www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

31 januari 2007

(Een van de attracties van de familie Jonker (foto www.hullygully.nl))

Vaste prijzen voor een ritje op kermis Moerdijk

Woensdag 31 januari 2007 - ZEVENBERGEN – De ritjesprijzen op Moerdijkse kermissen worden door de gemeente contractueel vastgelegd. De prijzen mogen alleen met de jaarlijkse index omhoog.

Dit is een van de gevolgen van het besluit dat B en W van Moerdijk hebben genomen om de organisatie van de kermissen te stroomlijnen. De kermisorganisatoren worden verplicht om een contract met de gemeente aan te gaan. Daarin staat niet alleen dat de ritjesprijzen niet plots enorm verhoogd mogen worden. Door het afsluiten van langlopende contracten wordt de continuïteit gewaarborgd. Zo voorkomt de gemeente dat een kermis plots wordt afgelast, zoals twee jaar geleden in Willemstad gebeurde.

In Zevenbergen, Klundert, Standdaarbuiten en Willemstad is de organisatie van de kermis in handen van een bedrijf. In 2004 sloot Moerdijk voor de Zevenbergse kermis een contract met Jonker-Blokker uit Hippolytushoef. Dat bedrijf regelt de attracties, de nutsvoorzieningen en het overleg met de omwonenden, ondernemers en hulpdiensten.

Andere kermissen worden nog georganiseerd door een lokale vrijwilligersorganisatie, zoals de Stichting Evenementen Fijnaart, de fanfare Muziek Veredelt in Langeweg, Hollands Diepklanken in Moerdijk en de fanfare Oefening Kweekt Kennis in Zevenbergschen Hoek. Zij huren voor een deel van het werk een organisatie in, een kermismakelaar. De vereniging vraagt wel de vergunning aan en mag het pachtgeld opstrijken.

Die tijd is voorbij, want de gemeente maakt voortaan rechtstreeks afspraken met die kermismakelaars. Het liefst doet Moerdijk zaken met één organisator voor alle kermissen in de gemeente. De lokale vereniging of stichting loopt met deze nieuwe manier van werken wel het pachtgeld mis.

„De club moet aantonen of daarmee een gat in de begroting ontstaat. Als dat zo is, bekijken we of we in het kader van het subsidiebeleid geld moeten bijleggen“, zegt de Moerdijkse gemeentewoordvoerder.

De contracten met de kermismakelaars worden afgesloten voor ongeveer vier jaar. Moerdijk probeert deze overeenkomsten in de pas te laten lopen met de regeerperiode van een gemeenteraad.

Met het afsluiten van de contracten zet Moerdijk in op niet te hoge pachtprijzen voor de gemeentegrond. Deze zouden de ritprijzen opschroeven en dat is niet de bedoeling.

Deze nieuwe wind is onderdeel van het evenmentenbeleid dat door de Moerdijkse gemeenteraad op 28 september is vastgesteld.

Bron tekst :BN De Stem en gebruikt met officiële toestemming.

Back