www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

25 september 2007

Grootste miniatuurkermis ter wereld in Gemeentemuseum Weert

Film, foto’s en miniaturen zetten Weerter kermis op de kaart

Tijdens de kermisdagen in Weert is het niet alleen kermis op de pleinen in de binnenstad. Ook in het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, staan attracties opgesteld, maar dan in miniatuur. Karl-Heinz Rockstroh exposeert een deel van de grootste minikermis ter wereld. Daarnaast exposeren miniatuurbouwer Bert van Houten en de Fotogroep Weert dit jaar in het museum.

Vrijdag 28 september om 17.00 uur opent wethouder Stef Strous de tentoonstelling ´Een Bonte Kermis´. De miniaturen en foto’s zijn tot en met woensdag 3 oktober te bezichtigen.

Carrousel van twee verdiepingen van Karl-Heiz Rockstroh

Minikermis Karl-Heinz Rockstroh

Karl-Heinz Rockstroh uit Bocholtz startte in 1981 met de bouw van zijn miniaturen. Nadat hij attracties op de kermis fotografeerde, bewerkte hij de afbeelding met de computer. Vervolgens bouwde hij de attractie in het klein nauwkeurig na. Inmiddels is zijn minikermis de grootste van de wereld. Op schaal 1:20 bouwde hij 84 miniaturen. In een atmosfeer van kermisgeluiden en licht lopen 1450 kleine kermisgangers tussen de modelattracties. De vele details die je op een kermisterrein tegenkomt, ontbreken niet.

Karl-Heinz Rockstroh exposeert in Weert 9,5 meter van de totaal 27 meter van zijn complete kermis. De getoonde attracties zijn allesbehalve een dooie boel: alles draait, schommelt, vliegt of rijdt en is voorzien van talloze lichtjes. Alles werkt echt zoals de grote attracties ook werken. Het geheel is een bonte kermis: het resultaat van uren denk- en knutselwerk.

Kermis van Karl-Heinz Rockstroh

Nostalgische attracties en film

De tweede bouwer is Bert van Houten uit Vught. Bert bouwt handbeschilderde schaalmodellen van attracties van vóór 1950 die, in verband met het echte schilderwerk, groter van afmeting zijn dan die van bouwer Rockstroh, namelijk schaal 1:10. Zijn nostalgische schuitjesschommel en zweef- en draaimolen zijn een lust voor het oog. De bezoekers wanen zich terug in de tijd dat men zijn of haar eerste kusje in de rups kreeg. Daarnaast laat Bert van Houten films zien die zijn opgenomen tijdens de Weerter kermis van 2003-2005.

Fotogroep Weert

De Weerter kermis kenmerkt zich door veel plezier en veel beweging. Dat is voor iedereen wel duidelijk, maar speciaal voor de Fotogroep Weert. De leden van deze groep maakten foto’s van het plezier en de bewegingen op de Weerter kermis die nu tijdens de kermisdagen worden geëxposeerd. Misschien komen de bezoekers zichzelf wel op een foto tegen!

Spelenderwijs leren

De leerlingen van basisscholen uit Weert en omgeving bezoeken de expositie op donderdag 27 en vrijdag 28 september. De bouwers zijn dan aanwezig om de kinderen over de kermis en haar geschiedenis te informeren.

Openingstijden museum

De tentoonstelling ´Een Bonte Kermis´is te bezichtigen van 28 september t/m 3 oktober aanstaande. De toegang is net zoals op andere dagen geheel gratis. Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd aan de Markt in Weert. Tijdens de kermisdagen is de miniatuurkermis te bezoeken op de volgende tijden:

Vrijdag 28 september 14.00-18.00 uur

Zaterdag 29 september 14.00-17.00 uur

Zondag 30 september 13.00-18.00 uur

Maandag 1 t/m woensdag 3 oktober 14.00-17.00 uur

Tijdens de kermisdagen, afgezien van maandag 1 oktober, is de expositie Pierre Weegels fecit in de Tiendschuur te bezoeken van 14.00–17.00 uur.

Informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op www.museumweert.nl of mailen naar museumweert@planet.nl.

Bron, overgenomen met officiële toestemming : Gemeente Weert

Terug