www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

6 augustus 2007

Kermismeester gaat niet in No Limit

door Ellen Hamelink

MIDDELBURG - Het is weer kermis in Middelburg! De eerste liefhebbers stapten gisteren om twee uur in de attracties. De vele knipperende lampjes brandden

Marktmeester Ad Jobse ( l) en collega Ferrie Stijger lopen over de kermis om alles in de gaten te houden. foto Ruben Oreel

Ad Jobse heeft al vijftien jaar de touwtjes in handen. Belangrijke vraag aan hem is natuurlijk: wat mag er op een leuke kermis niet ontbreken? De Middelburgse marktmeester hoeft er niet lang over na te denken. ,,Botsauto's, de Breakdance en oliebollen." Al in oktober begint Jobse aan de grote puzzel die 'kermis' heet. Dan worden de eerste kermisexploitanten benaderd en vallen de aanvragen van attractiehouders in de bus van de gemeente. In januari staat al vast welke 'apparaten' er komen.

Dit jaar begon het allemaal met de No Limit. De attractie bestaat uit een enorme 'wijzer van een klok' met een bewegelijk bakje eronderaan. De wijzer draait met 120 kilometer per uur rond. De reusachtige attractie staat midden op de markt. De marktmeester kijkt omhoog, wanneer het bakje op zijn hoogste punt van 54 meter is. ,,Dit is fantastisch", zegt hij. ,,De No Limit steekt boven de stad uit, vanuit mijn kantoor zie ik 'm steeds voorbij zwiepen." Ook al is het enthousiasme er, hij gaat er niet in. Toch vindt hij dit soort attracties het mooiste. De gokautomaten doen hem niet veel. ,,Maar die moet je wel hebben. Voor het publiek en omdat deze veel geld opbrengen. De spelmachines kunnen niet op iedere kermis staan, omdat ze niet veel bijzonders bieden."

En zo is de marktmeester de kermis aan het indelen. Met een plattegrond van de Markt voor de neus, meet Jobse of de grote attracties passen, daarna volgt de rest. Wat er op de Middelburgse kermis staat hangt af van de smaak van Jobse. ,,Ik moet het zelf mooi vinden. We bezoeken regelmatig andere kermissen. Tilburg slaan we nooit over. Dan bekijken we wat er nieuw is en of een attractie publiek trekt."

Voordat hij aan deze baan begon, was hij geen echte kermisliefhebber, maar nu vindt hij het 'hartstikke leuk'. Toch gaat hij zelf nergens in.

,,Alleen als de prijzen voor de mooiste attracties worden uitgereikt, gaan we met een club van de gemeente in één attractie, meestal het reuzenrad." Deze staat er dit jaar niet, dus het wordt waarschijnlijk de achtbaan op Plein 1940.

De taak van een marktmeester is alle evenementen op de Markt in goede banen leiden. "De kermis is de leukste. Het is een hele klus, waar je lange tijd mee bezig bent." Als het kermis is helpt hij met het opbouwen en afbreken. Daartussen maakt Jobse vaak een rondje, om te kijken of alles goed gaat. Samen met twee collega's heeft hij de avonden verdeeld, zodat er dan altijd iemand is. ,,En is het sluitingstijd dan trekken we de stekker van de muziek eruit", legt Jobse uit.

De kermis duurt tot en met 9 augustus.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Provicinale Zeeuwse Courant

Terug