www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

20 april 2007

Nostalgische kermis

door Marc Molenaars

Dinsdag 17 april 2007 - Voor de goede orde: ik heb niks met kermissen. Ik heb er ook niks tegen trouwens. Laat dat duidelijk zijn. Mijn kinderen daarentegen zijn juist dol op dit soort vermaak. Als het maar hard gaat en dan het liefst ook nog flink heen en weer. Ach, hoe waren we zelf...

De kermis in het dorp waar ik woonde, stelde niet veel voor: schietkraam en touwtjetrekken onder één dak, een palingboer, een draaimolen, een behendigheidsspelletje (dat toen nog gewoon gokkast werd genoemd) en iets spectaculairs. Het ene jaar waren dat bakschommels, iets later werd dat de Rups, een ruige, deels overkapte draaimolen. Een paradijs voor puistenkoppen met een sterk verhoogde hormoonspiegel.

Het zal iedereen duidelijk zijn: de kermis in mijn geboortedorp had niet veel om het lijf en lijkt dan ook in niets op de voorjaarskermis zoals die de afgelopen dagen in stadspark Kijk in de Pot in Bergen op Zoom stond opgesteld. Een verzameling peperdure en ultramoderne attracties die elk weldenkend mens de stuipen op het lijf jagen maar waarvan de veelal jeugdige thrillseekers maar geen genoeg kunnen krijgen. Nieuw dit jaar: het Skateboard, de Dreamdancer en de Speed, een modern martelwerktuig waarin je met een snelheid van 120 kilometer per uur op een hoogte van veertig meter wordt rondgeslingerd. Brrrr.

Kermis is geen nostalgie, kermis is van alle tijden. Het karakter van het volksvermaak verandert en houdt gelijke tred met de ontwikkelingen in de maatschappij: sneller, wilder, harder.

In Bergen op Zoom wordt de laatste weken serieus jacht gemaakt op illegale drugsdealers. Het zou eens tijd worden. Met veel vertoon van macht brachten politie, justitie en andere opsporingsdiensten de verboden handel in softdrugs een harde klap toe. Het einde van de klopjacht is nog niet in zicht: burgemeester Polman is vastbesloten de illegale wietteler keihard achter de vodden te zitten.

Mijn zoon keerde vorige week terug van de kermis op Kijk in de Pot. Trots toonde hij de gewonnen trofee: een opblaasbare knots, zo één waarmee de wildemannen in het stadswapen dreigen. Met dit verschil dat deze knuppel geheel was versierd met afbeeldingen van cannabisplanten. En voor alle zekerheid, in koeienletters, voorzien van de tekst marihuana.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : BN/De Stem

Terug