www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

16 juni 2007

Kermisexploitanten komen in verzet tegen plan verplaatsing

door Ton van den Nouweland

ZIERIKZEE - Het idee om de kermis uit het centrum van Zierikzee te halen en twee maanden in de polder te laten draaien, is onzinnig. Dat zegt Leo Bleekman, exploitant van de autoscooter die Zierikzee al 26 jaar tijdens de Paardenmarkt aandoet.

Bleekman reageert op een artikel woensdag in deze krant, waarin ondernemersvereniging Neptunus pleit voor verhuizing van de kermissen die in juni en augustus in Zierikzee worden gehouden. De attracties worden groter en luidruchtiger, er ontstaan parkeerproblemen en het Havenpark loopt schade op, zo luidt de motivatie. De ergernis spitst zich toe op een dieselaggregaat van de autoscooter. Dat zou klanten van de terrassen af houden.

Bleekman: "Dat ding staat er al 26 jaar. Het is nodig, omdat de gemeente niet het ampèrage kan leveren dat ik nodig heb. Ik stel voor de Paardenmarkt nota bene 500 meter kabel en een verdeelkast ter beschikking. Op verzoek van de bedrijfsleiding van Xenos en hotel 't Getij heb ik het aggregaat verplaatst. Ik dacht dat ze daarmee tevreden waren. Dat het mensen van het terras houdt, is onzin. Het terras van eetcafé 't Centrum zat vol met ouders van mijn klantjes." Vooral de roep om verplaatsing ergert Bleekman: "Daaruit blijkt grote ondeskundigheid. Er is geen exploitant die zes weken op één plek kan staan. Dan mis je andere kermissen." Van toeristen moet Bleekman het niet hebben. "Negentig procent van mijn klanten komt uit Zierikzee, de rest van elders op het eiland."

De kermis wordt al meer dan honderd jaar in centrum gehouden en dat moet zo blijven, vindt Bleekman. "Die winkeliers doen net of ze Zierikzee bezitten. Van de inwoners hoor ik een heel ander verhaal. Ik houd nergens zoveel rekening met de omgeving als hier. Het volume is aangepast, we hebben geen geluidseffecten en we zijn stil als er een kerkdienst is of een optreden onder de Beuze."

Bleekmans verhaal wordt onderschreven door Nicole Vermolen van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (Bovak). "Negen van de tien Nederlanders vindt dat de kermis in het centrum hoort. Daar is ze ook ontstaan. Den Bosch heeft de kermis eens verplaatst naar het terrein van de Brabanthallen. Het publiek ging er niet heen. Ook andere experimenten in het land zijn mislukt." Volgens Vermolen komen de exploitanten in verzet als ze uit Zierikzee weg moeten. "En dan mogen ze op onze steun rekenen."

Bleekman: "De gemeente moet zich niet gek laten maken door een handjevol winkeliers dat de zaak opjut."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Provicinale Zeeuwse Courant

Terug