Naarmate de contouren van het Middeleeuwse evenement duidelijker worden, wordt ook de omvang beter zichtbaar: het grote aantal mensen en instanties dat er bij betrokken is, evenementjes binnen het evenement, enorm veel dingen die geregeld moeten worden, enzovoorts. U leest erover in deze Nieuwsbrief.

 

 

Eerste mijlpaal bereikt

In eerdere Nieuwsbrieven hebben wij al benadrukt dat wij het Middeleeuwse evenement van groot belang vinden voor kinderen.

De presentatie van het kinderboek over Woutertje met docentenhandleiding en leskist was dan ook terecht een mijlpaal.

 

Voor wie het gemist heeft in de bladen: een korte terugblik op deze presentatie die plaatsvond op 26 juni j.l. in de bibliotheek van Reusel.

Anne Marie Hol heeft de teksten geschreven en zij gaf uitleg bij het Wouterproject. Het bestaat uit een geďllustreerd boek met illustraties van Thea Wouters-van Herpt, een zeer uitgebreide docentenhandleiding en een leskist. Deze leskist is gevuld met 16e eeuwse kleding, gebruiksvoorwerpen en speelgoed.

 

Het boek werd overhandigd aan wethouder Harrie Jacobs die daardoor het eerste exemplaar ontving, waarna de aanwezige docenten uit het basisonderwijs eveneens een exemplaar kregrn. Elke school kreeg er ook een handleiding bij.

De hoofdpersoon uit het boek, Wouter, werd voorgesteld door middel van een beeld van deze Middeleeuwse jongen.

 

De leerkrachten en andere genodigden waren zeer onder de indruk van het project dat opgezet en uitgewerkt is door Riny Rovers-Swaanen, Brenda Cijffers-Rovers, Anne Marie Hol en Thea Wouters-van Herpt.

 

Na de vakantie gaan de docenten met de kinderen aan de slag met het lespakket.

De kinderen maken dan kennis met het leven in de Middeleeuwen: het maaien en opzetten van het koren, een waterput graven, het vieren van een heiligendag, enzovoorts.

 

Wij zijn zeer benieuwd naar de reacties van de kinderen. In de kerk zal een deel van hun werk te zien zijn tijdens de tentoonstelling.

 

Da’s bikkelen

In de leskist zitten ook bikkels, die gebruikt werden voor het oude spel ‘bikkelen’.

Anne Marie heeft deze zelf ‘gemaakt’. Een echte bikkel is het sprongbeen uit de achterpoot van een schaap, maar Anne Marie kreeg geitenpoten met het vlees er nog aan. Zij moest dus eerst de poten lang koken tot het vlees eraf ging. Daarna hebben de bikkels nog een tijd in de waterstofperoxide gestaan om ze mooi wit te maken.

Gelukkig maar dat bikkels niet uit olifantenpoten gehaald moeten worden…

 

  

Zegt de ene regelneef tegen de andere:

Heb je ook aan eten gedacht?

Ja hoor, dat hebben we. Het varken aan het spit gaat definitief door, maar er zijn natuurlijk nog veel meer andere zaken die we moeten regelen.

 

Er lopen nog steeds enkele subsidieaanvragen, andere zijn inmiddels ontvangen en een enkele aanvraag is doorgestuurd naar een andere instantie. Voordat alle aanvragen afgehandeld zijn, is het waarschijnlijk september.

Met de Rabobank hebben we een grote sponsor binnengehaald, maar ook enkele andere bedrijven steunen onze markt met een geldelijke bijdrage of materialen. Duidelijk is dat het er financieel tot dusver goed uitziet.

 

Nu de rest nog!

Zoals: decoraties maken voor de terrassen  van de deelnemende horeca, verwijsborden schilderen waarop de parkeerroute aangegeven wordt naar het 7 hectare grote parkeerterrein aan de Leendestraat en vitrines en meubilair in elkaar zetten voor de tentoonstelling en de markt.

 

Voor sommige kwetsbare documenten hebben we zelfs geconditioneerde oftewel klimaatgeregelde vitrines nodig; die kunnen we zelf niet maken. We konden deze gelukkig lenen, maar toen weer niet omdat de eigenaar ze zelf nodig had, maar uiteindelijk krijgen we ze toch!

 

Het werk aan de catalogus vordert gestaag; medio augustus is hij waarschijnlijk helemaal af.

En niet te vergeten de maquette van een schuurkerk, waar Joep Verspaandonk mee bezig is.

 

Tot slot moeten we onder andere nog een platte kar met houten wielen en paarden zien te vinden. Als dat alles was…

 

Tentenkamp

Bij basisschool De Akkerwinde verrijst tijdens de kermis een heus tentenkamp. De mensen van de levende geschiedenisgroepen ‘Die landen van Herwaarts Over’ en ‘Zwarte Zwaan’ brengen er de nacht van zaterdag op zondag door.

 

Ziet er mooi uit op papier…

De inrichting van de middeleeuwse jaarmarkt krijgt steeds meer vorm.

Enkele deelnemers die nogal wat ruimte nodig hebben, zijn op bezoek geweest om ter plaatse te kijken wat voor hun de beste plek is. Die plekken zijn ook meteen voor hen gereserveerd.

 

Brouwerij De Roos heeft een groot vuur nodig voor hun werk en het is niet verstandig om dat midden op de markt aan te leggen natuurlijk. Zij staan dus weliswaar een beetje achteraf, maar hun vuur zal zeker de aandacht voldoende trekken.

 

Voor de gilden leek de beste en veiligste plek de Kailakkers. Schieten met een kruisboog stuitte op bezwaren vanwege de veiligheid, daarom wordt er geschoten met longbows en houten pijlen. Er wordt dus horizontaal geschoten in plaats van verticaal en dat is veiliger.

 

Het Rariteitenkabinet is misschien niet gevaarlijk, maar heeft ook de nodige ruimte nodig en krijgt een mooie plaats bij de kerk.

 

De schaapsherder was zo enthousiast dat hij ter plekke grote plannen begon te opperen, die binnen dit bestek helaas niet mogelijk bleken. Hij brengt wel meer mee dan alleen schapen van een oud ras, namelijk kippen en oude tarwesoorten.

Overigens is ook het varken aan het spit van een oud Brabants ras.

 

De valkenier heeft ook al zijn plaats gekregen op de markt: dichtbij café Den Hoek.

Hij zal waarschijnlijk ook in de kerk aanwezig zijn tijdens de mis: het is namelijk een oud recht van valkeniers om bij het altaar te staan met een valk. Het zou een zeer bijzondere gebeurtenis zijn…

 

Meer dieren zijn te zien bij imker Sjef Keustermans. Hij zal aanwezig zijn met bijen in wat oudere korven.

 

Er wordt een kraam ingericht met gedroogde en verse kruiden en groenten. Als er vraag naar is, worden daar ook kruiden en dergelijke verkocht.

 

Tot slot worden er misschien leemconstructies vervaardigd door meneer Vloemans uit Poppel. Hij heeft een heleboel kennis in huis over oude leemtechnieken. Het is fascinerend om te zien hoe mensen vroeger ovens en huizen bouwden met dit materiaal.

 

Als het er op papier al zo mooi uitziet, dan moet het er in het echt wel oogverblindend uitzien!

 

Als ik A zeg, zeg jij dan B?

Voor de wagenspelen zijn de mensen gevonden die bereid zijn om op te treden. De informatie die zij nodig hebben voor het schrijven van de kluchten en de verhaallijn die zij moeten volgen, hebben zij gekregen en zij zijn er mee aan de slag gegaan.

De repetities zijn inmiddels begonnen.

 

Vanavond drink ik maar eens roggenat!

Brouwerij De Roos uit Hilvarenbeek is op de jaarmarkt aanwezig om te laten zien hoe bier gebrouwen wordt.

Zij brouwen van te voren voor ons 160 liter roggebier in fustjes van 20 liter.

 

Zegt het voort, zegt het voort

Het blijkt regelmatig dat mensen uit onze eigen gemeente nog niet goed weten dat er een groot feest aan zit te komen of dat ze nog niet beseffen hoe groots het wordt. Terwijl we wel reacties krijgen uit Tytsjerksteradiel!

 

De komende maanden, en vooral vanaf augustus, gaat daar verandering in komen.

De folders zijn klaar, evenals de posters. De folders worden onder andere bij bibliotheken en VVV’s neergelegd en de posters worden op strategische plaatsen opgehangen.

 

Het bedrijf Ediat gaat een krant uitbrengen die helemaal gericht is op ons evenement. In deze uitgave krijgen wij 4 pagina’s voor onze eigen teksten en foto’s.

De verspreiding van 4.400 exemplaren in Reusel-De Mierden wordt door Ediat verzorgd; voor 600 krantjes mogen we zelf de bestemming bepalen.

 

In augustus gaan we artikelen aanbieden aan een groot aantal tijdschriften om onze kermis ook landelijk onder de aandacht te brengen.

 

Verder gaan we een in eigen beheer geproduceerd promotiefilmpje bij Kempen TV aanbieden en zoeken we contact met Omroep Brabant.

 

Tot slot hebben we misschien wel een ‘ingang’ bij het Jeugdjournaal.

 

U kunt meehelpen het evenement meer bekendheid te geven door deze Nieuwsbrief door te sturen naar uw vrienden en kennissen en ze te wijzen op onze website: www.kermistussenkerkenkroeg.nl.

 

Zegt het voort!