www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

21 augustus 2007

"Het gaat van vader op zoon en daar hebben de vrouwen niks mee te maken."

door Hilde Tromp

ZWOLLE - Joop Bakker (12) heeft wat minder geluk met zijn naam, maar dat brengt hem niet van zijn stuk: hij droomt van een baan als kermisexploitant.

"Maar", stelt hij heel kundig, "heel misschien kan het wel niet als de BTW van 6 naar 19 procent verhoogd wordt."

Kijkend naar het geamuseerde gezicht van de verslaggever voegt Joop toe: "Wij leren veel van onze vaders en moeders."

Naast deze wijsheid krijgt de zoon van de kermisexploitant de nodige kennis mee via de Stichting Rijdende School. Deze week staat familie Bakker op de Zwolse Zomerkermis. En dat betekent voor Joop dat hij in de schoolbanken kruipt op de parkeerplaats van de IJsselhallen en dat juf Jolanda Essenstam voor de 'uitschuifbare' klas staat. In het kermisseizoen gaat hij namelijk naar de Rijdende School. Gistermorgen zaten vijf jongens en twee meisjes van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas. Tijdens de zomervakantie?Jawel, dat is nodig, want als kermisreiziger mis je wel eens een schooldag als je van de ene kermis naar de andere vertrekt.

Met als themaweek 'ontdekken' heeft juf Jolanda verschillende bakjes met stoffen klaargezet die de kinderen mengen met azijn. De kleine Nicholas Kabalt (4) antwoordt heel slim dat het goedje in 'pap' is veranderd, als zijn klasgenootjes vaststellen dat het poeder meel is. Dinsdag zijn ze met elkaar naar de Ontdekhoek geweest omdat het goed bij het thema past. Juf Jolanda:"Ze hebben niet alleen maar uitjes hoor, we volgen een gewoon programma." Ze laat de blauwe mappen van de kinderen zien waarin precies staat waar ze in het lesprogramma zijn. Klassikaal lesgeven is voor de juf dan ook bijna onmogelijk. Ze heeft te maken met verschillende leeftijden en wekelijks een andere samenstelling: "Een heel gepuzzel."

Op de woensdagmiddag zijn de scholieren vrij. Waar ze hun tijd gaan vullen hoeft eigenlijk niet gevraagd te worden:uiteraard, op het kermisterrein. Om van de attracties te genieten en om paps en mams her en der te helpen. En dat doen de meesten graag, want net als Joop dromen ze bijna allemaal van een eigen attractie.

Johnny van Dam (9) legt uit dat hij later de draaimolen van zijn vader overneemt. Moet hij dat niet met zijn zus Fransisca (11) uitvechten? Nog voordat hij kan reageren, antwoordt zuslief heel stellig:"De draaimolen gaat van vader op zoon en daar hebben de vrouwen niks mee te maken." Zo vlak voor de pauze gaat het gezellige en vooral openhartige kringgesprek met de verslaggever nog even een poosje door. Joop zegt absoluut niet met een 'burgermeid' te willen trouwen en er wordt vastgesteld dat 'burgers' gewoon jaloers zijn dat zij kermiskinderen zijn en dus overal gratis in mogen.

Juf sluit het gesprek af met nog één vraag. Het prijkende vingertje van Margaux Kabalt (7) wordt gekozen. "Ik wil later schoonheidsspecialiste worden." Oh, maar dat is interessant, wil ze dan misschien ook met een 'burgerjongen' trouwen? Haar gezichtje betrekt en zegt eigenlijk al genoeg:"Nee, dat weet ik niet hoor."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : De Stentor

Terug