www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

3 juli 2007

Rietveld vakantiehuisjes in Openluchtmuseum

Woekeren op de vierkante centimeter

Gerrit Rietveld maakte in 1951 een ontwerp voor negen vakantiehuisjes voor het personeel van de ‘Superphosphaatfabriek Albatros’ in Pernis en De Vries Robbé uit Gorinchem. Zij vierden een gezonde vakantie op de Overijsselse familiecamping Hessenheem in Markelo. Het huisje is bijzonder slim ontworpen, en maakt gebruik van iedere vierkante centimeter. Daardoor biedt het op slechts 33m2 ruimte aan een gezin met wel 6 kinderen! Vanaf donderdag 28 juni kunnen bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum het vakantiehuisje bewonderen!

Het huisje dat door de eigenaar aan het Openluchtmuseum is gedoneerd, is het laatst overgebleven originele huisje. Het werd sporadisch verhuurd aan echte Rietveldliefhebbers. In maart werd het in drie delen gezaagd en op diepladers naar Arnhem vervoerd om daar weer aan elkaar te worden gezet. Daarna is het huisje zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat – jaren ’50 – teruggebracht inclusief de inventaris!

Iedere vierkante centimeter gebruikt Het huisje is zeer sober ingericht; de bedden zijn 70 cm breed en 1.80 m lang en de tegenwoordig onmisbare douche ontbreekt. Rietveld ontwierp ook al het meubilair waaronder een variant op de “Kratstoelen” uit 1934, nu in de literatuur omschreven als “Albatros kratstoelen”. In de twee piepkleine slaapkamertjes van 2 x 3 meter stonden twee bedden in een L-vormige opstelling. Het derde bed hing aan het plafond, maar zo dat de 'benedenslapers' nog steeds zicht hadden op het plafond. De ouders sliepen in de woonkamer op een ingenieuze constructie die tafel en bank veranderde in twee bedden.

De open haard die aan de buitenkant uitsteekt fungeert in combinatie met het overstekende dak als plaats om kleding te drogen bij slecht weer. De centrale kast kan van drie kanten gebruikt worden, kortom, over ieder detail is nagedacht.

Rietveld in het Openluchtmuseum Gerrit Rietveld (1888-1964) was van oorsprong meubelmaker. Hij leerde het vak in de werkplaats van zijn vader waar hij van 1899 tot 1906 werkte. Later legde hij zich steeds meer toe op de architectuur, zeker nadat hij samen met interieurarchitecte Truus Schröder-Schräder het beroemde Rietveld-Schröderhuis ontwierp.

Rietveld vond dat wonen een automatisme was geworden terwijl het volgens hem een bewuste daad moest zijn. Welke handeling je ook wil verrichten; baden, slapen of koken, je moet er steeds bij nadenken en er iets voor doen. Dezelfde energie, ambachtelijkheid en vindingrijkheid die hij aan de dag legde bij de grote projecten, zijn ook terug te zien in dit vakantiehuisje voor hardwerkende arbeiders.

Het Rietveldhuisje is een bijzondere aanwinst voor de gebouwencollectie van het Openluchtmuseum. Het is gebouwd door de architect die symbool is van de moderne architectuur In Nederland. De bouwstijl die door o.a. Rietveld is geïntroduceerd, werd na de 2e wereldoorlog gezichtsbepalend voor het nieuwe bouwen.

Daarnaast vertelt het vakantiehuisje het verhaal over het opkomend toerisme na de 2e wereldoorlog. Van een luxe voor weinigen, werd vakantie in korte tijd een recht voor iedereen. Ook staat het symbool voor de veranderende verhouding tussen werkgevers en werknemers. Bedrijven zagen het als hun taak om arbeiders een gezonde vakantie in de schone lucht aan te bieden...

Het Rietveld vakantiehuisje behoort tot de permanente collectie van het Nederlands Openluchtmuseum.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Nederlands Openluchtmuseum

Terug