www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

30 juni 2007

De voorpret van de Etten-Leurse kermis

door Romain van Damme

Vrijdag 29 juni 2007 - ETTEN-LEUR - Gewapend met een (video)camera lopen ze over de kermis in opbouw. Ontelbaar veel foto's nemen, een praatje hier en een babbel daar.

Het zijn kermisfanaten die niets willen missen van het spektakel. "Want dat is het wel", zegt Ralph Raaymakers, die samen met Maarten van Meel de Etten-Leurse kermis op internet zet. "Maarten is ermee begonnen. Via internet zijn we bij elkaar gekomen. Zelf ga ik ook naar de Tilburgse kermis en laatst was ik in Oberhausen. Daar staan wel vierhonderd attracties."

Als die attracties eenmaal draaien, staat Raaymakers aan de zijlijn. "Tijdens de kermis zelf loop ik er een paar keer overheen. Het transport en de opbouw vind ik veel leuker. Het is toch geweldig dat er binnen een paar dagen een volledig pretpark uit de grond wordt gestampt."

Dat vindt Marc Jongenelen ook. De Hoevenaar heeft eveneens een website over de kermis op internet gezet. "Ik loop hier een paar dagen rond. Inderdaad, kijken naar de opbouw, de techniek die gebruikt wordt. Dat is genieten."

Of het voor de exploitanten ook genieten wordt in Etten-Leur, is afwachten. "We zijn nou eenmaal afhankelijk van het weer en de opkomst", zegt Hennie Stroucken die de Cyber One naar Etten-Leur bracht. Hij zit al 25 jaar in het vak. "De kermis zit in je bloed. Als het lente is en het zonnetje schijnt, begint het te kriebelen. Dan wil je erop uit. Heerlijk."

Natuurlijk is er in de loop der jaren veel veranderd. Stroucken: "Je moet aan veel meer voorwaarden voldoen. De keuringen zijn strenger en ook het publiek verandert. De jeugd bereik je nog wel, maar de ouderen blijven vaker weg. Ze zijn bang voor ongeregeldheden, want op sommige kermissen komen die helaas wel eens voor. Daar moet dus streng tegen opgetreden worden. De kermis is voor jong en oud. Dat is altijd zo geweest en dat moet zo blijven."

Maar dan moet de regering wel blijven meewerken, vinden de kermisexploitanten. En dat is niet het geval als de BTW over de omzet, die nu zes procent is, verhoogd wordt naar negentien procent.

Stroucken: "Te gek voor woorden. Zo'n verhoging kunnen we niet doorberekenen aan de klanten. Dan wordt het allemaal veel te duur."

Tijdens de kermis van Tilburg houden de kermisexploitanten een ludieke actie 'om hun weerzin tegen de BTW-verhoging in hun branche te laten zien'.

Stroucken: "Of het wat helpt? Dat moet, want als die verhoging doorgaat, kan tachtig procent van de exploitanten het wel vergeten."

Daar wil Fred Meijer uit Etten- Leur niet aan denken. Ook kermisfreak en mede-auteur van het boek 'Zwaaien en zwieren rondom de Moeierboom in Etten- Leur'.

"Ik volg het al jaren. Ooit wil ik het allemaal op schaal nagebouwd hebben. Een dorpsplein waarop veel attracties staan maar ook trammetjes. Dit is zo mooi om te zien."

Het is de voorpret van de kermis. Kijken naar de kleurrijke attracties die in alle maten en soorten uit de grond schieten. Eenmaal opgebouwd volgt een laatste poetsbeurt.

Jongeren slenteren in groepjes langs. Inschattend welke attracties straks zeker niet gemist mogen worden. "Jeetje, dit is wel cool! Daar ga ik in."

Tussen al het technisch geweld van de soms meest ingewikkelde attracties, valt op de Oude Bredaseweg de 'tent' van Amsterdammer Abrahams op. 'Waarzegster' staat er op het voorgeveltje. "Voor het eerst in Etten-Leur", zegt Abrahams. "Op uitnodiging van de gemeente. In heel Nederland zijn er nog drie die op de kermis staan."

Hij en zijn vrouw doen het al 24 jaar. "We houden ons nog altijd staande. Het is nostalgie, echte kermis. Daar houden de mensen wel van. We staan overal in Nederland en overal lukt het best. Waarom in Etten-Leur dan niet?"

"Denk het wel", zegt Jan, die de laatste hand legt aan zijn attractie voor het Stadskantoor. "Etten- Leur is een traditiekermis. Rond de kermis wordt veel georganiseerd, goede plekken en als het weer wat meewerkt, komt het wel voor elkaar." Ralph Raaymakers heeft het in ieder geval al vastgelegd. Hij heeft er zelfs de toren van de voormalige kerk naast het stadskantoor voor beklommen. Om een mooi overzicht te hebben. Je moet er wat voor over hebben.

Bron, met dank aan BN/De Stem

Terug