www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

12 juli 2007

Typisch Nederlands poffertje doet het goed

door Wim Poels

HELMOND - Moderne attracties op de kermis worden steeds spectaculairder. Het moet sneller, hoger en de bezoeker wil nóg vaker over de kop gaan. Maar kermis is ook nostalgie. Wat is er nog over van de klassieke kermis? Vandaag Boy van Meeteren van de poffertjeskraam.

Boy van Meeteren in de poffertjeskraam van zijn ouders op de Helmondse kermis. Foto Ton de Hond

"Hoe oud het poffertje precies is, weet ik niet. Wel weet ik dat het recept dat wij gebruiken nog precies hetzelfde is als in de tijd dat het poffertje populair werd. Het is van generatie op generatie doorgegeven. Ik heb het van mijn vader.

De belangstelling voor poffertjes is nog altijd groot. Aan de ene kant is dat uit nostalgie. Maar ik denk dat het ook komt doordat het poffertje typisch Nederlands is. In België en Duitsland zijn ze zeldzaam, de rest van de wereld kent ze helemaal niet.

In deze tijd van globalisering waarderen de mensen iets eigens wel. Daar komt nog bij dat in Brabant en Limburg weinig vaste poffertjeskramen zijn. Anders dan in de rest van het land zijn ze hier vooral van de kermis. Kermis in het zuiden is een volksfeest, de mensen leven er echt naar toe. Ze komen vaak ook elke dag. Ik zie hier tenminste regelmatig mensen terugkeren, zodat ik een band met onze klanten opbouw. Boven de rivieren is dat niet zo.

Natuurlijk is het steeds weer opbouwen en afbreken van ons restaurant behoorlijk bewerkelijk. Het moet je liggen, als je er geen hart voor hebt houd je het niet vol. Niet om op te scheppen, maar ik denk dat weinig vaste restaurants zo schoon zijn als het onze. Waar normale eetgelegenheden eens in de zoveel jaar bezoek krijgen van de Keuringsdienst van Waren of de brandweer, krijgen wij bij elke nieuwe kermis weer een controle.

Ik ben opgegroeid met de poffertjes, de kraam is nog altijd van mijn ouders. Wel had ik een tijdje een eigen kinderattractie. Maar uiteindelijk ontdekte ik dat ik de combinatie van horeca en kermis het leukst vind.

We voegen ook echt iets toe aan het evenement. Veel attracties zijn bedoeld voor jongeren. Stands als de onze en de snoepkraam spreken iedereen aan en zorgen ervoor dat ook ouderen zich op de kermis thuisvoelen."

Boy van Meeteren in de poffertjeskraam van zijn ouders op de Helmondse kermis. Foto Ton de Hond

Bron, met dank aan Eindhovens Dagblad

Terug