www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

1 september 2007

Te koop: zes meter hoog reuzenrad

door Maartje Smeets

HEEZE - Mensen met een grote achtertuin of kermishobby kunnen nu hun slag slaan. De Heezer Lambrekvrienden zetten het complete reuzenrad dat hun winnende wagen van de Brabantse Dag-optocht sierde in de verkoop. Binnenkort staat het te koop op Marktplaats en op hun eigen website http://www.lambrekvrienden.nl De prijs wordt bepaald in onderling overleg. Er hebben zich tot nu toe geen gegadigden gemeld.

Jeroen van der Pasch (R zittend) en Jeroen Manders ontwierpen en maakten het reuzenrad. Foto Ton van de Meulenhof

De vrienden hadden zondagavond driedubbel feest. Ze kregen de algemene prijs, bestonden 25 jaar en vierden het gouden jubileum van de Brabantse Dag.

Toch stonden gisterochtend om elf uur zo'n zestig leden paraat om de winnende creatie af te breken. Voorzitter Cees de Weijer blijft daar vrij nuchter onder. "Het is fantastisch dat we hebben gewonnen. Toch doet het afbreken van zo'n prijswinnende wagen geen pijn. Je weet dat je bouwt voor één dag. Dan is het weer voorbij."

Het draaiorgel en de levensgrote poppenkast zijn inmiddels in de container met oud vuil beland. Het reuzenrad wordt gespaard. Het is de eerste keer dat de vrienden een onderdeel verkopen. Johan Doezé verzorgt de materialen en de sponsoring van de Lambrekvrienden. "We hebben het ontwerp en de constructie zelf gemaakt. We dachten dat bijvoorbeeld carnavalsverenigingen interesse konden hebben."

Hoeveel het gekost heeft om het rad te maken, weet Doezé niet precies. Het zal qua materiaal om enkele duizenden euro's gaan. Het rad kan per gondel zo'n vier- tot vijfhonderd kilo hebben. "De truc is dat elk wagentje eenzelfde gewicht draagt. Anders wil hij niet draaien", weet Franco Buissink.

De constructie is, met het oog op een mogelijke verkoop, demontabel gemaakt.

Het geheel wordt hydraulisch aangedreven via de tractor. De Weijer: "Het idee was er en technisch bleek het ook mogelijk. We hebben gelukkig een aantal medewerkers van een constructiebedrijf in de groep, die de tekening en de uitvoering verzorgden."

De gondels gaan niet alleen enkele meters de lucht in, maar wiebelen ook van links naar rechts. Toch was het niet moeilijk mensen te vinden die tijdens de Brabantse Dag in het reuzenrad moesten optreden. Iedereen zat met kabels aan de constructie vast.

Hoe de groep na zo'n kunststuk het publiek volgend jaar weer kan verrassen, bekijken de leden als het nieuwe thema er is. Ze zijn er niet bang voor dat ze dat niet gaat lukken. "Volgend jaar bouw ik gewoon een achtbaan", roept maker van het reuzenrad Jeroen van der Pasch. Dat staat bij deze genoteerd.

Bron :, overgenomen met officiële toestemming : Eindhovens Dagblad

Terug