www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

18 augustus 2007

Geen 'kinderprijzen' op de Zomerkermis

door Hilde Tromp

ZWOLLE - Zelf een ritje in de spannende Impact, de jongste twee bengels in de Bootjesmolen en partnerlief waagt zich samen met de oudste tiener in de tollende Break Dance.

Naast duizelingen en een omkerende maag, zijn er gevolgen voor de portemonnee:10,50 euro. Behalve als deze fictieve persoon zo verstandig was om gisteren tijdens de Eurodag de Zomerkermis te bezoeken. De 'winst': 5,50 euro.

"Dat zijn geen kinderprijzen", krijgt exploitant van de draaimolen, Manda van Dam regelmatig te horen. Daar is ze het absoluut mee eens, maar voor de exploitant is het kostenplaatje voor een plaats op de Zwolse kermis ook geen 'kinderprijsje'. Althans, dat vindt Van Dam. Floor van den Houten, van de Mini Cars, is het met haar eens. Ook hij stelt dat het pachtgeld voor deze kermis prijzig is en hij zijn ritprijs hierop aanpast. Met het gevolg dat een ritje in eenzelfde attractie per stad verschilt. "Pachtgeld, stroom, personeelskosten, vervoerskosten", somt Van Dam haar kosten op die resulteren in een prijs van twee euro voor één 'rondje' in de antieke draaimolen. Ze zegt zelf ook veel liever iedere dag voor één euro te willen draaien, maar dat kan financieel niet uit. Ze vreest helemaal voor hoge prijzen als de plannen van het kabinet, om de btw-heffing te verhogen van 6 naar 19 procent, doorgaan. Oftewel, ze staat al op scherp:"Maar de mensen zien het niet."

Organisatoren van de Zwolse Zomerkermis, Job de Voer en Dirk van Meetelen, 'bepalen' de pachtprijs. De Voer: "Ze schrijven zich in voor hoeveel het ze waard is." Oftewel, de hoogste bieder wint.

Uiteraard zijn er ook gemeentelijke heffingskosten, maar de organisator zegt hiervoor nog tekort te komen. Hij verdient zelf niks aan de pachtgelden? "Nee, voor het organiseren niet. We moeten zelfs geld toeleggen." Ondanks deze kosten, vindt hij de prijzen van de pachtgelden meevallen: "Ook het geld dat wij aan de gemeente betalen valt mee. Uiteraard betalen we liever minder, maar ook de gemeente heeft kosten."

Prijzig of niet, Van Dam blijft wel ieder jaar terug komen:"We weten na al die jaren wat we hier kunnen verdienen, maar dat weet je niet als je naar een nieuwe stad gaat." Ook het publiek grijpt nog steeds naar de portemonnee. De Zwolse Nicole Lier is met haar zonen Aaron (6) en Tobias (3) op pad. Ze zou een andere dag ook gekomen zijn, maar vanwege de Eurodag mogen ze een paar extra 'rondjes' draaien: "En we kopen nog een ijsje."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : De Stentor

Terug