www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

16 augustus 2007

Exploitanten 'wonen' bij de IJsselhallen

door Hilde Tromp ZWOLLE - "Je bent bij het juiste adres hoor." Het is zaterdagochtend rond tien uur. Sanny van den Houten (60) staat in de deuropening van haar woonwagen.

Chanel (9) en Rinaldo (5) van den Houten logeren bij opa Floor en oma San­ny die tijdens de Zwolse Zomerkermis met hun attractie in de binnenstad staan. Op de parkeerplaats van de IJsselhallen hebben ook zij hun woonwa­gen geparkeerd. foto Jan Drost

Fijn dat ze even naar buiten is gekomen want een huisnummer heeft ze uiteraard niet en door de vele andere wagens is ze lastig te vinden.

Sanny is samen met man Floor van den Houten (60) kermisexploitant. Tijdens de Zwolse Zomerkermis is hun adres het parkeerterrein van de IJsselhallen. Het is rustig op het terrein. Een enkeling laat een hond uit, maar de anderen stellen zich nog even niet aan het zonnetje bloot. Daar is het voor de eigenaars van de attracties nog veel te vroeg voor.

Ook Sanny is nog in haar ochtendjas. "Het was erg laat vannacht."

En inderdaad, met sluitingstijden van de kermis tot laat in de avond is het niet vreemd dat ze in de ochtenduren wat extra slaap nemen.

Ze kleedt zich snel aan en zet een bak koffie. Ondertussen komt haar man binnen en roept ze de kleinkinderen Chanel (9) en Rinaldo (5), die bij opa en oma logeren, bij hun tante Antoinette van den Houten (29) vandaan. Zij staat met een caravan naast Sanny en Floor geparkeerd.

Alleen de vader, Rinaldo van Houten (38), ontbreekt nog. Hij heeft samen met zijn gezin een woning in Lelystad en rijdt van daaruit iedere dag naar Zwolle. Want ook hij staat, naast de suikerspin van Antoinette en de Mini Cars van vader en moeder, met de familieattractie Polyp op de Zomerkermis.

Sanny legt uit dat zij geboren is in de kermiswereld. Haar man daarentegen is van de 'burgermaatschappij', maar met al meer dan veertig jaar ervaring als kermisexploitant is hij aardig 'burger' af. Als Sanny enthousiast over hun leven vertelt, staat Floor op. Er is werk aan de winkel. De kermis gaat open en dus moet hij de zaak laten draaien. Zijn vrouw blijft nog even thuis: "Ik doe eerst hier het huishouden en maak voor iedereen pakketjes brood."

Tegen half één brengt ze het eten naar de binnenstad waar ze tevens haar man aflost. Chanel en Rinaldo gaan mee en kunnen zich even uitleven in de attracties waar ze als 'kinderen van' gratis inmogen.

Antoinette is tegen die tijd al helemaal plakkerig in haar suikerspinnenkraam. In haar roze schort en schoenen staat ze in haar mierzoet gekleurde kraam op de Grote Markt. "Ik hielp op mijn elfde bij een suikerspinkraam en wilde altijd al zelf een kraam hebben."

En dat is gelukt. Dagelijks draait ze de grootste spinnen voor kinderen en eet ze af en toe zelf een plukje: "Ik ben eigenlijk geen zoetekouw." Haar broer Rinaldo staat op het Rodetorenplein met de Polyp. Ook hij heeft zijn ouders als voorbeeld genomen. 'Plezier aan een ander geven', is volgens hem het leukste van zijn werk.

Rondtrekken zoals zijn familie, doet hij niet. Samen met zijn vrouw en kinderen heeft hij een woning in Lelystad omdat hij ze een vaste woonplek wil bieden. Toch zijn Chanel en Rinaldo graag op de kermis. Ook zaterdagmiddag was papa Rinaldo lang zijn kinderen aan het zoeken terwijl zij van de ene naar de andere spannende attractie gaan. Als ze getraceerd zijn, moeten ze met oma mee terug naar de woonwagen. Daar wordt het avondeten voorbereid.

Tot en met volgende week zondag zullen ze hun dagen op deze manier vullen. Als de zomerkermis hier eindigt breekt Floor 's nachts nog de attractie af en rolt Sanny thuis vast de vloerbedekking op en haalt de schilderijtjes van de muur. Een week later begint met weer een nieuw adres in Beek het hele riedeltje opnieuw...

Bron, overgenomen met officiële toestemming : De Stentor

Terug