www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

12 mei 2007

Sinksenfoor dit jaar zonder pony's

Schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open Vld) wil geen dieren meer op de Antwerpse kermissen. Dat betekent dus ook geen rondjes meer rijden met pony's op de Sinksenfoor dit jaar.

Er is al langer een verbod op wilde dieren in circussen op het Antwerps grondgebied. Bungeneers, lid van de dierenrechtenorganisatie Gaia, wil dit nu uitbreiden naar de kermissen. "In overleg met de eigenaar van pony's zullen er dit jaar al geen dieren op de Sinksenfoor staan", zegt Bungeneers. "De man komt met een alternatieve attractie. Ik wil het verbod op dieren vastleggen in de exploitatie-eisen. Dat moet nog op het college worden besproken. Ik wacht ook op het advies van onze juridische dienst. Als het niet afdwingbaar is, dan begin ik zeker met een sensibiliseringsactie. De exploitatie van dieren moet tot het verleden behoren."

Bungeneers had medelijden met de paardjes die alleen maar rondjes draaiden. De schepen krijgt lof van Gaia.

De eigenaar van de pony's, Marc Torfs, reageert eerder gelaten op de beslissing. "Ik was eigenlijk al lang op zoek naar een nieuwe attractie", zegt Torfs. "Dit jaar sta ik met een boot op de Sinksenfoor. Als ik mijn been stijf had gehouden, dan had ik waarschijnlijk wel terug een plek gekregen voor mijn paardjes. De pony's zijn steeds een groot succes."

Torfs staat al zeven jaar met zijn dieren op de Sinksenfoor. Ook bij zijn ouders en schoonouders konden kinderen op pony's rijden. "De negatieve kritiek op attracties met dieren is nooit leuk", zegt de zaakvoerder. "Mensen beseffen niet dat wij dag en nacht met onze dieren samenleven. We doen de achttien pony's niet weg. Ze staan in een wei."

Of de kermisexploitant het werken met de pony's gaat missen? "Eigenlijk niet", zegt Torfs. "Werken met dieren is héél zwaar. Met onze mechanische attractie zal het voor ons wat rustiger werken zijn."

Artikel overgenomen met officiële toestemming : Gazet van Antwerpen

Terug