www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

18 september 2007

Kermis op het kerkplein in Bavel

Zaterdag 15 september 2007 - BAVEL - Hoe lang geleden het is geweest, weten ze niet precies. Wel dertig jaar, of nee, toch iets korter misschien. Maar feit is dat ze opgetogen zijn dat het gelukt is. De kermis in Bavel komt terug op zijn oude stek, het Kerkplein.

Daar hoort hij te staan, in het centrum van het dorp, vindt Jack Maas. Hij is een van de zes leden van Comité Kermis in 't Centrum. Twee jaar geleden vonden zij elkaar tijdens de dorpsquiz. Ze hadden gehoord van een enquête van de dorpsraad over de kermis. En als Bavelaren met een groot hart voor het dorp besloten ze toen om zich in te gaan zetten voor dat ene doel: de kermis laten terugkeren op de plaats waar hij hoort, op het Kerkplein.

Het evenemententerrein is te afgeschermd, legt Jac van Gils, een ander lid, uit. Het ligt verscholen en is ook niet gezellig. Het kerkplein ligt mooi en dicht bij zijn bewoners, in de kern. Vol enthousiasme toog men met de plannen naar de gemeente. Daar vroeg men zich een aantal dingen af: is hier draagvlak voor, wat vinden de kermisexploitanten ervan, hoe zit het met de omwonenden, de ondernemers aan het Kerkplein en het kerkbestuur?

Draagvlak was er, na een enquête tijdens Anno in 2006 tekenden zevenhonderd inwoners een petitie. De ondernemers en kerkbestuur beloofden medewerking, omwonenden waren enthousiast. Iets minder enthousiast waren de kermisexploitanten.

Ze vinden het evenemententerrein een prima plek. Ze draaien er een goede omzet. Voor hen is de ruimte ideaal, dus waarom deze verhuis?

Vorig jaar tijdens de kermis probeerde het comité de exploitanten te overtuigen met als resulataat dat er nu een jaar proefgedraaid wordt.

Volgende week zaterdag opent de oliebollenkraamhouder de klep van zijn wagen pal naast de kerk. De botsautootjes gaan rijden op het kerkplein en de kinderbob draait op de Brigidastraat. Het eerste stuk van deze straat, grenzend aan het Kerkplein wordt afgesloten.

Op de laatste kermismiddag evalueren de belanghebbenden de proef. Of die geslaagd is, zal voor een groot deel afhangen van de omzet van de exploitanten.

Daarom heeft het comité ook iets extra's georganiseerd. Een element uit vroeger dagen was de kermis- trein.

Hij reed vroeger voor een paar centen door het dorp, dit keer doet hij dat geheel gratis op zondagmiddag, gesponsord door de winkeliersvereniging. Opstappen gebeurt op het kermisterrein en dan rijdt het treintje naar Nieuw-Wolfslaar. Door Jeroen van Sambeeck

Overgenomen, met officiële toestemming van BN/De Stem

Terug