www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

12 augustus 2007

Een laatste test voor de Booster

door Hilde Tromp

ZWOLLE - Opgelucht is Job de Voer, organisator van de Zwolse kermis, met het nieuws dat hem gisteravond via de Kermisbond ter ore kwam.

In eerste instantie was er gisteravond nog sprake dat er bij de fabriek in ItaliŽ nog minstens twee dagen onderzoek moest worden gedaan naar het type attractie waarmee zaterdag in Frankrijk een dodelijk ongeval plaatsvond. Tot blijdschap van De Voer moeten slechts de lassen gecontroleerd worden en kan bij goedkeuring de Booster die in Zwolle staat vrijdag gaan draaien. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft afgelopen maandag drie kermisattracties van het type Booster op slot gedaan naar aanleiding van het Franse ongeval in Frankrijk. Twee mensen kwamen daar om toen ze ruim dertig meter uit de Booster naar beneden vielen. Twee anderen raakten zwaar gewond.

Dat de Boosters die in Nederland in gebruik zijn als veilig mogen worden betiteld, daar gaat de organisator volledig van uit. De Voer vindt de maatregel van de autoriteit in principe goed om de veiligheid te kunnen garanderen. Maar ietwat overdreven vindt hij de beslissing wel. Volgens hem zijn ongelukken in Nederland haast onmogelijk door de vele keuringen die hier verplicht zijn: "In Frankrijk hebben ze een groot probleem met keuringen. Daar doen ze dat maar ťťn keer in de drie jaar. Hier in Nederland ieder jaar." De organisator zegt dat zijn zoon een soortgelijke attractie heeft en deze draait momenteel ook gewoon op de kermis in Eindhoven. Overdreven of niet, eerst moeten de lassen gecontroleerd worden. De organisator legt uit dat de betreffende exploitant zo snel mogelijk de keuringsdienst laat komen om alsnog morgen op het Grote Kerkplein bij de opening te kunnen zijn.

Wie gisteren een bezoekje aan de Zwolse binnenstad heeft gebracht, kan niet ontgaan zijn hoe de eerste attracties het Grote Kerkplein, de Grote Markt, de Melkmarkt en het Rodetorenplein langzaam de zomerkermis vormgeven.

- De zomerkermis gaat vrijdagmorgen om 10.00 uur open. De officiŽle opening is om 19.00 uur 's avonds. De overige dagen gaat de kermis om 13.00 uur van start. Maandag en dinsdag tot 23.00 uur, woensdag en donderdag en zondag tot 24.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur en tijdens het Stratenfestival tot 02.00 uur 's nachts.

Bron, overgenomen met officiŽle toestemming, : De Stentor

Terug