www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

14 september 2007

Laarbeek liet kermis niet inspecteren

Door Irene van de Ven

BEEK EN DONK – De kermisattracties in Beek en Donk zijn voordat de kermis startte niet onderworpen aan een zogenoemde opstellingsinspectie. Twee veertienjarige jongens raakten vrijdagavond gewond door het losraken van een gondel van de attractie Octopus.

De gemeente Laarbeek heeft de opstellingsinspectie niet laten uitvoeren. „We waren wel op de hoogte van de mogelijkheid de attracties te laten inspecteren. Het is eerder ongebruikelijk dan gebruikelijk om deze inspecties te laten doen. Vergelijkbare gemeenten doen deze inspecties ook zelden”, aldus een woordvoerster. „Wij letten op of de attracties de juiste keuringspapieren hebben. Dan mag je aannemen dat alles in orde is. De verantwoordelijkheid om die papieren te controleren ligt bij de Voedsel- enWarenautoriteit.”

Andere grote kermissen in de regio, zoals in Best, Eindhoven enHelmond zijn wel vooraf door een inspecteur gecontroleerd.

Na onderzoek van de VWA bleek dat bij de Octopus in Beek en Donk een veiligheidspin ontbrak. „Dit had bij een opstellingsinspectie wellicht voorkomen kunnen worden”, legt inspecteur van TÜV Nederland Walter Verbaarschot uit.

Eén van de redenen waarom er geen inspectie wordt uitgevoerd op de kleinere kermissen is volgens hem de prijs. „Een inspectie kost van enkele honderden tot 2.500 euro.” Een woordvoerster van de gemeente bestrijdt dat de kosten reden zijn geweest om de inspectie niet uit te laten voeren.

„Er is nog geen kermis geweest waar ik ben vertrokken en gedacht heb dat mijn inspectie eigenlijk niet nodig was”, zegt Verbaarschot. Desalniettemin sluit hij niet uit dat de veiligheidspin er uitgehaald zou kunnen zijn door vandalen. De verantwoordelijkheid van een dagelijkse inspectie ligt bij de exploitant zelf.

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn in het strafrechtelijke onderzoek. Inmiddels is één van de twee veertienjarige slachtoffers ontslagen uit het ziekenhuis. De andere jongen ligt nog met een hersenkneuzing in het Elkerliek.

Bron, overgenomen met officiële toestemming van : Eindhovens Dagblad

Terug