www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

20 augustus 2007

Kermisattracties blijven in Polen

door Raymond Korse

APELDOORN - De Poolse autoriteiten zijn niet van plan de drie attracties van de Apeldoornse kermisexploitanten Dauvhin, Dörenberg en Roose vrij te geven.

Sterker nog: de drie kunnen nog strafrechterlijk worden vervolgd voor belastingontuiking.

De affaire dreigt van een financieel drama uit te groeien tot een strafrechterlijke nachtmerrie. De drie attracties zullen naar alle waarschijnlijkheid worden vernietigd - wat voor het drietal een financiële strop van zes ton betekent - maar als de Poolse justitie de aanklacht van belastingfraude en ontduiking van de wet op de kansspelen doorzet, lopen ze kans op een veroordeling. De maximale straf is drie jaar cel en een boete van omgerekend twee miljoen euro, zo is Marinus Dörenberg te verstaan gegeven.

De kwestie draait om drie attracties: twee grijpspellen en een muntschuifattractie. Behendigheidspellen, volgens de overal in Europa gehanteerde richtlijnen. Maar niet in Polen: daar worden ze gezien als gokspel, waarvoor een bijzondere vergunningprocedure geldt. Die procedure hebben ze niet doorlopen, vertrouwend op de organisator van de kermis in het Poolse Stettin. Die had de aanvraag gedaan, de stad Stettin had de aanvraag gehonoreerd. Niemand heeft hen gewezen op de afwijkende regelgeving. De Nederlandse kermisbond is zijn leden te hulp geschoten en heeft minister Verhagen van buitenlandse zaken aangeschreven.

Ook is de Poolse kermisbond gevraagd te bemiddelen. Die heeft dat echter resoluut van de hand gewezen: volgens de kermisbond in Polen is het de eigen schuld van de ondernemers. Marinus Dörenberg is de wanhoop nabij. ,,Hier kom je als ondernemer nooit meer overheen. Dit is de doodsteek.'' Hun advocaten in Polen bieden hen ook weinig hoop.

Bron : De Stentor

Terug