www.hullygully.nl

WWW.HULLYGULLY.NL

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

6 oktober 2007

Presentatie Van Gend & Loos belangrijke aanwinst museum

24 september vond in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de officiële opening plaats van een vaste tentoonstelling over Van Gend & Loos. De presentatie is gehuisvest in kenmerkende overslagloods die ruim een eeuw in Tiel heeft gestaan. Met authentieke voorwerpen en uniek historisch beeldmateriaal wordt een levendig beeld geschetst van de rol die Van Gend & Loos speelde in de Nederlandse samenleving. Met het ondersteunen van dit aansprekende museale project onderstreept DHL, dat Van Gend & Loos enkele jaren geleden overnam, zijn respect voor dit stuk Nederlands industrieel erfgoed.

Met luid geschal van een posthoorn opende Jan Vaessen, algemeen directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, in aanwezigheid van Fred Beljaars, CEO DHL Express Benelux, de herbouwde Van Gend & Loos-loods uit Tiel. In de loods is een presentatie ingericht die 200 jaar transportgeschiedenis in beeld brengt.

De geschiedenis van transportbedrijf Van Gend & Loos begint in 1796 als Jan van Gend trouwt met Maria Loos. Hij is koetsier en zij drijft hotel De Kroon in Antwerpen, waar paarden worden gewisseld en reizigers eten, rusten of overstappen. Ook een broer en oom van Maria Loos richten vervoersbedrijven op. Als zij overlijden, voegt het echtpaar in 1809 alle bedrijven samen. Het merk Van Gend & Loos wordt een zeer bekende verschijning in het straatbeeld tot het in 2003 definitief opgaat in DHL.

Virtuele rit door de geschiedenis - In de loods reist het publiek letterlijk door de (transport)geschiedenis. Een virtuele rit in een échte diligence voert ze door stad en land anno 1885. De wagen beweegt als de koetsier opstapt en iedere steen op de weg is voelbaar. Door het raam ziet men afwisselend de stadse bedrijvigheid en het uitgestrekte platteland levensecht aan de koets voorbij trekken.

Historisch beeldmateriaal laat Van Gend & Loos-medewerkers en hun dagelijkse werkzaamheden zien door de jaren heen. Zo ziet men hoe de fysieke verwerking van pakketten, de administratie en het sorteerproces in z’n werk ging en hoe koetsiers eind jaren ’50 het bericht krijgen dat het paard definitief tot het verleden behoort.

Naast de loods staat een bestelwagen “Commer ‘walk-thru’ ” en zijn voorganger de T-Ford. Aan de spoorzijde staat een goederenwagon ‘geelbander’ alsof hij ieder moment kan vertrekken. In de wagon delen oud- medewerkers – op beeldscherm - persoonlijke herinneringen aan hún Van Gend & Loos met het museumpubliek. Met authentieke voorwerpen en uniek historisch beeldmateriaal wordt een levendig beeld geschetst van de rol die Van Gend & Loos speelde in de Nederlandse samenleving.

Afscheid met respect - In 2003 ging Van Gend & Loos definitief op in DHL. Daarmee werd afscheid genomen van een bedrijf dat toonaangevend was in zijn branche, een maatschappelijke functie van belang had en bij iedereen bekend was. Uit respect voor dit verleden is in het Openluchtmuseum in Arnhem deze typische Van Gend & Loos overslagloods herbouwd.

Met het totale project is een bedrag van 2 miljoen Euro gemoeid, waarvan het grootste gedeelte door DHL wordt gefinancierd. Daarnaast leverden ook de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Woningcorporatie SCW Tiel een bijdrage aan de realisatie.

Jan Vaessen, algemeen directeur Nederlands Openluchtmuseum: “Wij zijn trots op deze nieuwe aanwinst! Het is een écht Openluchtmuseumproject dat een stuk verleden laat zien als een totaalmontage. De geschiedenis van Van Gend & Loos in z’n context; een kenmerkend gebouw in een passende omgeving met transportmiddelen, verhalen en objecten.”

Fred Beljaars, CEO DHL Express Benelux: “DHL is zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van ons industriële erfgoed. Wij vinden het Nederlands Openluchtmuseum de plaats bij uitstek om dit stuk Nederlandse geschiedenis levend te houden.”

Bron : Overgenomen met toestemming van Openluchtmuseum Arnhem

Terug