www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

22 augustus 2007

Het was weer een aangename kermis

door Michael Amsman

ZWOLLE - Geen tevredener mens, de vriend van Scarlett Johansson buiten beschouwing gelaten, dan kermisexploitant Job de Voer. "We hebben een topkermis achter de rug", zegt hij zondagmiddag. "En volgend jaar gooien we er nog een schepje bovenop."

De Voer is een kermisman in al zijn vezels. Hij is ook alweer de achtste generatie binnen zijn familie, schat de 67-jarige Apeldoorner. "Ik kwam laatst bij De Slegte een oud boek tegen waarin een foto stond van de rodelbaan van mijn vader. En mijn overgrootvader heeft een luchtschommel gehad."

Zijn zoon, de negende generatie, staat ook al op de Zwolse zomerkermis. Hij heeft ook een Booster, net als die tussen het stadhuis en de Grote Kerk, maar die staat momenteel in Hoorn. Die is zelfs vijftien meter hoger dan het ook niet kinderachtige apparaat in Zwolle. Inmiddels is iets meer duidelijk over het dodelijke ongeluk met een Booster in Frankrijk, waardoor soortgelijke modellen ter inspectie werden stilgelegd, zegt De Voer-junior. "Ik heb gehoord dat de eigenaar hem met dertig procent had opgevoerd. En hij had de remmen van de gondels eraf gehaald, zodat je meer door elkaar wordt geschud. Ja, dan vraag je om problemen."

De zomerkermis van 2007 - daar gaan we het vanmiddag, aan een tafeltje in het poffertjesrestaurant van Dick van Meeteren, over hebben. Of de heren tevreden zijn? "Dik tevreden", zegt Job de Voer met harde stem, die hij heeft ontwikkeld door 47 jaar boven de muziek uit te moeten komen. "Het weer was prachtig, te fris voor het zwembad en te goed om binnen te zitten, en de opstelling van de kermis was dit jaar top." In vroegere jaren was het tracé te volgepropt, zegt hij. "Doordat we de botsautootjes van het Rodetorenplein hebben gehaald is het daar veel overzichtelijker geworden. En van die rottigheid met die knulletjes zijn we ook af." En Van Meeteren: "We hebben veel complimenten over de opstelling gehad van bezoekers. Probleempje is wel dat het Rodetorenplein volgend jaar wegvalt, maar we hebben al een idee waar we naartoe kunnen uitwijken." Hij kan nog niet zeggen welk plein hij in gedachten heeft, zegt zijn mede-organisator De Voer. "We gaan met de gemeente om tafel zitten. We hebben daar een hartstikke goeie band mee, dat wil ik ook zo houden." De Voer wil al wel kwijt dat er volgend jaar een 'knaller' aankomt. "Ik zeg nog niet wat. Ach, doe ook maar, er komt een reuzenrad, dik 45 meter hoog, een van de grootste van Europa."

Opmerkelijk verschil; op dezelfde plek in de poffertjeskraam moesten we drie jaar in elkanders oren schreeuwen om ons verstaanbaar te maken. Nu zitten we met vier man aan een tafeltje gewoon te kletsen. "Dit muziekniveau is toch beter", zegt Van Meeteren. "Te veel lawaai schrikt jonge kinderen ook af. Maar die proef met centrale muziek, die pakte slecht uit. Bij een Booster hoort andere muziek dan in een draaimolen."

Bij alle tevredenheid past één kritische noot. Het heeft er alle schijn van, zegt Van Meeteren, dat hij de komende winter niet in Zwolle zal staan. "Omdat een paar marktkoopmannen lastig doet. Die hebben hier een macht, niet normaal. Maar ik begrijp dat de politiek zich ermee gaat bemoeien. Kleine kans dat het toch nog goedkomt."

Bron, overgenomen met officiële toestemming : De Stentor

Terug