www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

5 maart 2007

Kermis in Amsterdam

26 Febuari 2007-Thea Bielsma

Wie vond het als kind niet heerlijk om rondgezwaaid te worden in een zweefmolen of lekker plakkerig te worden van een suikerspin. In Amsterdam kan het bijna het hele jaar door, want ongeveer tien keer per jaar strijkt er een kermis neer in Amsterdam.

Kerke-misse : De kermis is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van die plaats. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in vele dorpen gaan beiden nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit.

Botermarkt : In Amsterdam groeide de oude jaarmarkt uit tot kermis. Eeuwenlang was het in september 3 weken kermis. Op verschillende plekken in de stad waren tenten, kramen, stalletjes en podia opgetrokken en er vonden allerlei activiteiten plaats. Het centrum van de kermis was de Botermarkt, tegenwoordig het Rembrandtplein. Iedereen trok tijdens de kermis de Amsterdamse straat op met geld op zak. De meeste mensen hadden er het hele jaar voor gespaard. Veel werkgevers verstrekten zelfs een speciale ‘kermisfooi’.

Verboden : De laatste grote Amsterdamse kermis was in 1875. Daarna werd de kermis verboden. De voornaamste reden was dat de kermis ieder jaar weer vergezeld ging van onrust en rellen. Uit de oude kermistijd dateren echter nog wel enige ge­bruiken, o.a. de goedkope maand in Artis. Ook de poppenkast met Jan Klaassen is nog een overblijfsel van het oude kermisvermaak, evenals het "trommelen op de Beurs". Een nieuwe opleving van kermisvreugde was in 1949 het Jordaanfestival.

Kermissen in 2007 :

3 t/m 18 maart: Haarlemmerweg - Cultuurpark Westergasfabriek

29 maart t/m 9 april - Stadionplein - Amsterdam Zuid

4 t/m 9 april: Arena Boulevard - Zuidoost

19 t/m 30 april: Dam

28 april t/m 6 mei: Mercatorplein - de Baarsjes

16 t/m 20 mei: Amsterdamse Poort - Zuidoost

23 mei t/m 3 juni: Buikslotermeerplein - Amsterdam Noord

6 t/m 10 juni: Sloterparkbad - Geuzenveld

10 t/m 16 september: Mercatorplein - de Baarsjes

21 t/m 30 september: Buiklotermeerplein - Amsterdam Noord

5 t/m 14 oktober: Plein 40-45 - Geuzenveld

11 t/m 21 oktober: Dam

18 t/m 28 oktober: Tussenmeer - Osdorp

Bron, geplaatst met officiële toestemming : Gemeente Amsterdam

Terug