www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

23 juli 2007

Fotoboek over Tilburgse kermis van 1950 tot 2000

De oude lindeboom siert de cover van het fotoboek 'Tilburgse Kermis 1950-2000; een halve eeuw vermaak in beeld'. Foto Persbureau Van Eijndhoven

Tilburgse Persbureau Van Eijndhoven maakt samen Brabants Dagblad-redacteur Lauran Wijffels fotoboek over de Tilburgse kermis. Persbureau Van Eijndhoven stelt zijn immense archief beschikbaar voor een uniek fotoboek over de Tilburgse kermis. Kleinzoon Jeroen (37) van oprichter Martien van Eijndhoven heeft zich de opmerkingen aangetrokken tijdens de expositie 'Tilburgse Kermis: een eeuw vermaak in beeld', die in 2006 in Concertzaal Tilburg te zien was. Al tijdens de feestelijke opening werd meermalen gevraagd waarom er toch geen boek was verschenen over deze bijzondere expositie.

Tijdens de Tilburgse kermis van 2006 hakten Jeroen van Eijndhoven (37), zoon van Tiny, samen met Brabants Dagblad-redacteur Lauran Wijffels (49) , de knoop door: het kermisfotoboek moet er komen. Uitgangspunt: een halve eeuw Tilburgse kermis, van 1950 tot 2000, gezien door de ogen van Persbureau Van Eijndhoven, en voorzien van luchtige teksten van de hand van kermiskenner Wijffels. Lauran Wijffels wordt al ruim een kwarteeuw voor de kermisverslaggeving ingezet; hij schreef er inmiddels ook al vier boeken over. Afspraak met de Tilburgse uitgeverij Nieuwland is dat Jeroen van Eijndhoven de reeds 130 geselecteerde foto's voor de expositie tot 275 stuks gaat aanvullen, het accent leggend op de jaren vijftig en zestig in het kader van de zogeheten 'herinneringsverfraaiing'.

De fotografen van Persbureau Van Eijndhoven zijn op de Tilburgse kermis letterlijk kind aan huis omdat ze al meer dan een halve eeuw deze kermis vereeuwigen. Omdat zij structureel deel uitmaken van de kermisredactie van het Brabants Dagblad, geeft dat hun foto's hun unieke continu-impact. Kermisexploitanten namen en nemen vaak zelf contact op om de nieuwe show of attractie voor aanvang van de Tilburgse kermis reeds wereldkundig te maken. Jan van Eijndhoven (59): "Gerry Duijns van theater Studio 7 verstond de kunst om enkele dagen voordat het grote 'kermiscircus' in Tilburg neerstreek, bij de redactie van het toenmalige Nieuwsblad van het Zuiden binnen te stappen en zijn 'grote kermisartiest' voor te stellen. Hij was - evenals de krant - wel in voor een stunt in het centrum van de stad. Vandaar dat hij steeds op donderdag of vrijdag, voorafgaand aan de kermis, de krantenpagina's haalde met een leuke foto en een verhaaltje over zijn nieuwste kermisshow."

Voor de fototentoonstelling 'Tilburgse Kermis: een eeuw vermaak in beeld' had het Tilburgse Persbureau Van Eijndhoven - net als Stadsmuseum Tilburg - haar archieven doorzocht. De tentoonstelling begon met souvenirfoto's van rond 1900 en maakte een reis door de tijd tot aan de hedendaagse kermis. De foto's van vr 1950 waren slecht vertegenwoordigd ze zijn er bijna niet en de enkeling die te zien was, kwam uit het regionaal archief en was eerder afgedrukt in het boek 'Veel vermaak en weinig wol; de geschiedenis van de Tilburgse kermis', van onder andere Lauran Wijffels. Vanaf de jaren '50 waren de foto's wel goed vertegenwoordigd, de jaren zestig ruimschoots bedeeld - fotografie raakte langzaamaan ingeburgerd - en vanaf de jaren '70 tot heden waren ze alom present. Dat had alles te maken met de bijdrage van Persbureau Van Eijndhoven aan de unieke tentoonstelling.

Jeroen van Eijndhoven: "Mijn grootvader archiveerde in 1950 zijn foto-archief structureel en hield dat daarna consequent bij. Het fotoboek 'Tilburgse Kermis 1950-2000; een halve eeuw vermaak in beeld' kan daarom een even nostalgisch als ontluisterend beeldverslag van het nog immer springlevende volksvermaak worden." Het boek komt half juli uit; de prijs van het boek is 19.90 euro.

Na enkele jaren afwezigheid is de zweefmolen in 1966 weer terug op het Tilburgse NS-Plein. Foto Persbureau Van Eijndhoven

Bron : Lauran Wijffels

Terug