www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

26 augustus 2007

Vetter, hoger, harder en over de kop

door Marja Klein Obbink

Maandag 20 augustus 2007 - OOSTERHOUT - Hoe het voelt als je maag in je slokdarm zit, je hoofd van je romp af glijdt en je nog duizelig van de snelheid met onzekere passen de Extreme uitstapt?

Hartstikke lekker!", bluffen de zussen Amanda (18) en Melissa (12) uit Geertruidenberg, terwijl een huilende Bram van 11 getroost wordt door zijn moeder. Zijn nek doet pijn.

Nee, eerlijk, geven de zussen toe: ze zijn wel een beetje misselijk. "Misselijker dan in de Eclipse, terwijl die toch hoger en harder gaat. Die is gewoon vetter. Daar ga je over de kop, maar hier in de Extreme word je nog eens heen en weer geschud. Daar word je misselijk van."

Misselijkheid. Het zal niet de norm zijn voor de gemeente om een attractie al dan niet naar Oosterhout te halen. Vijf nieuwe attracties telt de 2007-versie van de Oosterhoutse kermis. Naast de Extreme en de booster Eclipse (met 48 meter en 90 km/uur de hoogste en de snelste) zijn dat de Superstar, de Swing It en de Vulcano Power. "Als het maar beweegt", zegt Thomas (13) die met drie vrienden al de hele zaterdagmiddag op stap is. Hij heeft tot nu toe vijftien euro uitgegeven. "Van m'n ouders krijg ik vijftig euro voor de hele kermis, maar dat bedrag maak ik niet helemaal op." Dat is minder dan zijn vrienden Mark (13), Bas (15) en Maba (14) die het dubbele per dag spenderen: 30 euro. En ze hebben nog vier dagen te gaan. Gespaard voor de kermis hebben ze niet. Ze krijgen het geld van hun ouders, vertellen ze.

De meeste attracties kosten een euro, de grotere attracties twee euro. Alleen de Eclipse kost vijf euro. Omdat daar maar weinig mensen per rit in kunnen.

De Oosterhoutse kermis is nog relatief goedkoop, is de stelling van de exploitant van de Extreme, vanachter de kassa op de heuvel. "Normaal sta ik alleen op de grote kermissen, zoals Rotterdam en Groningen. Ik heb ja gezegd toen de marktmeester me vroeg of ik hier eens wilde staan. De mensen betalen bij mij maar twee euro. Op de kermis in Den Bosch wordt voor dezelfde attractie drie euro gevraagd. Daar zijn de staanplaatsen duurder."

De kinderen van het echtpaar Van Gils zijn met hun vijf en acht jaar nog te jong voor een eigen portemonnee. Het gezin is net op de nostalgische kermis op de Markt geweest. "De zweefmolen vinden ze toch het leukste", zegt hun moeder.

Vijfentwintig euro hebben de Van Gilzen vandaag al uitgegeven. Ze gaan maar één keer, zegt zij. "Het zal nooit meer dan vijftig euro worden."

Terwijl het gezin voor de onschuldige nostalgie kiest, worden de jongeren aangezogen door het geweld van de hoge Eclipse. Dat er in Frankrijk doden zijn gevallen door een ongeval met een booster, wordt door de bezoekers van de Eclipse met een schouderophalen afgedaan.

Dit is hier, dit is nu. Je bent maar één keer jong. Dat moet je ook wel zijn als je je laat vastbinden in het stoeltje van de Eclipse: voor iedereen met hart- rug- en nekklachten en voor zwangere vrouwen is dit verboden terrein, vermeldt het bordje.

Veilig lijkt de Oosterhoutse kermis overigens wel. Vorig jaar hoefden de acht mannen en vrouwen in de mobiele EHBO-post nauwelijks in actie gekomen. Tot zondagavond bleef hun optreden beperkt tot het behandelen van bulten en verstuikte enkels. Wel is een wat oudere vrouw zaterdagmiddag naar het ziekenhuis vervoerd. Ze werd onwel. "Maar dat had niks te maken met de attracties", verzekert het EHBO-team op de Slotlaan. Edoch: er zijn nog drie dagen te gaan.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : BN/De Stem

Terug