www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

31 juli 2008

Een circus op de kermis

door Ellen van der Hart. dinsdag 29 juli 2008 -

En dan is er ook een circus: Cirque Bouffon. Park Hilaria heeft er tijdens zijn zesdaags spektakel weer een nieuwe attractie bij dit jaar. " Door het straattheater, de artiesten, optredens en de themapleinen was Park Hilaria al meer dan een kermis alleen", aldus organisator CityDynamiek. "Omdat circus en kermis jaren geleden traditioneel met elkaar optrokken, is er nu ook voor gekozen om de Eindhovense kermis met een circus uit te breiden."

Op de vraag wat mensen eigenlijk van een circus op een kermis kunnen verwachten, antwoordt Cirque Bouffon-producent Constance Geerling: " Je kunt beter vragen wat de mensen niet kunnen verwachten. Er zijn tegenwoordig twaalf verschillende vormen van circus. Van traditioneel (met dieren en clowns) tot theatervorm (zoals Cirque du Soleil). Wij zijn een circus zonder dieren, maar wel met spel, dans, muziek en circuskunsten. Er is een verhaallijn met een begin en een einde. Onze voorstelling is moeilijk te definiëren. Mensen die met hun kinderen komen om naar olifanten te kijken, zijn natuurlijk in eerste instantie teleurgesteld en denken misschien zelfs: Waar zijn we terechtgekomen? Maar na een paar minuten worden ze door de voorstelling gegrepen en aan het einde zijn ze allemaal enthousiast."

De afgelopen 25 jaar heeft het circus een sterke evolutie doorgemaakt. Klassieke visies en vormen hebben het veld geruimd voor eigentijdse versies en varianten. Er is meer aandacht voor regie en dramaturgie, een verhalende structuur en onorthodoxe acts. Getemde dieren ontbreken. Deels is deze vernieuwing te danken aan de flirts die het circus met de podiumkunsten theater, muziek en dans is aangegaan.

De oorsprong van het huidige genre ligt in Frankrijk waar in de jaren tachtig vele nieuwe circusgezelschappen ontstonden. Ook in Nederland wint de opvatting terrein dat Het Nieuwe Circus geen volksvermaak maar een multidisciplinaire en serieuze kunstvorm is - een bijzondere vorm van theater.

Het Europese Cirque Bouffon werd in 1999 opgericht door Frédéric 'Boul' Zipperlin, voormalig lid van de Canadese groep Cirque du Soleil. Het werd een circus dat artistiek theater combineert met visuele kunsten en acrobaten die geen zwaartekracht voelen. Het publiek gaat mee op een ontdekkingsreis door de wereld van het moderne circus: sprookjesachtig maar zeker ook indrukwekkend met spectaculaire acrobatiek.

Het decor van het circustheater bestaat uit een uitvergroot papieren landschap van kranten. De voorstelling gaat over de man op de maan die 's nachts de slaap niet kan vatten, die in het geheim luistert naar het geluid vol verlangen, dat afkomstig is van een cello. Met ongelofelijke lichaamskracht draait hij zichzelf eenvoudig over en om zijn eigen as. Boul observeert alles vanuit zijn vergrote glazen bol.

"We kiezen voor 'minder is meer' in plaats van een overkill aan middelmatigheid. Er zijn inderdaad bevreemdende kostuums. Maar om deze van heel dichtbij te kunnen zien, in de eenvoudige en intieme entourage van onze kleine tent, maakt de voorstelling heel bijzonder. De artiesten zijn bovendien voortdurend in beeld. Het publiek kan hen bij wijze van aanraken. Het is absoluut een laagdrempelige voorstelling en niet moeilijk te verteren. De voorstelling maakt ons publiek altijd blij."

Elke dag worden er twee voorstellingen gegeven aan het variété plein op Park Hilaria, elk van 55 minuten om 17.00 uur en om 20.00 uur.

Kaartjes € 17,50 voor volwassenen en € 15,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Kinderen t/m 3 jaar gratis (mits tijdens voorstelling op schoot)

En natuurlijk is er ook gewoon kermis op Park Hilaria. Op het één kilometer lange terrein staan naast meer dan honderd verschillende attracties ook weer meer dan voldoende verkooppunten met versnaperingen opgesteld.

In de categorie grootvermaak zijn er ruim dertig verschillende attracties. Nieuw zijn het spookhuis Spuk en -alleen voor de echte helden- De Dominator. Deze attractie schommelt op 6,5 meter hoogte over het publiek heen en gaat dan vervolgens ook nog over de kop.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Eindhovens Dagblad
.

Terug