www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

21 juli 2007

'Wheel of Excellence' meet 55 meter

door Bas Markensteijn

Woensdag 18 juli 2007 - TILBURG - Er bestond onduidelijkheid over de werkelijke grootte van het reuzenrad 'Wheel of Excellence' dat komende kermis op het Piusplein staat.

Het toonaangevende Duitse blad 'Kirmes & Park Revue' repte deze maand over 50 meter hoogte, terwijl de gemeente in een persbericht het weer over 60 meter had. Met die 60 meter zou het rad een record evenaren van de hoogste, verplaatsbare reuzenraden: het Steiger-reuzenrad uit Duitsland en het Hablützel-reuzenrad uit Zwitserland. Het rad dat nu in Tilburg wordt opgebouwd, is eigendom van de broers Tommy en Michel Boesveld. "Aanvankelijk hadden we een rad van 50 meter besteld, maar dit nieuwe reuzenrad was net op tijd klaar voor de Tilburgse kermis", zegt Michel, die onthult dat het huidige rad een hoogte van 55 meter heeft. "Omdat het rad in een constructie hangt, komt de totale hoogte iets hoger uit, maar zestig meter halen we niet."

Michel Boesveld vormt, samen met zijn broer, de derde generatie van een echte kermisfamilie. "Onze opa en oma stonden vroeger al op de kermis met een zweefmolen", zegt Michel Boesveld.

Het reuzenrad, kosten 5 miljoen euro, is gebouwd door Ronald Bussink, die in 1971 zijn eerste baantje had op de Tilburgse Kermis, waar hij de kaartjes ophaalde voor een attractie van dezelfde familie Boesveld. "Mijn bedrijf is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar we zijn wel marktleider op het gebied van in serie gemaakte reuzenraden", aldus Bussink, die beweert dat de R60 wel het hoogst verplaatsbare reuzenrad met afgesloten gondels is.

Als de kermis vrijdagavond om 19.30 uur acht van start gaat, kunnen bezoekers met 252 personen tegelijkertijd plaatsnemen in 42 afgesloten gondels waarin ook airconditioning en een audiosysteem zit. "We hopen nog op een geluidsband van de gemeente met informatie over Tilburg, die wij kunnen afspelen in de gondels", zegt Michel Boesveld, die eraan toevoegt dat de Tilburgse kermis waarschijnlijk de enige is waar het reuzenrad zal staan. "Het is bijna niet rendabel te krijgen met vervoer en opbouwwerkzaamheden. We praten met gemeenten die het rad permanent willen plaatsen."

De Tilburgse kermis wordt gehouden van 20 tot en met 29 juli en telt 245 attracties.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Omroep Brabant

Terug