www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

18 augustus 2007

Booster staat op Eibergse kermis

EIBERGEN - Een kermisattractie waarvan de moeren en bouten het begeven en het metaal scheurt. Je moet er niet aan denken. Het overkwam enkele weken geleden bezoekers van een kermis bij Parijs.

FOto Jan Houwers

De kermisattractie Booster bleek kapot en vier inzittenden tuimelden met bakje en al naar beneden. Twee mensen verloren daarbij het leven.

In Nederland reizen drie exact dezelfde Boosters rond, allemaal gelijk aan het defecte model in Parijs, allemaal van de Italiaanse fabrikant Fabbri. En één van die drie apparaten staat volgende week in Eibergen op de kermis. De Booster is een lange arm met aan het uiteinde een bakje, waarin vier mensen kunnen zitten. Zij worden met 90 kilometer per uur de lucht ingeslingerd. Is dat eng? Hopelijk wel, want dat is de aantrekkingskracht van een kermisattractie. Is het gevaarlijk? Beslist niet, zegt kermisorganisator R. Duursma.

Duursma, jaarlijks verantwoordelijk voor 62 kermissen in Nederland waaronder die in Eibergen, denkt dat de Booster door de strenge controle op dit moment wel eens de veiligste attractie in Nederland kan zijn. "De keuringsdienst van Waren heeft de drie Boosters in Nederland na het ongeluk in Frankrijk direct stilgelegd en laten controleren. Ze zijn helemaal uit elkaar geweest, alles is bekeken, het metaal is met röntgenstraling onderzocht op zwakke plekken en alles is weer in elkaar gezet. Uit niks bleek ook maar enige vorm van gevaar", aldus Duursma. "Iedereen die in Nederland ook maar iets met veiligheid te maken heeft, heeft zich ermee bemoeid. Er is geen attractie in Nederland die op zoveel punten gecontroleerd is."

Afgelopen zaterdag is ook de laatste Booster in Nederland weer vrijgegeven en in beweging gezet. Volgens Duursma is het ongeval in Frankrijk slecht voor het imago van kermissen, maar juist goed voor de veiligheid. "Er zijn in Europa jaarlijks miljoenen mensen op kermissen en je hoort zelden iets over ongelukken. Maar áls er eens iets gebeurt, is iedereen weer scherp en alert. Wij hebben er belang bij dat mensen zich veilig voelen en zo'n ongeval is natuurlijk geen positieve reclame. Maar ik weet zeker dat niet alleen de Boosters, maar álle kermisattracties de laatste weken grondig zijn nagekeken."

De Booster is overigens al eerder in Eibergen geweest. Bij voorgaande kermissen was het één van de topattracties.

Bron : TC/Tubantia

Terug