www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

18 september 2007

Nostalgisch vertier op de Terneuzense kermis

door Paul Begijn

Maandag 17 september 2007 - Terneuzen staat weer tien dagen lang in het teken van de jaarlijkse kermis. Een kermis die spectaculairder is dan ooit. Vertier voor jong en oud. De kermis is de ideale plek om uit te gaan.

Bij veel ouderen roept de kermis nostalgische gevoelens op. Vroeger was de kermis de plaats waar de jeugd voor het eerst uit mocht en waar stelletjes elkaar voor het eerst ontmoetten. Andere uitgaansmogelijkheden waren er niet en dus keek men er een jaar lang naar uit. Nostalgie op de kermis, het lijkt een beetje ver gezocht. Maar wie goed rondkijkt op de Terneuzense kermis vindt er nog steeds attracties die doen denken aan vroeger. Zoals de zweefmolen in moderne versie voor restaurant/cafť Het Gerecht. Ook attracties als de draaimolen, touwtje trekken, de schiettent en de spin gaan al jaren mee. Nog steeds zijn ze in trek bij het publiek. Maar het aanbod van spectaculaire attracties wordt steeds diverser. De attractie 'chaos' voor het stadhuis was al enkele jaren bekend bij de Terneuzenaren. Dit jaar doet de 'eclips' daar nog een schepje bovenop. De attractie is hetzelfde principe als het schommelschip, alleen gaat dit kleine 'bakje' meerdere malen over de kop en blijft het een aantal seconden ondersteboven stil hangen op het hoogste punt. De echte waaghalzen kunnen er niet genoeg van krijgen. Voor Vanity en Verona (beiden 13) uit Terneuzen hoeft het zaterdagavond allemaal niet zo spectaculair. "Ik vind de botsauto's al heftig genoeg", zegt Vanity. "Doe mij maar de draaimolen", grapt Verona. Voor de vriendinnen is de kermis een leuk uitje. "Wij mogen nog niet uit dus dit is eigenlijk ons uitstapje van dit weekend." Een eindje verderop staan Megan (15) en Dilana (15) in dubio voor de attractie de 'eclips'. Wagen we het erop of niet? Als het aan Dilana ligt wel, maar het gezicht van Megan spreekt boekdelen: een duidelijk 'nee'. "Echt never nooit", zegt ze strijdvaardig. Dilana kijkt wat beduusd maar legt zich snel neer bij de keuze van haar vriendin. "Ach, er zijn nog zoveel leuke attracties. We zijn net al in het spiegelhuis geweest. Echt grappig om jezelf zo terug te zien. Misschien gaan we ook nog even in de botsauto's." Wie er dan rijdt? "Uhm, goeie vraag", zegt Megan. "We kunnen allebei niet rijden namelijk. Maar ja, in de botsauto's mag je af en toe eens een stuurfoutje maken, toch?"

Op de Terneuzense kermis staan dit jaar bijna dertig attracties. Dat is al eens anders geweest. De kermis, de plek waar je vroeger voor het eerst uitging, is nog steeds een traditioneel uitje. Wesley (13) en Leroy (12) uit Sluiskil vermaken zich wel. "Als je kijkt wat wij in Sluiskil hebben, is dit natuurlijk geweldig. Jammer dat het spookhuis er niet staat. Dat mis ik wel in het straatbeeld van de kermis", zegt Wesley.

Overgenomen, met officiŽle toestemming van BN/De Stem

Terug