www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

23 juni 2007

Drastische veiligheidsmaatregelen genomen voor Schager kermis

Schagen - Burgemeester G. Westerink heeft het kermisterrein in het centrum van Schagen voor dit weekeinde aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Deze maatregel is genomen, omdat er serieuze aanwijzingen zijn dat twee rivaliserende groepen elkaar in Schagen zullen treffen.

Het is voor het eerst in de historie van de gemeente dat een dergelijke beslissing moet worden genomen. Westerink spreekt in dit verband van 'een zwaar middel'. Concreet betekent het dat de politie preventief mag fouilleren.

Aanleiding tot de maatregel is de steekpartij, die afgelopen zaterdag op de kermis plaatsvond. Toen werd een veertienjarige jongen met een mes in zijn rug gestoken. Nog niet alle verdachten van deze steekpartij zijn gearresteerd.

Over dit incident zegt Westerink: ,,De politie heeft gesignaleerd dat de sfeer die zaterdagavond broeierig was. We kregen om kwart over tien 's avonds de eerste melding dat er iets mis ging. Binnen zes minuten was de politie ter plaatse. Tien minuten tot een kwartier later kwam er weer een bericht over een onenigheid. Nu was de politie er nog sneller. Daarna zijn de twee groepen, die bij de incidenten waren betrokken, uit het zicht verdwenen. Zo'n half uur later vond de steekpartij plaats. Als we toen het instrument van preventief fouilleren hadden mogen gebruiken, dan hadden we de steekpartij mogelijk kunnen voorkomen.''

In de loop van deze week kreeg de politie informatie dat de kans op een hernieuwd treffen tussen de rivaliserende gangs aanzienlijk is.

Wat betekent de maatregel in de praktijk? In juridische taal zegt men dat er 'in verhouding op redelijke en selectieve wijze preventief mag worden gefouilleerd'. Praktisch betekent dat de politie het instrument alleen zal gebruiken als er geweld verwacht kan worden.

Het fouilleren is een primeur voor Schagen. Westerink: ,,Bij mijn weten is de maatregel wel eens in de Koningstraat in Den Helder toegepast.''

Bob Slikker, voorzitter van de SES, de organisatie van samenwerkende horecabedrijven in Schagen, werd gistermiddag door Westerink geÔnformeerd. ,,Ik ben blij met deze maatregel. Ook de kermisexploitanten en wij roken van de week al dat er wat mis zou kunnen gaan. Dit is de beste garantie dat het veilig is in de stad. Natuurlijk vind ik het jammer, want de kermis is dit jaar erg druk en erg gezellig.''

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : Noordhollands Dagblad

Terug