www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

15 september 2007

Booster wel op kermis Hengelo

Door TCTubantia1

HENGELO - Als de organisatie van de Hengelose kermis de plaatsen niet al in januari had verdeeld, zou de Booster vanaf komende woensdag niet van de partij zijn.

"Als ik dit toen had geweten had ik een andere keuze gemaakt", aldus organisator E. Harmsen. Daarmee wil Harmsen niet zeggen dat de attractie onveilig is. "We hebben op de Hengelose kermis de veiligheid hoog in het vaandel. Als die attractie onveilig was zou hij niet draaien." De attractie krijgt nog voor hij naar Hengelo komt een extra keuring. De Booster, een veertig meter hoge attractie, verloor ruim een maand geleden in Frankrijk een van zijn gondels. Het bakje met daarin vier mensen viel ruim dertig meter naar beneden. Twee van de inzittenden kwamen daarbij om het leven. Een Booster van dezelfde fabrikant als die in Frankrijk staat al een aantal jaren op de Hengelose kermis op de hoek Nieuwstraat - Molenstraat. Direct na het ongeluk werden er wereldwijd vijfenveertig Boosters stilgelegd. Ook de drie Nederlandse Boosters van hetzelfde type als in Frankrijk werden op last van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) aan de ketting gelegd. De attracties werden uitvoerig onderzocht, om vervolgens een aantal dagen later weer opengesteld te worden voor het publiek. "We zijn op dit moment in afwachting van de resultaten van het onderzoek dat in Frankrijk loopt. Als die resultaten binnen zijn gaan we kijken of we verdere controles op de Booster moeten uitvoeren", aldus J. Besteman van de VWA. Tot het Franse onderzoek de eerste resultaten oplevert heeft de VWA de Boosters extra controles opgelegd. De drie Nederlandse exploitanten moeten de attractie dagelijks nakijken op mogelijke defecten, daarnaast worden de drie Boosters één keer per maand technisch nagekeken door een onafhankelijke keuringsdienst. Afgelopen weekend raakte een veertienjarige jongen zwaargewond op de kermis in het Brabantse Beek en Donk. Een karretje van een polyp, beter bekend als Octopus of Spin, liet tijdens een rit los. Eenzelfde attractie zal komende week ook op de Hengelose kermis verschijnen. Geen reden tot zorg volgens Harmsen. "Op die kermis was geen opstellingskeuring uitgevoerd. Als dat wel gebeurd was, was er geen ongeluk geweest."

Een maand geleden kwamen in Frankrijk twee mensen om het leven na een val uit de Booster. Een zelfde model als daar staat volgende week in Hengelo.

Bron, overgenomen met officiële toestemming van : TC Tubantia

Terug