www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

8 februari 2007

'Hoge btw doodsteek voor kermis'

Donderdag 8 februari 2007 - DEN HAAG - De Nederlandse Kermis Bond is met stomheid geslagen. Dat het nieuwe kabinet de kermis wil gebruiken als melkkoe had bestuurder Jan Boots niet verwacht.

De kermisexploitanten vrezen dat ze hun hoge prijzen omhoog moeten gooien als de btw wordt verhoogd.

Dit brengt de toekomst van een cultuurgoed in gevaar." Toch staat het onomwonden in het regeerakkoord. CDA, PvdA en ChristenUnie gunnen de kermis niet meer het lage btw-tarief van 6 procent. Het tarief moet omhoog naar het normale niveau van 19 procent. De maatregel moet per jaar honderd miljoen euro opleveren. Voor bezoekers betekent het dat de draaimolen en schiettent ruim 10 procent duurder worden. "Maar dat kan helemaal niet", zegt Boots. "Dan komen de mensen niet meer." In Nederland reizen zo'n negenhonderd exploitanten rond met draaimolens, botsauto's, schiettenten en andere attracties. Zij staan op de circa 2250 kermissen die jaarlijks in Nederland worden gehouden. Veel verdienen ze volgens Boots niet. 'Minder dan modaal.' Als hun kosten ruim tien procent stijgen, gaat een aantal exploitanten over de kop, voorspellen hun vertegenwoordigers. "Het is de doodsteek voor de kermis", sombert Nicole Vermolen, secretaris van de andere kermisbond Bovak. "We hebben al veel verontruste leden aan de lijn gehad. Het is nu al moeilijk voor ze om een goede boterham te verdienen." Juist de kermis is volgens Vermolen 'heel gevoelig voor kostenstijgingen'. Exploitanten hebben met gemeenten vaak langlopende pachtcontracten in ruil voor vaste, lage prijzen voor de attracties. "Daarnaast is het lage btw-tarief ooit ingesteld omdat de kermis cultuur is, de oudste vorm van vermaak. Alleen moeten wŪj zelf onze broek ophouden. Subsidie krijgen we niet." Michel Kusters, voorzitter van de Vereniging van Kermisbeheerders is ook geschrokken van het regeerakkoord. Als kermisbeheerder van Best ziet hij de toekomst ook somber in. De gemeente is er trots op de goedkoopste kermis van Nederland te hebben. Door lage pachtsommen kost een kleine draaimolen slechts 60 cent en een grote attractie maximaal 1,60 euro. De Bestse kermis is daardoor uitgegroeid tot een feest met negentig attracties en 350.000 bezoekers. Daarmee staat het op de tiende plek van grote evenementen in Nederland. Kusters: "Wij vinden dat de kermis als cultuurevenement betaalbaar moet zijn voor iedereen. Maar als de btw wordt verhoogd, zullen ook de prijzen omhoog moeten. Bezoekers zullen dan weg blijven. Ik vrees dat dat de doodsteek wordt."

'De kermisexploitanten zijn heel emotioneel. Sommigen overwegen te stoppen. Je ziet al dat ze steeds minder investeren.'

Bron, gebruikt met officiŽle toestemming : BN/De Stem

Back