www.hullygully.nl - hully gully's 2006

WWW.HULLYGULLY.NL

Alle foto's zijn copyrighed, alle rechten hiervan voorbehouden aan webmaster www.hullygully.nl

All pictures are copyrighed, all rights reserved by webmaster www.hullygully.nl

JAARVERSLAG 2006

2006 jaaroverzicht : deel 7 : Zilveren molens

Deel 7 : Zilveren molen 2006

Draaimolens. Het is voor sommigen misschien moeilijk voor te stellen maar de huidige Boosters, Breakdancers en Reuzenraden zijn in feite allemaal afgeleiden van deze attractie. De eerste draaimolens werden met de hand aangedreven of met echte paarden. Met de opkomst van stoomtechniek ontstonden de eerste stoomcarroussels. Met het vorderen van de techniek werden het uiteindelijk attracties die op electriciteit draaien. Draaimolens zijn er in allerlei grootes en maten gebouwd. Feit blijft dat het dé attractie is voor beginners. De draaimolen is mateloos populair onder kinderen. En wees eens eerlijk, wie heeft er niet als kind er van genoten op een paard in een carrousel ? Op deze pagina 10 van deze prachtige attracties die ik in 2006 tegenkwam.

Draaimolen van Hoefnagels in Best

Kleiner qua oppervlakte is de draaimolen van Benny Crompvoets in Lage Mierde

De draaimolen van Bart Westelaken stond in Liempde

Een van de modernste draaimolens in Nederland : Grand Carroussel Maastricht

Carossel Galoppant van exploitant Faes op de jaarmarktkermis van Mol. Een van de twee carrousels van deze exploitant.

Paarden, misschien wel het geliefste attribuut van de draaimolen. Hier een fraai kermispaard op de Grand Carrousel van de familie Saedt. Een van de oudste draaimolens van Nederland.

Draaimolens hebben veel opbouwtijd nodig. Tegenwoordig zie je dat er exemplaren komen die op een trailer staan zoals de draaimolen van Frans en Karin van Morkhoven.

De tweede 'Grand Carroussel' van exploitant Faes staat jaarlijks in Turnhout op de augustusfoor.

Modelbouwer Harry Sandig bouwt niet alleen fraaie modellen van kermisattracties maar heeft als hobby een eigen draaimolen

Last but not least is de draaimolen van Stichting Kermisdraaimolen Weebosch. In Weebosch staken de inwoners de hoofden bij elkaar. Het gebeurde te veel dat een draaimolen maar één dag van de kermis aanwezig was of helemaal niet. Dit tot teleurstelling van de kinderen in Weebosch. Onder het motto "dat kunnen we zelf ook" is er gezocht naar zowels sponsors als een geschikte draaimolen. Beiden werden gevonden. De draaimolen was een exemplaar dat flinke brandschade had opgelopen. Met behulp van vele vrijwilligers is deze attractie opgeknapt en wordt deze jaarlijks opgebouwd tijdens de kermis van Weebosch. Toen ik deze kermis bezocht was de kermis nog gesloten. De kermis zou een uur later openen. Ik heb een uur gewacht want er bleek iets bijzonders aan de hand te zijn : de Stichting KErmisdraaimolen Weebosch bestond 25 jaar. Dus een zilveren jubileum voor deze attractie. Een 'zilveren draaimolen' dus'

Deel 8 : Op naar 2007