www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

2 april 2007

Met Knikkende kniŽn in de vliegende Hollander

door Joeri Wisse

Maandag 26 maart 2007 - KAATSHEUVEL - Burgemeester Jan Lonink van Terneyzen is niet zo'n held als het op snelle attracties aankomt. Maar als eerste man van de Vliegende Hollander-stad kun je natuurlijk niet aan de kant blijven staan als de nieuwe topattractie van de Efteling wordt gepresenteerd.

Het gedeelte waar de bezoekers van het attractiepark straks moeten wachten om in de Vliegende Hollander te mogen is aangekleed als het woonhuis van kapitein Willem van der Decken.

Dat is de burgemeester niet ontgaan. "Dit is nou Terneuzen", roept hij trots als hij door de rokerige gangen loopt.

Lonink was zaterdag niet de enige die met knikkende knieŽn in het bootje van de attractie stapte. Ook wethouder Kees Liefting is in tegenstelling tot zijn collegas Frank van Hulle en Jaap Bos bepaald geen held als het op supersnelle attracties aankomt.

"De laatste keer dat ik zoiets heb gedaan was in het reuzenrad op de kermis in Terneuzen. Daar ben ik ontzettend misselijk van geworden, maar ik ben toch maar meegegaan, mijn kinderen vinden dit erg leuk."

Dan is het moment van de waarheid aangebroken voor de burgemeester, drie wethouders en het gevolg. Met een glaasje Schrobbeler achter de kiezen en onder luid applaus van de omstanders vertrekt het bootje met de Terneuzense delegatie. Ze varen vlak achter de eerste sloep uit, met daarin de ontwerpers en directieleden van de Efteling. Liefting is van de Vliegende Hollander nŪet misselijk geworden.

"Ik vond het een heel bijzondere ervaring. Het is minder eng dan ik van te voren dacht. Dat komt ook misschien omdat het heel ontspannend begint, met klotsend zeewater en mist."

Dochter Hanne hecht meer waarde aan het tweede gedeelte van het ritje, waarin de inzittenden van het bootje razendsnel door een achtbaan wordt geslingerd om vervolgens een 'splash' in het water te maken. "Dat is dus vet cool."

Ook Lonink is vooral onder de indruk van het eerste gedeelte van de rit. "Als je de haven uitvaart, is het net alsof je op die mistige Westerschelde terecht bent gekomen waar Van der Decken op die eerste Paasdag ook op uitvoer."

Vlak na het eerste ritje zijn de collegeleden vast besloten om nog een keer te gaan. "Zoiets geeft je veel adrenaline. Dan wil je nog wel een ritje meemaken, ook om de details te zien, want die zijn erg mooi."

Met zo'n compliment kan Erik van de Brand, directeur projectontwikkeling van de Efteling alleen maar blij zijn. "Vlak voor deze sneak-preview heb ik nog een paar ritjes gemaakt om te checken of alles in orde was. Het geluid en de acties moeten bijvoorbeeld naadloos op elkaar aansluiten."

Op de valreep ontdekte hij nog ťťn foutje. "De mistige ruimte op het begin moet de zee voorstellen, maar het is gewoon een hok van vier bij vier. Iemand had de verlichting van de technische ruimte aan laten staan, zodat je nog een streepje licht onder de deur zag uitkomen. Dan is alle magie er vanaf."

De attractie is weliswaar geÔnspireerd op de sage van de Vliegende Hollander, maar de ontwerpers van de Efteling hebben zich niet rigide aan historische gegevens gehouden. Brand: "De geveltjes hier zijn zoals we die kennen uit de huizen van de Gouden Eeuw. Maar omdat wij geen museum zijn, kunnen we doen wat we willen. Zo hebben een aantal geveltjes de vorm van een scheepsboeg."

Zondag 1 april wordt de nieuwe attractie officieel voor het publiek geopend.

Bron artikel : BN/De Stem.

Terug