www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

11 juli 2007

Kermis : Naar school in vakantie

Door Mike Verdonk

HELMOND - Het schoolgebouw is een oplegger, maar ziet er van binnen uit als een gewone klas: er staan tafeltjes, computers en voor het raam hangen zelfgemaakte tekeningen. Toch is het geen gewone school. Aan de muur hangen ook fiches van kermisattracties. Negen 'kermiskinderen' krijgen deze week les in de Rijdende School die in Helmond is geparkeerd.

'Meester' Hans Prins met enkele van zijn leerlingen in het lokaal van de Rijdende School. Foto Jurriaan Balke

We krijgen dezelfde vakken als op een gewone basisschool", zegt de tienjarige Hans van Tol. Doordeweeks verplaatst de kermis zich en verhuizen de kinderen mee. Ter compensatie gaan de leerlingen in de vakantie naar school.

"We hebben geen vakantie, maar wij staan regelmatig op de kermis in het buitenland", zegt Melissa van der Veen uit groep zeven. "Iedereen heeft zijn eigen boeken. Je leert zo van elkaar, want de meester bespreekt de stof soms klassikaal, dan hoor je veel."

De leerlingen nemen hun eigen boeken mee van de basisschool waar zij tijdens de winter op zitten. De achtjarige Lisa de Vries vindt de zware boekentas niet fijn, "maar mijn moeder tilt die."

De Rijdende School is eigenlijk een gewone basisschool. Dit blijkt uit de citoscores van de ongeveer 350 leerlingen die in heel Nederland les krijgen. De gemiddelde citoscore is 535, zoals in het reguliere onderwijs.

"We gaan ook op schoolreisje", zegt Hans Prins, de 'meester'. "Dat is eigenlijk veel leuker, want doordat wij op zoveel verschillende plaatsen staan hebben we meer mogelijkheden."

De Stichting Rijdende School beschikt over dertien uitschuifbare opleggers, drie omgebouwde campers en drie lesbusjes en dertig leerlingen krijgen online les via een laptop met webcam. Het type school bij een kermis wordt bepaald aan de hand van het aantal leerlingen op de kermis.

De Rijdende School volgt haar kinderen nauwkeurig met een computersysteem. Docenten zien op het intranet alle vorderingen en ook de lesplaatsen van de scholieren. "Ik kom de kinderen op meerdere plaatsen tegen, verspreid over verschillende jaren, dus ik bouw vanzelf een persoonlijke band met mijn leerlingen op", zegt Hans Prins.

De aparte leslokalen leiden soms tot verbaasde reacties. Juf Sharon Martens versierde haar lesbusje met slingers toen ze naar de plaats reed waar een leerling jarig was: "Op de snelweg werd heel raar naar me gekeken."

Een school binnenin een oplegger is natuurlijk ook een apart gezicht. "Laatst liep er een man met nordic walking stokken nieuwsgierig rondjes om onze school heen", vertelt juf Sharon. "De man vroeg ons waar de oplegger voor diende. In ruil voor uitleg van één van de kinderen heeft de man daarna een nordic-walkingdemonstratie gegeven. Die uitleg paste prima in de biologieles over het menselijk lichaam en met welke spieren wij ons voortbewegen."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Eindhovens Dagblad

Terug