www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

18 september 2007

Laarbeek stelt mij zwaar teleur

Door Jeroen van Sambeeck

BEEK EN DONK - 14 september 2007 - De gemeente Laarbeek faalt hopeloos bij het geven van informatie over het ongeluk op de kermis in Beek en Donk. Dat vindt Erik van der Vrande, vader van één van de twee jongens die afgelopen weekeinde gewond raakten toen een gondel neersmakte van de Octopus. De slachtoffers (beiden 14) zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

De technische recherche onderzoekt de gondel op zoek naar de oorzaak van het ongeval. Foto Bert Jansen

BEEK EN DONK - De gemeente Laarbeek faalt hopeloos bij het geven van informatie over het ongeluk op de kermis in Beek en Donk. Dat vindt Erik van der Vrande, vader van één van de twee jongens die afgelopen weekeinde gewond raakten toen een gondel neersmakte van de Octopus. De slachtoffers (beiden 14) zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

„Na de nachtmerrie van het ongeluk ben ik afgelopen week zwaar teleurgesteld in de gemeente Laarbeek. Ik krijg op mijn vragen geen direct antwoord. Als ik wel een antwoord krijg, roept dat direct weer nieuwe vragen op waar ik dan geen antwoord op krijg. Het lijkt erop alsof een en ander eerst intern geregeld moet worden.”

Van der Vrande uit Beek en Donk zegt dat hij direct na het ongeluk op vrijdagavond de Octopus is gaan bekijken en constateerde dat de borgingen (veiligheidspennen) niet beveiligd waren. Bij daglicht zag hij dat ook bij een andere gondel de boel niet in orde was. Onderzoek door de inspectiedienst VWA bevestigde begin deze week dat de gondel was losgeraakt doordat een veiligheidspin ontbrak. Van der Vrande zegt dat hij een goede kijk op de technische kant heeft, omdat hij een grondverzetbedrijf heeft, waar veiligheid van vitaal belang is.

„De gemeente had de attracties vooraf kunnen laten controleren, zoals dat in andere gemeenten wel gebeurt. Dan was dit ongeluk niet gebeurd.” Wat Van der Vrande ook ‘niet meer loslaat’ is de wijze waarop de eerste hulp (EHBO) is geregeld.

„Wethouder Biemans heeft dat niet aan mij willen uitleggen. De betreffende papieren zouden volgens hem in het bureau liggen van een ambtenaar die op vakantie is. Ik weet door eigen onderzoek inmiddels dat een EHBO-vrijwilliger die altijd op de kermis stond, nu niet meer komt omdat de gemeente hem geen vijftig euro vergoeding wil geven.”

De gemeente Laarbeek gaat niet inhoudelijk in op de kritiek van Van der Vrande, zo blijkt uit een verklaring. „Uiteraard is er begrip voor zijn vragen en boosheid,” aldus de gemeente. De gemeente vindt het echter niet gepast om op dit moment en op deze wijze op zijn conclusies en aantijgingen te reageren. Laarbeek kondigt een evaluatie aan rond het kermisongeluk als alle officiële rapporten binnen zijn. De gemeente haalt met de diverse kermissen 55.000 euro pachtgeld per jaar binnen. Daar staan kosten (elektra, mensuren, promotie enz.) van 53.000 euro tegenover.

Voorzitter Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond zegt dat het losraken van de gondel niet een puur technisch probleem kan zijn geweest. Hij wil niet zeggen of hij dus menselijk falen als oorzaak ziet. „Zelfs als de veiligheidspennen er niet opzitten, is er nog een borging. En als die niet functioneert, valt een gondeltje volgens alle deskundigen al meteen bij de eerste rit.”

Overgenomen, met officiële toestemming van Eindhovens Dagblad

Terug