www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

12 juli 2007

Meer ruimte voor grotere attracties

door Paul Hartman en Sanne Voets

HARDERWIJK - "En daar gaat ie weerrrr..." De zomerkermis aan de Parkweg in Harderwijk is weer gestart.

De zomerkermis in Harderwijk is weer van start gegaan. Vandaag komen er nog twee attracties bij. foto Ruben Schipper

Tot en met vrijdag 20 juli draaien molens, muziek en suikerspinmachines weer volop, behalve op zondag. De organisator van de kermis zou dit graag anders zien. André Koopal van de firma Bakker & Cloo uit Wenum Wiesel zit vanavond dan ook bij de Harderwijkse gemeenteraadsvergadering. "Daar wordt de evenementenkalender besproken. Ik snap echt niet waarom wij niet op zondag open kunnen. De horeca en de videotheken zijn dan ook open", vertelt Koopal. Hij staat zelf met grijpers op de kermis. Een kermis die overigens behoorlijk is gekrompen de afgelopen jaren.

"Ik sta hier al veertig jaar. Het veld is een stuk kleiner geworden ja. Er is hier van alles bijgekomen, zoals de skatebaan en Poppodium Park 3, en dus is er minder ruimte voor ons."

Het is voor de kermisexploitanten steeds moeilijker om de kost te verdienen, maar dat is niet de reden van de inkrimping. "Als het kon zou ik graag meer ruimte hebben, dan konden we veel grotere attracties plaatsen, zoals een achtbaan."

Koopal runt Bakker en Cloo samen met de familie Por. "Wij hebben het bedrijf van mijn schoonvader, Bakker, overgenomen toen hij is overleden."

Koopal komt graag in Harderwijk. "De mensen hier zijn gemoedelijk." De toekomst ziet er voor de exploitanten - in heel Nederland - echter niet rooskleurig uit. "De overheid wil de inkomensbelasting verhogen van 6 naar 19 procent. Dat zou weleens de doodsteek kunnen zijn. Als ze dat doorzetten laat ik mij saneren", zegt Koopal.

Intussen zoeken steeds meer mensen, met name jongeren, de kermis op om zich te vergapen aan de verschillende attracties. Dappere zielen kiezen voor een ritje in de Jet Bob, waar de karretjes met een noodgang rondjes draaien. Gegadigden met een zwakker hart kiezen voor de draaimolen of de buggy's. Vandaag krijgt de kermis er twee attracties bij. De Skateboard en de Super Star, een must voor de echte spanningzoekers.

Bron, met dank aan De Stentor

Terug