www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

28 juli 2007

Hoevense kermis: elke dag 'n feestje

door Irmgard Breugelmans

Zaterdag 28 juli 2007 - HOEVEN - "Elke dag is speciaal, elke dag is een feestje." Eddy Groninger van de botsauto's is een ster in het aanprijzen van de kermis, die gistermiddag van start is gegaan in de Sint Janstraat in Hoeven.

Zo hebben we een speciale dag voor de bejaarden: geen roze, maar grijze maandag", zegt Groninger lachend, verwijzend naar de Tilburgse kermis, waar op maandag altijd homo's in het zonnetje staan.

"Die grijze maandag doen we al 25 jaar." De senioren mogen dan gratis of met korting in de attracties en ze krijgen oliebollen, koffie en een zuurstok.

Groninger is de organisator van de Hoevense kermis. Hij staat er al veertig, misschien wel vijftig jaar.

"Vroeger stond ik hier met De hobbelende hei, een golfspel."

Tot en met maandag kunnen kinderen zich vermaken in de botsauto's, de draaimolen en de auto's op een spoorlijntje, met het brandweerspel, touwtje trekken, eendjes vissen en ballen gooien in een vuilnisbak. Natuurlijk ontbreekt de snoepkraam niet: de mooiste wagen in de straat, vindt de jongedame erachter.

De kermis begint vandaag en maandag om 14.00 uur; op zondag een uur eerder. Volgens Groninger gaat het om een 'lekker complete, goedkope, nog betaalbare kermis'. Zie je wel dat hij een ster in het aanprijzen is?

Kermisondernemer Piet Brunselaar en dochter Jacqueline (21) willen nog wel even kwijt dat de regering niet goed bezig is met het verhogen van het btw-tarief (van 6 naar 19%) voor kermissen en pretparken.

"Dit is voor ons een meeneemkermis, hij ligt op de route tussen Enschede en Helmond, maar het kan zijn dat we straks niet meer komen, omdat we dan te weinig verdienen. Dan pakken we alleen de goeie dingen. Want de prijzen kunnen we echt niet meer verhogen."

Hoe het dan met de kermis in het dorp moet?

"Stel je voor dat de kermis er straks niet meer is", schetst Jacqueline een donker scenario. "Ik kan het echt niet missen, die fonkeling in de ogen van kinderen als ze bijvoorbeeld op eendjes vissen. Hoe leg ik straks aan mijn kleinkinderen uit wat een kermis is?"

De ondergang van de kermis? Aan Mats (4) en Nijs (2) zal het niet liggen. Deze Hoevense 'boefjes' hebben pret voor vier.

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming : BN/De Stem

Terug