www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

9 juli 2007

'Kaneelstok hart van onze snoepkraam'

HELMOND - Moderne attracties op de kermis worden steeds spectaculairder. Het moet sneller, hoger en de bezoeker wil nog vaker over de kop gaan. Maar kermis is ook nostalgie. Wat is er nog over van de klassieke kermis? Vandaag snoepverkoper Johan Stuy uit Bergen op Zoom.

Johan Stuy in zijn snoepkraam. Foto Ton de Hond

,,Het hart van onze kraam is de kaneelstok. Die wordt al meer dan honderd jaar geproduceerd. En al maak ik ze niet zelf, ik denk dat het recept nog grotendeels gelijk is. Ik vind zo'n stok tenminste net zo lekker als vroeger.

Nog altijd is het een veel gevraagd artikel, maar tegenwoordig is ons assortiment natuurlijk veel uitgebreider. Eerst kwam er snoepgoed als noga en spekjes bij.

In zekere zin gaan we mee met sneller en hoger, want bij modern spektakel hoort ook kleur. Hoe meer kleuren je hebt, hoe meer je de kinderen tot de verbeelding spreekt. We hebben nu dan ook de gekste varianten aan snoepstokken: van zwarte dropstokken tot oranje sinasstokken en rode wijnstokken.

Kinderen willen vaak in de eerste instantie vooral iets groots. Als begeleiders vervolgens vragen of het niet wat minder kan, komen ze uit bij een fel gekleurde stok. En vaak eindigen ze toch bij kaneel. Want dat kennen papa en mama nog van vroeger.

Opvallend is dat elke regio zijn eigen smaak heeft. Brabanders houden van kaneel en de dropstok, in Limburg verkopen we weer veel wijnstokken. In grote steden is juist belangstelling voor de dubbele zuurstok, de Friezen houden van noga en harde kaneel."

"Misschien is de snoepkraam niet het spectaculairste van de kermis, maar ik vind het wel een prettige attractie. Ik houd van het lichtere werk. Al is dat relatief, want uiteindelijk is deze kraam best bewerkelijk. Na een verplaatsing ben ik toch zeven tot acht uur bezig met inrichten."

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : Eindhovens Dagblad

Terug