www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

12 augustus 2007

Kermisbond op de bres voor exploitanten

door Raymond Korse

APELDOORN - De nationale bond van kermisbedrijfhouders (BOVAK) uit Apeldoorn staat de drie exploitanten met raad en daad bij.

Maar de bond kan niet als advocaat fungeren, benadrukt Nicole Vermolen van de BOVAK.

De bond heeft inmiddels contact gezocht met de Poolse zusterorganisatie en die om bemiddeling gevraagd. ,,Hopelijk kan die iets voor hen doen. Maar het zijn natuurlijk geen leden.'' Het contact heeft in elk geval de naam van een Poolse advocaat opgeleverd. Die probeert via bemiddeling de boel in beweging te krijgen want op lange procedures en formaliteiten zit niemand te wachten.

,,De Nederlandse kermisexploitanten zijn zelfstandige ondernemers die zelf een overeenkomst zijn aangegaan met de organisator in Stettin'', geeft ze formeel weer waar de verantwoordelijkheid ligt. Ze stelt vast dat elk land andere wetten heeft. ,,Dat de kermisexploitanten niet op de hoogte waren van de Poolse regels, kun je hen niet verwijten. Dat de organisatoren hen niet juist hebben geÔnformeerd, is heel vreemd. En vervelend.''

Vermolen laakt tegelijkertijd de opstelling van de Poolse autoriteiten, die zonder voorafgaande waarschuwing beslag legden op de attracties. ,,Buitenproportioneel'', vindt ze. Het is gissen naar het waarom. Vrees voor broodroof? ,,We mogen aannemen dat dit geen rol speelt. We hebben toch vrij verkeer van handel in de Europese Unie?'', zegt ze. Overigens is het zo dat de regelgeving zoals die in Polen wordt gehanteerd, niet uitzonderlijk is. Ook in Duitsland en TsjechiŽ, bijvoorbeeld, moeten vergunningen per automaat worden aangevraagd.

Er is geen trend dat Nederlandse exploitanten steeds vaker een kans wagen in het buitenland, zegt Vermolen. Europa mag dan een markt zijn, de meeste landen beschermen hun eigen kermisexploitanten. Waar kermissen in Nederland de plekken bij openbare inschrijving vergeven - en de plek doorgaans gaat naar de exploitant die het meeste heeft geboden - is het in Frankrijk, BelgiŽ en Duitsland een stuk lastiger om een plek te verwerven op een kermis.

Als exploitanten de grens overgaan, levert dat volgens Vermolen vrijwel nooit problemen op van het niveau 'Polen'. ,,We hebben een paar jaar geleden een akkefietje bij de grens met TsjechiŽ gehad, waarbij de douane de boel traineerde en zo de exploitanten geld aftroggelde. Maar dat was nog voordat het land bij de Europese Unie zat. En natuurlijk worden er weleens boetes uitgedeeld omdat iets niet helemaal goed is gegaan. Da's het probleem ook niet. Maar dit wat nu gebeurt is buiten alle proporties.''

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming, : De Stentor

Terug