www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

9 augustus 2007

Eerst eten: een magisch kwastje

Door Nicole Andries

Woensdag 8 augustus 2007 - Het begint als je een jaar of vier bent, en voor het eerst op een geit klimt om naar een dansend kwastje te graaien. Temidden van andere kinderen, die zich vasthouden aan biggen, ganzen en ezels, probeer je ronde na ronde die kwast te bemachtigen. De kwast betekent een gratis rondje. En het grenzeloze respect van de andere kinderen in de Hobbelende Geit.

Op een dag mag je er niet meer in. Je bent te groot, het zou niet eerlijk zijn voor de andere kinderen. Na een traan ga je verder. De Spin. De rook, de lampen, de foute housemuziek. Er zijn in de Spin twee manieren om de rit te beleven, afhankelijk van de kant van het karretje waaraan je je bevindt. ”f je krijgt steeds het volledige gewicht van je ritpartner in je ribben, en merkt daardoor bijna niets van wat er verder nog gebeurt. ”f je bent de hele tijd bezig met vergeefse pogingen je ritpartner niet te pletten en merkt daardoor bijna niets van wat er verder nog gebeurt. Toch is het prachtig.

Volgende fase: Breakdance. Tien jaar geleden, toen ik voor het eerst in de Breakdance sprong, had je van die stoere jongens die er half overeind in gingen staan. Armen gespreid op de bovenkant van het karretje voor houvast. Heel stoer kijken en zeker niet lachen. Die jongens stappen er nu nog steeds in, al hebben ze ander haar.

Na de Breakdance is de door de wol geverfde kermisbezoeker klaar voor de ultieme attracties. De laatste jaren zwerft bijvoorbeeld de Booster over de vaderlandse kermissen, die vorige week twee mensen het leven kostte in Frankrijk. Een paar jaar geleden stond het ding ook in Oosterhout, aan het einde van de Heuvel. Tientallen meters hoog kermisgeweld. Je stapt in een karretje aan het einde van een paal. Die torenhoge paal gaat draaien, tot de inzittenden van de karretjes met ruim honderd kilometer per uur rond worden geslingerd.

Nog erger: de Extreme. Die komt dit jaar voor het eerst ook naar Oosterhout, maar stond eerder al in Breda. Een grote, ronde schommel, waar ruim twintig mensen in passen. De schommel zwaait heen en weer, zo ver de lucht in dat hij bijna over de kop gaat - bijna. Tegelijkertijd draait de cirkel met de zitjes voor de passagiers steeds sneller rond. Dan krijg je kermis zoals de kermis hoort te zijn: veel gekleurde lichten, veel verschillende geluiden, muziek, wind die langs je oren suist, een draaiende maag en een lege portemonnee.

Het leuke zijn al die zintuiglijke ervaringen die samenvloeien. Misselijk van de suikerspin. Een beetje bang voor die agressieve types die demonstreren dat zij heus wel harder kunnen slaan dan die boksbal, kijk maar, hij doet niks terug. Leedvermaak bij mensen die groen uit de Booster komen. Elke dag een Oosterhoutse kaneelstok binnen handbereik.

Bericht, copyright ťn overgenomen met officiŽle toestemming : BN/De Stem

Terug