www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

11 mei 2007

Op nostalgische feest trakteren

Door Corrie Bekkers

OLLAND – Wie veertig jaar wordt, viert dat graag met vrienden thuis of in de kroeg. De partners Bart van Esch en Dorita Bekkers uit Olland bedachten een ander plan. Ze vonden hun veertigste verjaardag een goede aanleiding om op d’n Tip aan de Schootsedijk hun oude kermisattracties op te stellen en de hele gemeenschap bij hun hobby te betrekken.

Vrijwilligers ontdoen het weiland nog van uitwerpselen, maar zondag vanaf 13.00 uur zijn er zes mooie oude woonwagens te bezichtigen en draait de nostalgische kermis. In de opgeknapte carrousel uit 1874 wachten galopperende paardjes, een brandweerwagen en helikopter op meeliftende kinderen. Omdat de zweefmolen nog niet uit de revisie is, draait er een gehuurd exemplaar en wie de spierballen op de proef wil stellen, heeft een goede testbank aan de ouderwetse kop-van-jut.

De zwartgeblakerde remblokken van de luchtschommel uit 1924 laten zien dat schommelaars zware inspanningen verrichtten om de bootjes naar het doek te brengen. „Uitslovers mogen gerust het doek raken, maar voor ieders veiligheid trekken we aan de rem als het nodig is”, verzekert Bart van Esch.

Met twee vrienden – Marc Verhoeven en Kees Rutten – knapte Van Esch de oude kermisattracties op en bracht deze onder in de stichting Old Fair. Van Esch is timmerman van beroep en schildert niet onverdienstelijk: „Wij zijn mensen die altijd wat te doen willen hebben. Onder andere de luchtschommel was rijp voor de sloop toen we die op de kop tikten. Net als de draaimolen knapten we die zo origineel mogelijk op. Tijdens het gebruik kan er altijd wat gebeuren, maar alle attracties zijn goedgekeurd. Er zit niks elektronisch aan en daarom valt bijvoorbeeld de luchtschommel onder speeltoestellen.”

Drie jaar geleden vonden de vrienden het een leuk idee om hun verzameling te introduceren bij de Ollandse gemeenschap. Een fotocollage toont een overvol terrein en uitgelaten kinderen die profiteren van gratis ritjes. Dorita Bekkers: „We kregen veel positieve reacties, maar om het spannend te houden organiseren we niet elk jaar een kermis. Maar het feit dat we allebei veertig jaar worden, vinden we een goede aanleiding om nu de hele regio een gezellige en betaalbare moederdag te bieden. In tegenstelling tot drie jaar geleden vragen we nu twee euro entree en 25 cent per rit. Het gaat ons niet om de verdiensten; alleen de onkosten voor opslag en verzekering moeten enigszins gedekt worden. Want terwijl wij dit evenement organiseren voor de gemeenschap, vraagt de Rooise gemeente honderdvijftig euro voor een vergunning. Onbegrijpelijk.”

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Eindhovens Dagblad

Terug