WWW.HULLYGULLY.NL

DAGBOEK TILBURGSE KERMIS 2006

DAG 1 : Maandag 17 juli 2006

Tilburg - 2006

Maandag 17 juli en ik sta 's-morgens al vroeg op. Een week is weer begonnen en de Tilburgse kermis is nu in zicht. Als inwoner van Tilburg en fan van kermissen natuurlijk een must. Nu heb ik afgelopen week niet bepaald stilgezeten. Ook deze week staan er de nodige kermisactiviteiten in mijn agenda. Afgelopen vakantieweek heb ik al de nodige kermissen bezocht. Schijndel, Helmond, Vosselaar, Lichtaart, Mol-Donk, Oud-Turnhout, Dongen, Bergeijk en Utrecht stonden op mijn agenda. Neem daarnaast de fotoexpositie van het Brabants Dagblad in Tilburg en het ballonfestival Eindhoven waar kermis een rol in speelt. Zelfs het Spoorwegmuseum in Utrecht had een kermisverrassing voor me. Ik geef het toe ik heb een kermis-tik en dat uit zich zeker in vakanties. Mijn planning voor 17 liep wel in het honderd. Ik zou met een broer naar pretpark de Waarbeek in Hengelo gaan. Het warme weer gooide al snel roet in het weten, we stellen het uit. Ik was van plan om op de terugweg van Hengelo naar Tilburg ook Nijmegen even te bezoeken. Mijn nieuwe route werd dus nijmegen met op de terugweg de kermis van Oisterwijk. Waarom Nijmegen ? Nu het is een stad waar ik als kermisliefhebber toch regelmatig kom. Maar deze keer was het de avondvierdaagse die er start op 18 juli. De stad is volop in feestvreugde, inclusief enkele kermisattracties. En juist de Breakdance van de duitse exploitant Wingender voert me naar de Waalkade. In een tas draag ik een anderhalve literfles bronwater voor onderweg. Daar kun je in een hittegolf niet van onderuit om die mee te zeulen. Nu Nijmegen bleek er al helemaal klaar voor. De wandelvierdaagse kan beginnen. Overal muziek, kramen, veel wandelaars en veel drukke terrassen. Na een uur Nijmegen en een fotosessie bij met name de Breakdance was het tijd om naar het station terug te gaan.

Tot mijn schrik las ik bij binnenkomst in de stationshal over een versperring. Het treinverkeer naar Den Bosch was gestremd. Al snel bleek dat dit niet helemaal klopte en dat er toch treinen reden. Na overstapstations Den Bosch en Boxtel arriveerde ik in Oisterwijk. Ik vind dat Oisterwijk een leuke kermis heeft. Echter door de bomen van de fraaie 'de Lind' zijn de attracties niet altijd even goed te fotograferen. Maar goed kermissen genoeg waar dat wel goed kan. Het glazen doolhof Rainforest Labyrinth met een rij bomen er voor. Nu eigenlijk kan dat juist niet beter voor deze fraaie attractie. Helaas was het weinig druk op de kermis in Oisterwijk. Mensen gaan met 30 graden celcius liever naar het zwembad dan naar de kermis. Oisterwijk kende een noviteit voor mij en wel de Cyber One. Al kreeg ik geld toe, ik zal er niet snel in gaan. Ik kom er ziek uit, laat de Cyber One maar aan waaghalzen over.

Een toekomstig Tilburgse kermiskoekenverkoper vertelde me dat hij een Duits kermistransport had gezien. Het was vermoedelijk de StarFlyer. Een blik uit het raam op de terugweg met het boemeltje naar Tilburg West leverde het bewijs. De eerste attractie was aan het opbouwen in Tilburg. De 1,5 literfles was inmiddels leeg toen ik thuis kwam. Ik stond wel te twijfelen of ik de fiets zou pakken en naar de Starflyer ging kijken. En jawel daar ging ik weer op pad.

Wat een dag vol kermissensatie met Wingenders Breakdancer (Nijmegen) en Cyber One (Oisterwijk). Als toetje ook nog de Starflyer (Tilburg) in het echt. De Starflyer is een nieuwe attractie en valt nog het beste te vergelijken met een moderne variant van een zweefmolen. Een groot verschil : StarFlyer gaat aanzienlijk hoger. Een machtig apparaat om te zien en ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de Tilburgse Kermis 2006. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Als het goed is, de komen dagen zullen dat hopenlijk bewijzen, komt er ook nog een ander hoogvlieger naar Tilburg en wel de Ikarus. Zweefmolens komen er ook in Tilburg en na 20 jaar moet ook de Hully Gully zijn rentree maken in Tilburg. Maar ik zeg express "als het goed is". Tot op de laatste opbouwdag zijn er altijd wijzingen mogelijk. We zien het wel vrijdagavond of het er ook allemaal is. Het is kermisromantiek wat ik vertel. Ik heb vandaag ook weer de harde kermiswerkelijkheid gezien in de vorm van hard werkende medewerkers van de Starflyer. Een hele klus om met warm weer kabels aan te leggen rondom de attractie. Daar blijf je niet bepaald schoon van en dat allemaal om een mooie attractie te bouwen. Het is en blijft hard werken in de kermiswereld.

Op naar dag 2 : 18 juli 2006

Alle foto's zijn copyrighed, alle rechten hiervan voorbehouden aan webmaster www.hullygully.nl

All pictures are copyrighed, all rights reserved by webmaster www.hullygully.nl