www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

12 augustus 2007

Polen leggen beslag op Apeldoornse attracties

door Raymond Korse

APELDOORN/STETTIN - De Poolse douane en politie hebben in de nacht van zondag op maandag beslag gelegd op drie kermisattracties van ondernemers uit Apeldoorn.

De attracties staan op de kermis van de Poolse stad Stettin, waar momenteel Sail 2007 wordt gehouden.

De drie kermisexploitanten zijn woest en vrezen dat het een langdurige affaire gaat worden. ,,Ze willen graag bij de Europese Unie horen maar dit heeft niets met een Europa te maken. Het is gewoon misselijk'', zegt Annemiek Rooze, die met haar collega's Johannes Dauvhin en Marinus Dörenberg in hetzelfde schuitje is beland. Dörenberg is als enige in Polen zelf, de twee anderen zijn gewoon in Nederland. Rooze was gistermiddag bij de nationale Bond van kermisbedrijfhouders (BOVAK) om de zaak door te spreken.

De Apeldoorners kwamen notabene op uitnodiging van de organisatoren van Sail 2007 naar Stettin, een stad aan de Oder met een paar honderdduizend inwoners in het noordwesten van Polen. Op 2 augustus ging de kermis er van start, tot en met zondagavond was er geen vuiltje aan de lucht. Toen de kermis afliep, omstreeks half twee 's nachts, kwamen zo'n twintig politiemensen en douaniers het kermisterrein op en legden met het nodige misbaar beslag op de drie attracties. Het gaat om twee grijpspellen en een muntschuifspel.

Inmiddels is duidelijk dat de drie ondernemers niet over de juiste vergunningen beschikken. Ze hebben weliswaar een vergunning voor de hele attractie, maar volgens de Poolse wetgeving moet er voor elke speelautomaat een aparte vergunning worden aangevraagd. Voor Rooze betekent het dat ze 56 vergunningen had moeten hebben - gelijk het aantal automaten dat op haar Big One-attractie staat. ,,Nu wordt het beschouwd als belastingontduiking'', vat ze de verdenking samen.

De drie ondernemers stellen dat ze zich bij de vergunningprocedure hebben laten leiden door de organisator van de kermis. Ze zijn ook niet op de hoogte gesteld van de bijzondere eisen die de Poolse overheid stelt aan dergelijke kermisattracties. ,,Natuurlijk hadden we het direct in orde gemaakt als we er gewoon op gewezen waren.''

Zij - en met haar de andere exploitanten - is vooral boos over de manier waarop de Poolse politie opereert. ,,Het personeel kan geen stap zetten, je wordt behandeld als een crimineel. Waardeloos'', zegt ze. Vanuit Polen heeft Marinus Dörenberg laten weten dat er tussen politie en doauniers inmiddels ook ergernis ontstaat over de eigen handelwijze. Maar tot gistermiddag leidde dat niet tot een andere opstelling.

Ondertussen dreigt een financiële strop. Niet alleen zijn de attracties al sinds maandag buiten gebruik maar ook de planning dreigt in duigen te vallen. ,,Volgende week zouden we in Wismar staan. Het is de vraag of we dat gaan redden'', zegt Rooze. Dauvhin denkt dat het nog wel weken kan duren voordat de attracties worden vrijgegegeven. ,,En dan is het nog te hopen dat ze niet helemaal in beslag worden genomen. Je weet het nooit'', zegt de Apeldoorner.

Bron, overgenomen met officiële toestemming, : De Stentor

Terug