www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

7 mei 2007

Nieuw boek over kermis en kunst

Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten Kermis in de poëzie

Morgen, dinsdag 8 mei, wordt bij de opening van de kermistentoonstelling Altijd prijs! Kermis en Kunst in Singer Laren een prachtig boek gepresenteerd met gedichten en schilderijen over kermis. Kermispastoor Pater Bernard van Welzenes SDB krijgt het eerste exemplaar uit handen van Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Karel Loeff, voorzitter van de Stichting Kermis-Cultuur houdt een inleiding over kermis en kunst.

Veel kunstenaars en dichters gebruikten de kermis als metafoor van het dagelijks leven en de eigen nostalgische jeugdherinneringen. Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten is een bloemlezing van kermispoëzie. Met kleurrijke voorbeelden uit de beeldende kunst en decoraties van kermisattracties geeft dit boek een wervelende en tegelijkertijd reflectieve verbeelding van de kermisbeleving door de tijd.

Gedichten - Uit vele kermisgedichten selecteerde samensteller en dichter Bert Bevers bijna tachtig voorbeelden uit de twintigste eeuw. Bevers trof onder de kermisdichters vele beroemde namen aan, zoals Eva Gerlach, Guido Gezelle, Hans Warren, Anton van Wilderode, Peter Holvoet Hansen, Martinus Nijhoff, Bernlef en Gerrit Achterberg. De kleurrijke, beweeglijke en luidruchtige kermissfeer inspireerde ook minder bekende schrijvers tot meesterwerkjes waar de romantiek, spanning en een wereld van klatergoud, overvloed en plezier, hand in hand gaan met beschrijvingen van verval, verlies van decorum, seks en de dood.

Beeldende kunst - De gedichten verbeelden samen met de kermisschilderijen en tekeningen dit eeuwenoude volksvermaak. Vanaf de zestiende eeuw lieten schilders zich door de kermis inspireren. Pieter Breughel en David Vinckboons wilden met hun schilderijen waarschuwen tegen de zondige kanten van dit vertier. In de negentiende eeuw overheerste de romantiek. De feeërieke verlichting en het klatergoud van de stoomcarrousel met houten paarden en spiegeldecoraties waren het ideale decor om voor het eerst verliefd in te worden.

-Nog steeds zijn kunstenaars geboeid door dit reizende pretpark dat een plein in het dorp of stad omtovert in een droomwereld waar alle zorgen even naar de achtergrond verdwijnen. Een plek waar de werkelijkheid uitvergroot, verscherpt wordt tot schrijnende, maar ook nostalgische en vaak humoristische kunstwerken zoals in de schilderijen van Gerrit Sol en de gedichten van Ingmar Heytze. Zijn gedicht Het spookhuis verliefd eindigt met:

De geraamtes rammelden al dagen

nergens anders over. Jij zou in mij verdwijnen.

Dan zou ik vervagen tot een gele afdruk

in het gras voor eeuwig samen.

Wie wil er nu eerst naar het spiegelpaleis?

Als eeuwenoud volksvermaak blijft de kermis kunstenaars en dichters boeien.

Unieke samenwerking - Het boek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Stichting Kermis-Cultuur, Het Markiezenhof, Singer Laren en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Bert Bevers (samensteller), Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten. Kermis in de poëzie (Utrecht, 2007), ISBN 9789071840697, Uitgeverij Nederlands Centrum voor Volkscultuur, Prijs 22,50 euro.

Bron artikel, overgenomen met officiële toestemming : Perssupport

Terug