www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

6 augustus 2007

Op de sokkels staan weer beelden

door Wilma Klaver

Zaterdag 4 augustus 2007 - De beeldentuin achter Singer Laren haalde begin dit jaar het nieuws door de roof van Rodins 'Denker' en nog zes andere bronzen. De beelden werden vervangen door bruiklenen van Museum Beelden aan Zee.

LAREN - Een oude draaimolen, een bootjesmolen, een luchtschommel en een ballengooi tent. De attracties in de beeldentuin van Singer Laren sluiten aan bij de expositie Altijd prijs! Kermis & kunst die tot 2 september in het museum is te zien. Ineke Middag, directeur museumzaken: "Je zou kunnen zeggen dat de beelden even gezelschap krijgen.".

Puristen moeten vooral na de kermisweek van de beelden gaan genieten. De 'nieuwe' werken in de tuin zijn bruiklenen van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en veiligheidshalve niet van brons. Wie opkijkt van de kleuren, moet zich realiseren dat beelden van oudsher kleurig zijn. Middag: "Hadden de Grieken betere verf gehad, dan waren al die marmeren sculpturen uit de klassieke oudheid die we nu zo mooi vinden net zo bont geweest als de beelden van de indianen en Inca's."

De zes beelden uit Scheveningen zijn van steen of staal, met uitzondering van Boer met blauwe muts, een keramiek van Karel Appel. Het is ook het enige werk dat niet naar de klassieke oudheid verwijst. "Het is een knipoog naar Laren, van oorsprong een boerendorp, één van onze favorieten", lacht Middag.

Gelukkig is het een zomer geworden mét beelden in de tuin. "Ik had er niet aan moeten denken, die lege sokkels", verzucht Middag. Op de dag van de roof kreeg ze een sms'je van Jan Teeuwissen, directeur van Museum Beelden aan Zee. "Een opwelling, recht uit hart, geweldig. Maar eerst hoop je de beelden nog terug te krijgen. Toen het besef kwam dat ze echt weg waren, hebben we dankbaar gebruik gemaakt van zijn aanbod." Er werd gekozen voor beelden die op de bestaande sokkels passen. "Want uiteindelijk hopen we ze toch terug te krijgen."

De Denker van Rodin was het enige beeld dat, zwaar beschadigd, werd teruggevonden. Het komt op termijn zeker terug. Singer heeft het restauratietraject in gang gezet. "We zijn nog met onderzoek bezig. De vraag is vooral wie het gaat doen. De opdracht is nog niet vergeven."

Op de sokkel van De Denker staat nu Titan, een marmer van de Duitse kunstenaar Igor Mitoraj. Het is een prachtige klassieke kop, omwonden met dun doek. De bedekte ogen, de gesloten mond onder het doek gesloten en de lichte neiging schuin opzij geven het krachtige hoofd van de godenzoon iets kwetsbaars, iets introverts - een gevoel dat de Grieken er overigens nooit ingelegd zouden hebben. "Eigenlijk past dat beeld daar wel, het heeft dezelfde naar binnen gekeerdheid als De Denker", vindt Middag.

Op de sokkels aan de overkant van het gazon - op de plek van de geroofde sculpturen van Martin Borgord - staat de goed gevulde Sokkeltorso van geroest staal van de Duitse beeldhouwer Waldemar Otto. Even verderop staat de grappig contrasterende Figur van de Duitser Horst Antes. Het beeld van Albert Schweizer heeft plaats gemaakt voor Cycloop van Jan Timmer. Geen slechte ruil. Het eenogige monster zit er gekweld bij, het hoofd rustend in de gespierde schouders, zijn mismaakte blik zoekend omhoog.

Op de plaats van Carel van Pampus' Torso zien we nu Lilith van Tony van de Vorst. Hurkend en wijdbeens lijkt deze mythologische figuur geboorte te geven aan een kind. Het ruw bewerkte stenen beeld doet zowel recht aan haar betekenis als stormdemon, draagster van ziektes en dood (kraamvrouwenkoorts), als haar weerbarstige karakter.

In de tuin verder ook nog de twee overgebleven 'vertrouwde' beelden: de in de lucht priemende stalen, rood gecoate sculptuur Sign (1988) van Margot Zanstra en de dynamische toernooiridders van Eric Claus, het enige brons dat bij de roof onopgemerkt is gebleven. De bruiklenen zijn voor een jaar toegezegd. Middag weet nog niet of Singer zal vragen de termijn van de bruiklenen te verlengen, of kiest voor de aanleg van een nieuwe beeldencollectie dan wel wisselende beeldententoonstellingen. "Iedereen die wel eens met vermissing te maken heeft gehad weet hoe moeilijk dit is. Uit respect voor de beelden kun je niet gewoon verder fietsen."

Singer Laren, Oude Drift 1, Laren. 'Altijd prijs! Kermis & Kunst' t/m 2 sept.; Vereniging van beeldend kunstenaars Laren-Blaricum, t/m 2 sept. In de beeldentuin van 7 t/m 12 aug. nostalgische kermis. Toegang voor kinderen tot 13 jaar gratis. Open di t/m zo 11-17 uur.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : BN/De Stem

Terug