schaats Vorig jaar werden tijdens de openingsavond voor het eerst Gouden Schaatsen uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk voor de stad Maastricht. Dat zal ook dit jaar gebeuren op de openingsavond. De uitreiking gebeurt door het comité Gouden schaats, bestaande uit Jan Hoen, Benoit Wesley en Marcel Knols.

TNT Post - Ook aanwezig op Winterland Maastricht: TNT Post, met een authentieke postwinkel, waar kerstkaarten en kerstzegels van deze tijd worden aangeboden en waar u uw kerstkaarten kunt posten.

Extra kerstmarkt - Net als vorig jaar is er ook nu van een extra kerstmarkt in Maastricht, op het water. Van 7 tot en met 23 december is het grootste passagiersschip van Rederij Stiphout, de Geulvallei, ingericht als drijvende kerstmarkt. Deze kerstmarkt ligt aan de eigen aanlegsteiger van Rederij Stiphout. U kunt deze bezoeken tijdens een boottocht van een uur op vrijdag, zaterdag en zondag.

Populair : In 2006 bezocht 58,5% van de Maastrichtenaren Winterland Maastricht. Winterland is daarmee ook voor de Maastrichtenaren het populairste evenement van de stad. Dat blijkt uit een onderzoek van gemeente Maastricht. De gemeente ondervroeg 1624 personen boven de 18 jaar uit evenveel huishoudens onder andere naar hun deelname aan Maastrichtse evenementen. Alle buurten van de stad kwamen aan bod naar rato van het aantal bewoners. De veertien populairste evenementen voor Maastrichtenaren zijn: 1. Winterland: 58,5% 2. Carnaval: 51,9% 3. Preuvenemint: 41,2% 4. Kermis: 34% 5. Braderie/rommelmarkt: 33,8% 6. Het Parcours/De Uitmarkt: 33,5% 7. Amstel Gold Race: 23,8% 8. Heiligdomsvaart: 21,6% 9. 11de van de 11de: 21,4% 10: Buurt/Straatfeest: 20,3% 11: André Rieu: 19,7% 12. Reuzenfeest: 19,2% 12: TEFAF: 19,2% 14: Processie: 19,1% Met bijna 1,3 miljoen bezoekers kwam het overgrote merendeel van de bezoekers aan Winterland in 2006 van buiten Maastricht. Het aantal nam daarmee toe met circa 250.000. Secretaris Maurice Schoenmaeckers: "In een tijd waarin de weersomstandigheden voor toeristen niet altijd ideaal zijn is dat perfect. Net op dagen met veel regen bleek trouwens hoe belangrijk de veelzijdigheid van Winterland Maastricht is. Dan werd minder geschaatst, maar was de belangstelling voor de andere attracties zelfs groter." Winterland Maastricht staat in de top 5 van grote Nederlandse evenementen en is inmiddels goed voor veel extra horeca- en winkelomzet in een tijd die vóór Winterland Maastricht nauwelijks van betekenis was. De zondagen 2, 9, 16 en 23 december zijn koopzondagen in Maastricht, op zaterdag 22 december zijn de winkels tijdens de "kerstshoppingnight" geopend tot 22.00 uur. Winterland

De entree tot Winterland is gratis. Wie wil schaatsen betaalt 3 euro voor twee schaatsuren. Schaatsen op maat zijn te huur voor 4 euro per twee uren. Er kan dagelijks worden geschaatst tussen 10.00 uur en 22.00 uur, in schaatsbeurten van telkens twee uur. Alleen op 24 december sluit Winterland Maastricht om 18.00 uur. .

Bedrijven - Bedrijven en instellingen gebruiken Winterland ook voor eigen ontvangsten. Voor groepen zijn er tal van arrangementen mogelijk inclusief bijvoorbeeld schaatsen, eten, reuzenrad en een voorstelling. De gemeente Maastricht nodigt alle basisscholen uit te gaan schaatsen op enkele middagen.

De gegevens in het kort:

Naam evenement: Winterland Maastricht

Periode: 1 december 2007 – 6 januari 2008

Locatie: Vrijthof, Maastricht

Openingstijden: 10 - 23 uur, 24 december tot 18 uur, 25 en 26 december en 1 januari vanaf 11 uur.

Toegang: gratis

Entree schaatsbaan: € 3,-

Schaatsenhuur: € 4,-

Website: www.winterland.nl en www.huisvandekermstman.nl

Bron, Persbericht : Winterland Maastricht

Terug