www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

17 april 2007

Kicken in de drie nieuwe kermisattracties.

Foto Dreamdancer

door Maritte den Engelse

Dinsdag 10 april 2007 - BERGEN OP ZOOM - 'I feel good', klinkt het uit de luidsprekers op Kijk in de Pot

Maar van het idee dat ik die 'enge dingen' zelf moet uitproberen krijg ik pas echt een wee gevoel in mijn maag. Speed, Dreamdancer en Skateboard zijn de veelbelovende namen van de attracties. Ik verzamel al mijn moed en informeer voorzichtig bij de kassa hoe hoog en hoe snel Speed eigenlijk is. "Veertig meter hoog mevrouw en u gaat 120 kilometer per uur", krijg ik te horen. Meteen heb ik een hekel aan mezelf. Zo'n vraag stel je toch niet voordat je er ingaat.

Bij Speed zit je met vier mensen in een bakje. In totaal kunnen er acht personen in. Als het ene bakje beneden is bungelt het andere karretje op veertig meter hoogte. Dat alleen is al eng, maar dan gaat het gevaarte draaien en ondertussen gaan de bakjes ook nog over de kop. En dat op topsnelheid. In mijn hoofd duizelt het. Ik zoek naarstig naar excuses om het niet te doen. Hoogtevrees is toch een goed argument, en dan jok ik niet eens. Maar ja, beloofd is beloofd en afspraak is afspraak klinkt een ander stemmetje in mijn hoofd.

En dus sta ik even later met een kaartje in de rij. En dat is eigenlijk het ergste van alles. Wachten. Het gegil van de anderen klinkt als een noodkreet. Achter me staat een meisje met een trui met daarop de tekst 'Cool Girl'. Zij wel, denk ik, maar waarom mag ik niet gewoon een lafaard zijn?

Dan is het zover. Met knikkende knien ga ik in het karretje zitten. Nu doorzetten, over een paar minuten is het voorbij. Na n rondje doodsangsten te hebben uitgestaan stopt het karretje beneden. Controle, of alles wel goed vast zit. Het angstzweet breekt me uit. 'Laat me eruit', wil ik gillen, maar ik krijg geen geluid uit mijn keel. Het blijkt een standaardcontrole te zijn. Je moet het maar weten. En dan gaat het hard, verschrikkelijk hard. Achter me hoor ik gegil. Er gaat van alles door me heen. Ik knijp mijn ogen stijf dicht. En dat werkt. Als ik ze ook maar even open doe sta ik doodsangsten uit. Dan plotsklaps is het voorbij. Dit nooit meer is mijn eerste gedachte. Maar dan kom ik in een soort overwinningsroes. Ik heb het wl gedaan. Ik ben een 'cool girl'. Misselijk ben ik niet. Eigenlijk was het best leuk. En kicken!

Met deze adrenalinestoot moeten Dreamdancer en Skateboard wel een makkie zijn. Dreamdancer lijkt op een soort zweefmolen, alleen gaat het plateau waaraan de karretjes hangen ook nog eens schuin omhoog. Bij deze attractie kan ik inderdaad even wegdromen en genieten van het uitzicht als ik boven ben. Het gaat wel hard en op het moment dat ik denk 'nu is het genoeg', zet de exploitant het apparaat nog een tandje sneller. En zo heeft elke attractie zijn verrassingselement. Nog n te gaan, schiet het door me heen als ik uit het bakje stap.

Het voelt als sport, als een competitie tegen mezelf.

Bij de Skateboard hangt een bordje 'Voor alle leeftijden'. Dat geeft de burger moed. Bijna overmoedig stap ik in. Het doet denken aan de attractie Het Schip, waarbij je omhoog en omlaag gaat en het voelt of je maag in je keel zit. Dat is hier ook en dan draai je ook nog rond. Maar niets kan mij nog deren. Ik word met de minuut dapperder, vind ik zelf.

Stiekem ben ik maar wat blij als het erop zit. Drie keigave maar tegelijkertijd enge attracties overleefd. I feel good

Bron, overgenomen met officile toestemming : BN/De Stem

Terug