www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

5 april 2007

Paaskermis voor de deur is gezellig en lawaaiig

door René Nijland

DEVENTER - De traditionele paaskermis is voor één keer neergestreken op het verharde parkeerterrein van sporthal de Zandweerd, midden tussen de flats en andere woonhuizen.

Foto : Een fraai overzicht van de verplaatste paaskermis op de Zandweerd, genomen vanaf een flat aan de Rembrandtkade. foto Ab Hakeboom

De omwonenden hebben het tijdelijke 'ongemak' van tien dagen onder strikte voorwaarden geaccepteerd.

Van een gezin in de Rubensstraat gingen de jonge kinderen uit hun dak: kermis voor de deur! Fantastisch toch? Een buurvrouw is minder enthousiast. Ze vreest de decibellen, hoewel de gemeente op sommige attracties geluidsbegrenzers plaatst. "De muziek is vaak te hard. Zelfs vandaag al: arbeidsvitaminen. Ik heb meteen de gemeente gebeld. Dat hielp." Als het kermisgeweld vrijdag losbarst en ze blíjft last houden, overweegt ze het aanbod van haar dochter te accepteren. "Ik mag bij haar in Bathmen komen logeren." Maar zover zal het wel niet komen, denkt ze. "Ik ben er laconiek onder, hoor. De kermis is niet zo erg. Ik hoop dat het publiek zich gedraagt. Of ik zelf nog naar de kermis ga?Nee, absoluut niet."

Een tv-kijkende tiener zegt de muziek waar de buurvrouw al zo'n last van had nog niet eens gehoord te hebben. "Het maakt me allemaal niet zoveel uit", bekent ze. Een jong stel dat druk in een leegstaande woning aan het klussen is, geeft toe blij te zijn dat het er pas op 1 mei komt wonen. "We kunnen ons voorstellen dat niemand dit graag in zijn achtertuin heeft. Maar ach, het is maar voor één keer."

Kermisexploitant Jan Eckelboom uit Rumpt staat met een draaimolen op het terrein. Hij vindt de woonwijk gezellig en de locatie prima. "Mensen hoeven geen drukke weg over zoals op de Platvoet. En het terrein is verhard." Zijn oom heeft de botsautootjes, weer een andere een snel draaiende attractie. Voor geluidsoverlast is Eckelboom niet bang. "Dat moeten we met zijn allen een beetje in de gaten houden. Het geluid kan hier trouwens goed weg."

Johan Terpstra uit Lettele is vooral blij dat de paaskermis dóórgaat, want daar zag het lange tijd niet naar uit. "Nu maar hopen dat het weer goed blijft en er een beetje publiek komt." Terpstra staat op de kermis met het aloude touwtjestrekken. De plek in een woonwijk bevalt hem wel. "De kermis komt naar de mensen toe, hè."

Buurtbewoners vrezen trouwens ook parkeeroverlast, maar de veertig kermisattracties slokken niet het héle parkeerterrein op. Ook op een grasveld ernaast lijkt voldoende ruimte voor auto's aanwezig.

Tekst artikel overgenomen met officiële toestemming : De Stentor.

Terug