www.hullygully.nl

Copyright www.hullygully.nl

NIEUWS DECEMBER 2008

WWW.HULLYGULLY.NL NIEUWS

27 december 2008

Kermis Tilburg bij schouwburg van de baan

TILBURG - Het doortrekken van de Tilburgse kermis in 2009 van het Willemsplein tot aan de schouwburg is van de baan. De gemeente heeft naar de haalbaarheid gekeken, maar is tot de conclusie gekomen dat dit te veel verkeersoverlast veroorzaakt op de Schouwburgring.

De gemeente wil een nieuwe locatie aan het kermisterrein toevoegen, omdat de Heuvel na de herinrichting niet meer te gebruiken is voor grootvermaak. Het streven van de gemeente is om het evenement qua omvang hetzelfde te houden.

De gemeente gaat nu verder met zoeken.

Bron : Brabants Dagblad

26 december 2008

Meer vertier op kermis in Den Bosch

door Marc Brink - DEN BOSCH - Behalve met een uitbreiding naar de Parade wil de gemeente de Bossche kermis volgend jaar aantrekkelijker maken met extra spectaculaire attracties, meer amusement en aangepaste openingstijden.

Vorig jaar heeft de gemeente een begin gemaakt met het verbeteren van de kwaliteit en de sfeer. Uit onderzoek blijkt dat dit is gelukt. Vorig jaar gaven geënquêteerde kermisbezoekers de kermis een 6,1 als rapportcijfer, nu een 7,1. De exploitanten hadden een 7,4 over voor de kermis en een 7,9 voor de organisatie.

Ruim driekwart van de bezoekers zei meer attracties te willen. Ook zou meer ruimte moeten zijn voor straattheater en nostalgie. Daarom gaat de gemeente aan Bureau de kermisgids vragen om 'actiever te zoeken naar aansprekende attracties. Eentje is al gecontracteerd: een 53 meter hoog reuzenrad dat nu in Nederland wordt gebouwd.

De horeca wil volgend jaar, eind augustus, zorgen voor meer amusement. Verder wordt in overleg met Theaterfestival Boulevard nagegaan of enkele attracties van het festival op de Parade kunnen blijven staan tot het einde van de kermis. Dat kan omdat het Theaterfestival 'steeds dichter bij' de datum van de kermis komt.

Met de uitbreiding naar de Parade verwacht de gemeente 50.000 tot 100.000 euro extra opbrengst en op de langere termijn mogelijk meer dan 150.000 euro 'omdat een succesvolle kermis ook voor de exploitanten waardevoller wordt en zij meer geld over hebben voor een goede kermisstandplaats'.

De Bewonersvereniging leefbare binnenstad heeft de gemeente gevraagd om daar nostalgische attracties te plaatsen met 'strikte beperking van het geluid'. De plebaan, vertegenwoordigers van het Bisdom en het Kerkbestuur van de binnenstad vrezen dat de kermis op de Parade geluidsoverlast veroorzaakt. Daarom mogen daar uitsluitend 'rustige, kwalitatief hoogwaardige attracties' staan.

Voor de kermis gaan andere openingstijden gelden. Voortaan dagelijks vanaf 13.30 uur en beide zondagen tot 23.00 uur. De donderdag, vrijdag en twee zaterdagen open tot 01.00 uur. De officiële opening is niet op zaterdag, maar op vrijdag.

Bron : Brabants Dagblad

25 december 2008

Winnaar Oliebollenwedstrijd 8FM : Gebakkraam Hopman

De winnaar van de Radio 8FM oliebollenwedstrijd is bekend. Net als in 2007 komt de gebakkraam van Erik Hopman bij winkelcentrum de Rooi Pannen in Tilburg als beste uit de bus. De winnaar is erg trots op de nr. 1 positie.

24 december 2008

120.000 bezoekers voor Winterland Hasselt

Met 120.000 bezoekers - nog voor de echte kerstdrukte - kan Winterland in Hasselt op sterke cijfers rekenen. “We zijn erg tevreden, ook al omdat onze echte topdagen er nu pas aankomen”, stelt mede-organisator Guido Quintens.

“Nu de examens achter de rug zijn, krijgen de jongeren ook overdag tijd om te komen schaatsen en dat gaan we in de volgende dagen zonder twijfel voelen. We hebben hier voor onze eerste editie overigens al bussen uit Kortrijk, Brugge en zelfs uit Engeland op bezoek gehad.” Nu al zijn ze bijna zeker dat de editie van volgend jaar met een uitgebreidere kerstmarkt komt. “Zonder de andere markten in de stad concurrentie aan te doen. Winterland wil het kerstgebeuren in Hasselt versterken en dat blijkt ook uit een rondvraag bij onze bezoekers waarvan het merendeel ofwel vooraf ofwel aansluitend de stad bezoekt.”

Ook op oudejaarsavond kan je in Winterland terecht, uitzonderlijk tot 2 uur. “We vragen dan wel 10 euro toegangsprijs maar mensen krijgen twee consumpties gratis. Wie wil, kan Nieuwjaar trouwens hoog boven Hasselt vieren in het reuzenrad en in ons Winterlandcafé wordt die avond voor één keer gedanst.”

De ‘Poepjee’ op de Grote Markt blijft dan weer een week langer staan, tot 11 januari. “Een initiatief van de handelaars die meteen ook soldenprijzen invoeren”, lacht Quintens. Vanaf 4 januari betaal je zo nog 1 in plaats van 1,5 euro voor een ritje.

Bron : Het belang van Limburg

23 december 2008

Kermis Kekerdom in een tent

Door Geert Willems - KEKERDOM - De Kekerdomse kermis wordt eind augustus in een feesttent gevierd, die in de wei van Jan Sanders wordt geplaatst. Daar aan de Weverstraat vindt ook het koningschieten plaats, enkele weken voor de kermis. De attracties staan er ook dichtbij.

Schutterij EMM vierde het kermisfeest sinds 1956 in het plaatselijke café, eerst Café Heijmen, later het Wilderniscafé De Waard van Kekerdom. Op 1 oktober sloot de eigenaar, stichting Ark, die horecagelegenheid en sindsdien is EMM dakloos. In het nabije Dorpshuis zijn wel de schietbanen van de club te vinden, maar voor grotere feesten is die accommodatie niet geschikt.

Samen met artiestenbureau Lucasssen Producties uit Ooij is een plan uitgewerkt om de kermis in ieder geval volgend jaar onder te brengen in een tent. De leden van EMM moeten daar komende zaterdag, tijdens de kerstborrel nog mee instemmen. Ook moet EMM daarna de vergunningen nog aanvragen.

Bron : De Gelderlander

22 december 2008

Tachtig jaar Eckelboom oliebollen

GELDERMALSEN - De wagens van de familie Eckelboom zijn herkenbaar aan de Oranje-Witte kleur. Je komt de wagens overal tegen. Tussen Leerdam en Veenendaal, maar ook in Amsterdam en Hilversum.

Het begon allemaal tachtig jaar geleden, Karel Eckelboom sr. had een kermisbedrijf. In de zomermaanden trok hij met zijn broers door het hele land, naar alle plaatsen groot of klein. Als er ergens een kermis werd gehouden, probeerden zij wel een plaatsje te bemachtigen. Dat doen de Eckelboompjes nu al zes generaties lang.

De wintermaanden waren stil. Karel Eckelboom had vier zonen, het waren toen ook niet de beste jaren. Ook toen moest er van de nood een deugd gemaakt worden. Ieder dubbeltje moest worden omgedraaid. De handel was ook toen zeker niet gemakkelijk. Toch zag Karel met het bakken van oliebollen en appelflappen, een gat in de markt. Een van zijn zonen, Hans Eckelboom (61), is in de voetsporen van zijn vader verder gegaan. Het grote verschil is dat zijn vader alleen bakte tussen Kerstmis en Oud en Nieuw. Hans bakt in de hele maand december. ”Toen mijn vader begon, waren het in hoofdzaak appelflappen die hij bakte. De oliebollen werden door de mensen thuis zelf gebakken. Men had gewoon geen geld om ze te kopen."

Hans: "Als jongen van tien jaar stond ik te bakken. Toen heb ik het mevrouw Heimen aan de Meersteeg nog geleerd. Met twee lepels het beslag in de pan te laten zakken. De eerste jaren werden er alleen bollen geleverd aan bedrijven en winkels. Daar is een grote verandering in gekomen. Man en vrouw werken tegenwoordig. Dan is het gemakkelijker en goedkoper om gauw een zak aan de wagen te halen. Volgens Hans heeft hij het geluk gehad dat de kramen al een aantal jaren met de Algemeen Dagblad Oliebollentest zijn meebeoordeeld. "De wagens die in de test zijn gevallen, staan allemaal in de top-tien van Nederland. Daar ben ik geweldig trots op. We hebben best veel concurrentie, maar we gaan ieder jaar voor kwaliteit. Mijn kinderen en Harrie, die getrouwd is met onze Willemien, zijn de derde generatie bakkers,” vertelt Hans vol trots. “Wat ‘Dobbe’ of ‘Kwekkeboom’ is voor kroketten, dat proberen wij te zijn met onze oliebollen,” zegt schoonzoon Harrie Kars met een glimlach.

Bron : De Weekkrant

21 december 2008

Zierikzee / Kermis ter discussie

door Piet Kleemans - ZIERIKZEE - Het bestuur van de Zierikzeese ondernemersvereniging Neptunus wil kijken of het wenselijk en haalbaar is om de Zierikzeese kermis te verschuiven van augustus naar september.

Dat zegt Neptunus-voorzitter Cees Legemaate over de kermis in de monumentenstad lopen de meningen uiteen. De ene ondernemer vindt de moderne kermis met al zijn computergestuurd vertier te lawaaierig en zou deze liever naar een andere locatie zien vertrekken. Een dienovereenkomstig idee werd vorig jaar ook door het bestuur van Neptunus gelanceerd. Het plan werd echter, vertelt Legemaate, niet breed ondersteund door de leden.

Andere ondernemers zijn geneigd om het lawaai voor lief te nemen en gewoon in hartje Zierikzee te laten. Maar dan liever wat later in het seizoen. De kermis strijkt nu in de eerste week van augustus - volop toeristisch seizoen - neer in het centrum van Zierikzee.

Het voorstel komt op de agenda van de eerstvolgende vergadering van Neptunus. Een datum is nog niet bekend.

Bron : Provinciale Zeeuwse Courant

20 december 2008

Salzburgerland met nieuwe campagne actief op Winter Efteling

Witersportreis te winnen met fotowedstrijd rond thema 'Sound of Snow'

Oostenrijks populaire skiregio Salzburgerland heeft zondag 13 december op de Winter Efteling haar publiekscampagne 'Sound of Snow' gelanceerd. Deelnemers kunnen daarin een geheel verzorgde, vijfdaagse wintersportreis winnen naar het familie-skigebied Lammertal Dachstein-West.

Bezoekers van de Winter Efteling kunnen van zaterdag 20 december tot en met zondag 4 januari 2009 en verder alle overige zaterdagen en zondagen in de eerste maand van het nieuwe jaar, aan de wedstrijd van het Salzburgerland deelnemen en daardoor meedingen naar de hoofdprijs.

Winterse stemming -'Sound of Snow' moet met haar typisch Oostenrijkse wintersportsfeer de bezoekers van het attractiepark al meteen bij binnenkomst in een winterse stemming brengen. Blikvanger van de nieuw Salzburgerland campagne is de 'Sound of Snow Globe', een nogal fors uitgevallen sneeuwschud-wereldbol, die bij de ingang is opgesteld.

Wedstrijd - Wie de "Sound of Snow' in SalzburgerLand wil ervaren, kan daar meedoen met een speciale fotowedstrijd en zo kans maken op een geheel verzorgde, vijfdaagse wintersportreis voor vier personen naar de skiregio Lammertal Dachstein-West.

Sneeuwschudbol - Bezoekers kunnen in de levensgrote replica van een sneeuwschudbol plaats nemen en zich met hun eigen camera (laten) fotograferen. Met op de achtergrond als decor de skipiste en sneeuwvlokjes die naar beneden dwarrelen waant men zich in één van de 23 skigebieden van het SalzburgerLand.

Vijfdaagse wintersportreis - De in dit speciale winterse decor gemaakte ultieme winterse (familie)foto moet worden ge-upload naar de website vakantie.salzburgerland.com. De leukste en origineelste foto wint een 5-daagse wintersportvakantie voor de hele familie in de regio Lammertal Dachstein-West.

Sound of Music - Het thema 'Sound of Snow' is uiteraard afgeleid van de populaire musical 'The Sound of Music'. Die gaf niet alleen de romantische stad Salzburg veel internationale bekendheid, maar maakt nu ook in Theater De Efteling furore. Tienduizenden Nederlanders hebben inmiddels een kaartje gekocht en zich van een bezoek aan de Eftelingmusical verzekerd. En de voorstellingen ontvangen tot nu toe louter positieve reacties.

Hotspots - 'Wij hopen dat veel van die bezoekers aan The Sound of Music en andere hotspots van de Efteling ook bij ons in Salzburg en het Salzburgerland op bezoek komen', aldus marketing manager Beneluyx, Waltraud Paradeiser.

Von Trap en supersneeuw -'In Salzburg zelf kunnen ze genieten van de stad en van bijvoorbeeld een bezoek aan het huis van de wereldberoemde musicalfamilie Von Trapp. En in onze skiregio's van de sneeuw, die aan het begin van het nieuwe winterseizoen 2008/2009 nu al weer van absolute superkwaliteiot is'.

Voorzieningen - Het SalzburgerLand biedt in 23 skigebieden een optimaal wintersport aanbod met 1700 kilometer aan skipistes, meer dan 2200 kilometer langlauf- en sneeuwwandelroutes, 580 liften en 380 berghutten. 'Dat moet elke wintersporterwel als muziek in de oren klinken', verwacht Waltraud Paradeiser van het toeristenbureau.

Foto uploaden - 'Bezoekers aan de Winter Efteling moeten vooral niet vergeten hun 'sneeuwbol foto' te uploaden naar de www.vakantie.salzburgerland.nl, de speciale actiewebsite', benadrukt ze. 'Dat is technisch echt niet ingewikkeld en de winnaar krijgt een fantastische prijs'.

Lammertal Dachstein-West - De Salzburgerlandse vakantieregio Lammertal Dachstein-West bestaat uit het uitgestrekte skigebied Dachstein-West en de skioorden Abtenau, Annaberg en St. Martin. Lammertal Dachstein-West is volgens Falk Skiatlas één van de familievriendelijkste skigebieden in Oostenrijk.

Het skigebied heeft 46 liften, 145km skipiste, 200km langlaufroutes en 150km wandelpaden. Verder is het skigebied sneeuwzeker, zijn de afdalingen van verschillende niveaus en is alles er gericht op skivertier met de hele familie.

Binnen drie dagen skiën - Lammertal Dachstein-West is ook de allereerste regio die garandeert dat beginners binnen drie dagen kunnen skiën. Beginners die meer dan drie dagen nodig hebben, krijgen hun geld van de skiles, skihuur en skipas terug, zo belooft de regio.

Warme Glühwein en Oostenrijkse gezelligheid van het Salzburgerland vormen ook de komenden weken samen met vele andere attracties de perfecte mix voor de alweer tiende Winter Efteling.

Lekker sfeertje - 'Geweldige, wat een ontzettend lekker wintersfeertje hier', zei Waltraud Paradeiser, marketing manager voor de Benelux van het Salzburgerland. 'Zo hebben we het ook graag op onze pistes: gezellig en gemutlich en met veel blije gezichten. Onze gasten uit Nederland kunnen dat als geen ander', aldus Waltraud.

Blij met wintervlucht - Het Salzburgerland is ontzettend blij dat Transavia met de vorig seizoen gestarte wintervluchten op Salzburg ook dit seizoen doorgaat. 'Het is heel comfortabel voor onze gasten en het zal ongetwijfeld nog meer belangstelling wekken. En misschien zou het zelfs op termijn kunnen uitgroeien tot een dienst voor het hele jaar', hoopt de marketing manager.

Winter Efteling - De alweer tiende editie van de populaire Winter Efteling staat na de druk bezochte twee eerste weekenden garant voor nog heel wat dagen attracties, sprookjes, entertainment en lekkernijen in een winters decor. Naast het gebruikelijke aanbod biedt het park heel veel sextra's, waaronder een spectaculaire slotshow. Vorig winterseizoen trok Winte Efteling ruim 400.000 bezoekers.

Openingstijden Winter Efteling: Van 20 december 2008 t/m 4 januari 2009 (m.u.v. 1 januari 2009), 10-11, 17- 18 en 24-25 januari 2009.

Bron : Tourpress Holland

19 december 2008

Dierenrijk al 28.000 bezoekers meer als 2007

Dierenrijk in Nuenen kijkt nu al tevreden terug op 2008. Hoewel de doorgaans drukke kerstvakantie nog moet komen, trok het park tot op heden al ruim 185.000 bezoekers. Dat is 28.000 bezoekers meer dan vorig jaar. Zelfs met de kerstvakantie nog in het vooruitzicht is Dierenrijk al ver voorbij de 157.000 gasten die in 2007 een bezoek aan het park brachten. Ondanks de ‘natte zomer’, trok het park tot op heden al meer dan 185.000 bezoekers. Daarmee houdt Dierenrijk vast aan de stijgende lijn in bezoekersaantallen die vorig jaar werd ingezet.

Investeringen - Parkmanager Martin van Hees: 'De forse investeringen die wij hebben gedaan, werpen al meteen hun vruchten af'. Dierenrijk voegde in 2008 onder meer drie Aziatische olifanten, twee gibbons, twee kraagberen en twee kamelen toe aan de dierencollectie van het park.

Ook werd de route door het park verlengd waardoor bezoekers doorgaans langer in het dierenpark blijven. De gestegen verkoop van jaarabonnementen en bezoekers in groepsverband hebben eveneens bijgedragen aan de positieve cijfers van Dierenrijk.

Kerstdiners - Het park in Nuenen rekent in de kerstvakantie op nog enkele duizenden bezoekers, met name de kerstdiners voor de dieren op Eerste en Tweede Kerstdag moeten publiekstrekkers worden. In 2009 bestaat Dierenrijk vijf jaar, wat in de maand mei zal worden gevierd.

Bron : Tourpress Holland

18 december 2008

Kersthappening in Hoogstraten

Van vrijdag 26 tot en met maandag 29 december vind Kersthappening plaats in de veiling van Hoogstraten. Kersthappening bevat optredens van bekende Vlaamse artiesten, een braderie, workshops, de nodige springskussens en een echte kermis. De Number One Bidule, buggies, Dragon familieachtbaan en Rockin Tug zijn enkele van deze attracties. De entree voor kinderen kleiner dan een meter is gratis. Oudere kinderen betalen 11 euro terwijl volwassenen voor 13 euro naar binnen mogen in de Kersthappening. De website van Kersthappening is te vinden op : Kersthappening

Bron informatie www.kermishappening.com, met dank aan familie van Gorp voor de tip.

17 december 2008

De Rooi Pannen met Poedersuiker

Bron : De Weekkrant

16 december 2008

Nostalgische kermis aan de schelde

Na de vele positieve reacties verleden jaar, opent de nostalgische winterfoor opnieuw zijn deuren. Deze derde editie van de kermis, wordt volledig ondersteund door de Antwerpse eindejaarscampagne : ‘feest in ’t stad’. Ook voor deze editie mikt de organisatie op het indrukwekkende aantal bezoekers van vorig jaar, namelijk 19.000, maar het mag ook iets meer zijn... Nieuw in 2008 is de nostalgische circustent ‘Pauwels Circo 1900...circus van vroeger' naast de kermishal, waar jong en oud kunnen genieten van de kunstjes van Circus Events. Meer informatie vindt u op onze website: www.winterfoor.be

Praktisch: Van vrijdag 26 december 2008 tot en met zondag 4 januari 2009. Doorlopend open van 11u00 tot 18u00. Gesloten op woensdag 31/12.Uitzonderlijk open op donderdag 1 januari van 13u00 tot 18u00

Tarieven : Eenmalige inkom, daarna zijn alle attracties gratis en onbeperkt toegankelijk, Entreeprijs : 14€ pp., Herbezoek : 5€ pp. , Kinderen tot 3 jaar : gratis , Mindervaliden en 60+ : 12€ pp. , Groepen vanaf 10 personen : 12€ pp., Kindergrime, animatie en circusinitiatie inbegrepen. , Gratis parking, Eten en drinken aan nostalgische prijzen, Entreeprijs Pauwels Circus Anno 1900 : 2,5€ pp.,

Bron Persbericht Hangar 29. Voor meer informatie kijk je op www.winterfoor.be

14 december 2008

Betoverende kerst in Toverland Sevenum

Tijdens de kerstvakantie is een bezoek aan Attractiepark Toverland magischer dan ooit. Fonkelende lichtjes, tientallen kerstbomen, vele honderden meters kerstguirlandes en duizenden kerstballen zorgen voor een aangename kerstambiance.

Sfeervolle ambiance - Tijdens de kerstvakantie is Attractiepark Toverland omgetoverd tot een prachtige kerstlocatieMet haar sfeervolle decoraties én de soms meer dan zes meter hoge kerstbomen is Toverland klaar voor de feestdagen.

Coole en warme karakters - Je kunt er kennis maken met Tricky Dickens, die een mooi staaltje authentiek theater neer weet te zetten. Met zijn valies, opklaptafel en zijn vlugge handen weet hij voorbijgangers te verbazen.

Ook de warme winterkoning en zijn coole ijsprinses zijn er, evenals de vrolijk rondhuppelende kerstbollen. Uiteraard ontbreekt ook de kerstengel niet, die op geheel eigen wijze de gasten op verrassende kerstwensen trakteert.

Magische kerst - Op Eerste en Tweede Kerstdag kan iedereen naast de betoverende sfeer en het winterse karakters ook nog eens genieten van een muzikaal duo. Tijdens de twee kerstdagen serveert Attractiepark Toverland een Bourgondisch kerstbuffet. Daarvoor is vooraf boeken noodzakelijk.

Bron : Tourpress Holland

13 december 2008

Nieuwe directeur openluchtmuseum

Pieter-Mattijs Gijsbers (nu Orientalis) volgt Jan Vaessen op

Het Nederlands Openluchtmuseum krijgt een nieuwe directeur. Het is Pieter-Mathijs Gijsbers (1964), sinds 2001 directeur van Museum Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen. Hij volgt per 1 maart 2009 scheidend directeur Jan Vaessen op.

Pieter-Mattijs Gijsbers wordt per 1 maart 2009 de nieuwe directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (foto Orientalis)

Gijsbers studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen (1983-1990) en aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Vanaf 2001 tot heden is hij directeur van Museumpark Orientalis te Heilig Landstichting bij Nijmegen.

Veranderingen - Sinds zijn aantreden als directeur in 2001 voerde Gijsbers grote veranderingen door in - toen nog - het Bijbels Openluchtmuseum. Onder de nieuwe naam Museumpark Orientalis biedt het park een eigentijdse kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van hedendaags Europa.

Samenwerking - Gijsbers is actief in diverse samenwerkingsverbanden, zoals het Eurregionaal samenwerkingsverband ‘Musea Via Romana’ en hij is onder meer bestuurslid van het festival ‘Geloven in Gelderland’/jaar van het Religieus Erfgoed 2008, Cultuurhistorisch Platform Nijmegen en Overleg en Adviesorgaan Romeinse Alliantie.

Visie en lef - Vertrekkend directeur Jan Vaessen: 'Ik ben blij met mijn opvolger. Hij toont respect voor de beleidslijn die wij in het afgelopen decennium hebben ingezet en hij daarnaast een man met visie en met lef'.

Orientalis - Bestuur en medewerkers van Museumpark Orientalis lieten in een reactie op de benoeming weten het vertrek van directeur Gijsbers, ‘boegbeeld en visionair’, op een cruciaal moment in de geschiedenis van Museumpark Orientalis te betreuren.

Polarisatie - De verbreding van Museumpark Orientalis. die Gijsbers tegen de verdrukking in doorvoerde, heeft vooral de laatste jaren nogal wat stof doen opwaaien. Met name als gevolg van de binnen bepaalde delen van de Nederlandse samenleving sterk groeiende afwijzing van de islam. De partij van Geert Wilders eiste zelfs van de minister beëindiging van de subsidie. Desondanks slaagde Orientalis er in de beoogde vernieuwing te realiseren in een vriendschappelijke samenwerking met ‘nieuwe én oude’ Nederlanders.

Ambitie - Het profileren en positioneren van het Nederlands Openlucht Museum in een snel en ingrijpend veranderend Nederland vat Pieter-Matthijs Gijsbers op als een 'uitdagende, maar gevoelige klus'. Belangrijk is in de komende jaren vanzelfsprekend ook het realiseren van een optimale samenwerking tussen het Nederlands Openluchtmuseum en het Nationaal Historisch Museum. Gijsbers zal zijn werkzaamheden voor Museumpark Orientalis in het eerste kwartaal van 2009 afronden.

Bron : Tourpress Holland

13 december 2008

Efteling investeert komende jaren 40 miljoen in nieuwe projecten

Plannen voor vernieuwd horecapunt, gethematiseerde arrangementenlocatie en conferentiecentrum

De komende jaren investeert de Efteling fors in een drietal nieuwe bouwprojecten. Met een gefaseerd investeringsprogramma breidt de onderneming de Wereld van de Efteling in Kaatsheuvel uit en zet een nieuwe stap in de richting van jaarrondexploitatie.

Tekening van de Burcht, het nieuwe conferentiecentrum voor 1500 personen, dat de Efteling wil gaan bouwen.

In 2009 wordt horecapunt de Likkebaerd verbouwd tot een gethematiseerd stationsgebouw met een horecavoorziening. Eind 2010 wordt arrangementenlocatie Raveleijn gerealiseerd, inclusief middeleeuwse arena en kantoorvoorziening. En voor 2012 heeft de Efteling plannen om conferentiecentrum de Burcht te realiseren.

Likkebaerd - In 2009 wordt de Likkebaerd aangepakt. Dit bestaande horecapunt in het park wordt grondig verbouwd tot een gethematiseerd stationsgebouw met horecavoorziening. De nieuwe Likkebaerd verwelkomt straks de gasten die met de Stoomtrein reizen. Men ziet een groot gebouw dat er uit gaat zien als een stoer koloniaal stationsgebouw.

'Food court'- De nieuw te bouwen Likkebaerd krijgt een zogenaamde ‘food court’ voor de verkoop van snacks, een Grand Café en een formule ‘Lekker en Gezond’. Op het binnenterras is straks plaats voor 250 gasten en er is tevens een groot buitenterras voorzien.

Raveleijn - In het gebied tussen Villa Volta en Droomvlucht verrijst eind 2010 het project Raveleijn. In deze uitgebreide gethematiseerde arrangementenlocatie is straks plaats voor een grootse parkshow met als thema 'de middeleeuwen' en een kantoorfaciliteit. De begane grond is bestemd als arrangementenlocatie met plaats voor 350 gasten, de overige lagen voor kantoren.

Alle activiteiten in Raveleijn zijn opgebouwd rondom de middeleeuwse openluchtarena waar grote parkshows gaan plaatsvinden. Rondom deze arena is plaats voor 750 toeschouwers.

Tekening van Raveleijn, het toekomstige 'hart van de sprookjesstad', waar onder meer plaats komt voor een grote parkshow.

De Burcht - Conferentiecentrum de Burcht is een professionele congres- en evenementenlocatie die straks plaats biedt aan 1500 personen. Het conferentiecentrum wordt gesitueerd in het gebied waar nu ook Theater de Efteling staat. Het gebouw wordt een ijkpunt, ‘het kloppend hart’, in de Wereld van de Efteling.

Sprookjesachtig - De buitenkant is sprookjesachtig gethematiseerd zoals passend bij de Eteling en in het gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig zoals een foyer, verschillende vergaderzalen en horecafaciliteiten.

De Burcht is straks niet alleen geschikt voor het organiseren van congressen, meetings, beurzen en meerdaagse evenementen, maar ook voor familiefeesten en personeelsdagen. Efteling richt zich hiermee ook op de buitenlandse evenementenbranche. De opening van de locatie is voorzien in 2012.

Exploitatie het jaar rond - De Efteling gaat steeds meer richting jaarrondexploitatie. De afgelopen jaren zijn daartoe de eerste stappen gezet met onder meer de Winter Efteling en met de komst van Efteling Bosrijk, een langgekoesterde droom van de Efteling. Met de bouw van onder meer het nieuwe conferentiecentrum breidt de Efteling de Wereld van de Efteling uit en komt de 'jaar rond opening' weer een stapje dichterbij.

Bron : Tourpress Holland

13 december 2008

Nieuws van PrestonPalace

Uitgaanscentrum Preston Palace dat o.a. een indoorkermis en hotel herbergt heeft aangekondigd gasten met de feestdagen extra te verwennen met uitgebreide buffetten en gezellige muziek. Voor 2009 heeft Preston Palace al diverse artiesten geboekt zoals Marianne Weber voor avondarrangementen bij Prestonpalace

Bron nieuwsbrief Preston Palace

12 december 2008

Achtbaan oorlog op Ebay

Alton Towers zette onlangs het eerste karretje van de achtbaan Corkscrew te koop op Ebay. Deze 28 jaar oude achtbaan verdwijnt uit het park. Het bieden op e-bay loopt volgens Alton Towers erg goed. Op 10 december waren er al 85 bods gedaan en stond het eindbedrag op 5700 Engelse pond. En dat met nog tien dagen te gaan. De opbrengst gaat naar een goed doel voor kinderen. Het origineel persbericht vind u hieronder.

Rollercoaster fans have one day left to battle it out on the online auction site eBay to become the proud owner of a piece of Alton Towers memorabilia from the recently closed Corkscrew Rollercoaster. The front carriage of the Corkscrew was listed over a week ago and has reached an astonishing £5700 with over 85 bids.

Following hundreds of enquiries about buying parts of the 28 year-old coaster, the popular family Resort decided to offer the chance to buy the front carriage of the Corkscrew, with all proceeds going to the Merlin’s Magic Wand, the world-wide charity for children created by the Merlin Entertainments Group which aims to provide magical experiences for those who are seriously ill, disabled or disadvantaged world-wide

Morwenna Angove, Sales and Marketing Director for the Alton Towers Resort, said:

“Following a surge of enquiries about the Corkscrew’s future and the availability of parts, we decided to offer the public a truly unique opportunity to own this special piece of memorabilia. We have been astonished by the level of interest in the ride since announcing its’ departure and are confident that this exclusive offer will make someone very happy this Christmas! ”.

eBay announced that while they are used to unusual items being sold, this will be the first time part of a rollercoaster will be available for sale. A spokesperson said:

“We see a number of unique items for sale on the site but this truly is a one off piece for any rollercoaster fans.”

Members of the public who are interested in bidding should visit www.altontowers.com/corkscrew for more information.

Bron Persbericht Alton Towers

11 december 2008

Post van Lamborghini

Bij de naam Lamborghini gaan veel harten van autoliefhebbers sneller slaan. Lamborghini is daarbij afgeleid van de achternaam van de oprichter. Maar er zijn meer mensen met deze naam. Zo ook David en Alberto Lamborghini. En zij maken attracties waar de harten van kermisliefhebbers van op hol kunnen slaan . Draaimolens, Tropical Trips (voor kids !) en allerlei andere fraaie attracties worden door de familie Lamborghini gebouwd. Komende weken zullen de attracties een voor een toegevoegd worden in de database op deze website. Maar hier alvast wat enkele foto's. Het bedrijf Park Rides Lamborghini heeft ook een website en deze is te vinden op www.parkrides.com

Tekst Godrie Spijkers, Foto : Park Rides Lamborghini

10 december 2008

Draaimolen J. Eckelboom in de Winter

Een e-mail met de titel "kermis in Arnhem" rolde afgelopen zondag het postvak in van de redactie. De kermis in Arnhem bleek een foto te bevatten van een draaimolen die op het 2008/2009 winterevenement staat in het OpenLuchtmuseum. De draaimolen blijkt de kleinere draaimolen van Jan Eckelboom te zijn. De draaimolen is aangepast aan de nostalgische sfeer van het museumpark qua aankleding.

Tekst Godrie Spijkers, Foto Ad Spijkers

9 december 2008

RPL Cartoon Train

RPL Verhuur heeft een Cartoon Train in gebruik. Deze trein was eerst in eigendom van Eijkemans Attractieverhuur.

Bron RPL Verhuur

8 december 2008

Babysport van Kros

Op de kermis van Gorinchem stond een fraaie babysport. Deze babysport is van exploitant Kros. Voorheen was deze babysport in eigendom van exploitant Hendriks.

Tekst : Godrie Spijkers

8 december 2008

February Half-Term Fun at the Alton Towers Resort!

14th – 22nd February -

Escape to the Alton Towers Resort this February Half-Term and enjoy an early preview of some of the Resort’s most famous family attractions before the main season even begins!

Take a trip around the treetops on Squirrel Nutty, get behind the wheel of a Tractor in Old MacDonald’s Farmyard before racing ahead on the Runaway Mine Train or braving the turbulent twists of Nemesis! With endless hours of holiday fun to experience, extend your adventure at one of the two fabulously themed Resort hotels, where you can soak up the fun in the tropical waterpark, take time out in the luxurious Spa or challenge the children to a uniquely themed game of Extraordinary Golf. Overnight packages start from £32.50 for a family of four. Book on-line at www.altontowers.com or call 0871 702 7014*.

Prices and Information - Half-term day entrance - Adults £13.60, Children £7.60 and Family tickets (2 adults, 2 children under 12) £34.00 when booked in advance online at www.altontowers.com. Hotel stays from just £32.50 per person per night based on four sharing a family room on a bed and breakfast basis. For the best hotel deals, visit www.altontowers.com.

Attractions available everyday from 10am – 4pm include Oblivion, Hex, Doodle-Doo Derby, Tractors, Riverbank Eye Spy, Berry Bish Bash, Dung Heap, Singing Barn, Squirrel Nutty Ride, Spinball Whizzer, Runaway Mine Train, Duel, Blade and Nemesis.

*Calls to this number cost 10 pence per minute on the BT network, calls from other carriers and mobiles may vary.

Bron Persbericht Alton Towers

8 december 2008

Dorf Wangerland wint Primo Award van Neckermann!

Dorf Wangerland, onderdeel van het Van der Most concern, is door de gasten van Neckermann Reizen gekozen tot 1 van de 100 beste en geliefdste Neckermann Hotels wereldwijd!

De gasten van Neckermann Reizen hebben de Primo Award dit jaar toegekend aan Dorf Wangerland. Deze prijs wordt dit jaar voor de zevende maal uitgereikt op 7 november in Frankfurt am Main.

De gasten zijn van mening dat Dorf Wangerland deze prijs verdient door met name de hoge kwaliteit en service die Dorf Wangerland aanbiedt alsmede de unieke all-in formule en de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Dorf Wangerland trok, sinds de officiële opening in juni van dit jaar, al meer dan 40.000 bezoekers en verwacht volgend jaar dit aantal te verdubbelen.

Harald Koch, directeur van Dorf Wangerland: “Wij zijn zeer verheugd dat de klanten van Neckermann ons na 1 jaar al hebben onderscheiden met deze prijs. Het geeft aan dat we een uniek product hebben neergezet waar binnen het Noordzee-vakantiegebied behoefte aan was.”

In 2005 werd Hennie van der Most een nieuw project aangeboden; een voormalige kazerne in het noorden van Duitsland. De kazerne bevindt zich in het plaatsje Hohenkirchen, in de regio Wangerland, op circa 8 kilometer van de schitterende Oost-Friese Noordzeekust. Al bij zijn eerste bezoek aan de kazerne realiseerde Van der Most zich de enorme potentie van het gebouwencomplex. Hij kocht het nog hetzelfde jaar en besloot van de gebouwen een vrijetijdscentrum en hotel te maken, uiteraard mét de welbekende all-in-formule. In januari 2006 werd met de realisatie van het project begonnen.

Inmiddels zijn er op het terrein van de gewezen kazerne zijn maar liefst acht hotels gerealiseerd, evenals een caféstraat, kegel- en bowlingbanen, evenementenhal, recreatiemeer met strand, twee specialiteitenrestaurants waaronder het Piri Piri restaurant, een overdekte speelstad (Nordsee-Spielstadt Wangerland), sportterrein, sporthal en bioscoop.

Dorf Wangerland is gevestigd in Hohenkirchen, Jeversche Strasse 100. Kijk voor meer informatie op www.dorf-wangerland.de, bel met 00494463/80979-0 of stuur een e-mail naar reserverung@dorfwangerland.de

Bron Persbericht van der Most Media

7 december 2008

Park Hilaria 2009 nog niet verlengd

Foto : Park Hilaria 2008

EINDHOVEN - De editie 2009 van Park Hilaria duurt net als de voorgaande jaren zes dagen. Het college van B en W heeft nog steeds geen besluit genomen over een verzoek tot verlenging van de kermis tot negen dagen. "En we zijn al volop aan het verpachten. Dus voor komend jaar is het dan toch te laat", zegt directeur Eric Boselie van organisator CityDynamiek.

CityDynamiek pleit al meer dan twee jaar voor verlenging van de kermis die in augustus plaatsvindt op de Kennedylaan. Samen met de gemeente Tilburg probeert CityDynamiek publiekstrekkers binnen te krijgen. De twee gemeenten presenteren zich als arrangement. "Als Hilaria verlengd wordt tot twee weekeinden, zijn we voor exploitanten veel interessanter", zegt Boselie "Dan hebben we samen met Tilburg vier weekeinden in de aanbieding."

Boselie wil op Park Hilaria opnieuw een circustheater à la Cirque Bouffon programmeren. "Park Hilaria moet zich profileren tussen het theaterfestival Boulevard in Den Bosch en de kermis van Tilburg." Voor het circustheater van 2009 zal het publiek in ieder geval een lagere entreeprijs hoeven betalen. Afgelopen Hilaria was die voor Cirque Bouffon 17,50 euro. "En dat was toch iets te duur", aldus Boselie. Volgens een woordvoerster wil de gemeente voor het eind van het jaar een besluit nemen over verlenging van Hilaria.

Bron Persbericht Eindhovens Dagblad

7 december 2008

Kerstmis bij Alton Towers

In a bid to restore faith amongst the British public that Christmas themed events can be truly magnificent, the Alton Towers Resort are offering those left upset by their visit to Lapland New Forest a free day out on Saturday 13th December to experience their fantastically themed Christmas celebrations.

Families will be able to meet and greet Santa’s reindeer in the beautiful grounds of the Alton Towers Hotel, before visiting Santa in his hidden grotto located in the depths of the woodland behind the Hotel, where all children will of course receive a gift.

Children’s rides will also be available in the elves’ playground, and the tropical waterpark and golf courses will also be on offer.

Morwenna Angove, Sales and Marketing Director for the Alton Towers Resort said:

“After hearing the reports that many people were left disappointed at Lapland New Forest, we immediately felt compelled to help. We’re extremely proud of our Christmas events and we go to great lengths to offer a truly enchanting experience for all. We will be adding an extra day of Christmas celebrations on Saturday 13th December especially for those who didn’t have the experience they were hoping for at Lapland New Forest. This extra day of celebration will only be available to those left disappointed at Lapland, and whilst spaces will need to be limited, this is purely to ensure all families experience a fantastic day out at our Resort ”.

Those wishing to visit the Resort should email guest.services@alton-towers.com to pre-book their place or call 0871 222 9901. Guests will need to provide proof of their visit to Lapland New Forest. Spaces are limited to 1500 guests.

For more information on the Alton Towers Resort’s Festive celebrations, visit www.altontowers.com.

Bron Persbericht Alton Towers

7 december 2008

Winter in Openluchtmuseum

Van 6 december tot en met 18 januari komt de winter van vroeger weer tot leven in het Openluchtmuseum. Op de feestelijk verlichte ijsbaan genieten jong en oud van het schaatsen, koek en zopie en gezelligheid. Een sfeervolle winterroute voert u langs de activiteiten in het museumpark. Klik hier voor een voorproefje. Nieuw dit jaar: sleetje rijden vanaf een heuvel bij de Delftse Molen!

Bron Nieuwsbrief Openluchtmuseum

7 december 2008

Dierenkerstmis in Dripsdrill

In Tripsdrill in Duitsland is er een ehcte dierenkerstmis. Inclusief vijf jonge poolwolven.

Tierweihnacht - Die Wintersaison im Wildparadies ist bereits angelaufen. Und vor kurzem haben hier fünf junge Polarwölfe ihr neues Quartier bezogen. Diese und die übrigen 130 tierischen Bewohner können Sie bei der Tierweihnacht am 7., 14. und 21. Dezember beobachten. Darüber hinaus erwartet Sie an diesen drei Adventssonntagen ein weihnachtliches Programm rund um die Wildsau-Schenke. Das Wildparadies Tripsdrill öffnet seine Tore im Winter an Wochenenden, Ferien- und Feiertagen von 9.00 bis 17.00 Uhr geöffnet. Die Tierweihnacht ist im Eintritt für das Wildparadies und im Tripsdriller Jahres-Pass enthalten. Diese Veranstaltung beginnt jeweils ab 12.00 Uhr.

Bron Persbericht Tripsdrill

7 december 2008

Alton Towers gaat zeeaquarium openen

The Alton Towers Resort is delighted to confirm that they have today been granted permission to build a SEA LIFE aquarium.

Opening in Spring 2009, the attraction will be the 30th SEA LIFE aquarium, and will provide the familiar friendly and authoritative guide to the last great frontier…the seas and oceans of the world, and their myriad of mysterious and amazing inhabitants.

There will be no additional charge for guests visiting the Theme Park to enter the aquarium, which will be located within the pirate-themed Mutiny Bay area of the Park.

Russell Barnes, Divisional Director for the Alton Towers Resort, said:

'We are delighted to have received the go-ahead to begin building this new attraction which I am confident will be a fantastic addition to the Resort. We'll be adding our unique Alton Towers touch to SEA LIFE’s excellent reputation and expertise in marine conservation, education and awareness in order to create an amazingly themed attraction that families can enjoy together’.

A sister brand to the Alton Towers Resort within the Merlin Entertainments Group, SEA LIFE is the world’s No 1 aquarium brand, and second largest attraction brand in Europe.

Bron Persbericht Alton Towers

6 december 2008

Arjaans Funny Plates

Op de kermis van Gorinchem kon je dit jaar botsen en hoog boven de daken zweven. Ook mogelijk was het om een funny plate te laten maken. Bij exploitant Arjaans kon je op een blanco kentekenplaat een zelfgemaakte tekst laten maken. Via een apparaat worden letters en/of tekens op een zelfgekozen nummerplaat gezet. Zo er inmiddels een oranje kentekenplaat met het woord hullygully op de redactie van deze site aanwezig. Voor de duidelijkheid : gewone kentekenplaten worden er niet gemaakt, alleen funny exemplaren..

Tekst : Godrie Spijkers 02/12/2008

6 december 2008

Wagens Corkscrew-achtbaan te koop op Ebay

Het Engelse pretpark Alton Towers heeft wagens van de verdwenen 'Corkscrew' achtbaan te koop gezet op e-bay. Hierond vind u het persbericht dat Alton Towers uitheeftgegeven hierover.

Alton Towers Resort auctions rollercoaster ride car on eBay

Hundreds of rollercoaster fans across the UK will be extraordinarily excited about opening their presents this Christmas, after the Alton Towers Resort announced they will be auctioning a ride car from the recently closed Corkscrew rollercoaster on eBay.

Following hundreds of enquiries about buying parts of the 28 year-old coaster, the popular family Resort has decided to offer the ultimate item of memorabilia just in time for Christmas – the chance to buy the front carriage of the Corkscrew.

The carriage, which comes along with four seats and four harnesses, will be auctioned on eBay from Tuesday 2nd December at 10am, with all proceeds going to the Merlin’s Magic Wand, the world-wide charity for children created by the Merlin Entertainments Group.

Morwenna Angove, Sales and Marketing Director for the Alton Towers Resort, said:

“Following a surge of enquiries about the Corkscrew’s future and the availability of parts, we have decided to offer the public a truly unique opportunity to own this special piece of memorabilia. We have been astonished by the level of interest in the ride since announcing its’ departure and are confident that this exclusive offer will make someone very happy this Christmas! All proceeds of the auction will be going directly to Merlin’s Magic Wand, a charity set up by our group, to provide magical experiences and other support for children who are seriously ill, disabled or disadvantaged, so bidders can be confident their donation will be utilised in the best possible way”.

eBay announced that while they are used to unusual items being sold, this will be the first time part of a rollercoaster will be available for sale. A spokesperson said:

“We see a number of unique items for sale on the site but this truly is a one off piece for any rollercoaster fans.”

Members of the public who are interested in bidding should visit www.altontowers.com/corkscrew for more information.

Bron Persbericht Alton Towers

5 december 2008

Breakdance No 1 Hoefnagels

Bij de voorverpachting van de Tilburgse kermis schreven twee Breakdancen types 1 in. Een ervan is het exemplaar van exploitant Hoefnagels.

Tekst : Godrie Spijkers

3 december 2008

Madurodam by Light in de kerstvakantie

In de kerstvakantie, van zaterdag 20 december 2008 tot en met zondag 4 januari 2009, is er weer ‘Madurodam by Light’ in de miniatuurstad. De sensationele multimediashow is in de kerstvakantie iedere avond te zien om 18.30 uur.

Na zonsondergang wordt de bezoeker meegenomen in een fascinerend Hollands sprookje dat het verhaal vertelt van Hansje Brinker en de strijd tegen het water.

Licht en laserprojectie - Madurodam maakt gebruik van de modernste projectietechnieken voor deze show van waterfonteinen, licht en laserprojectie. Heel Madurodam, dus alle gebouwen, waterpartijen en zelfs het vliegveld, zijn onderdeel van het decor van deze 20 minuten durende lichtshow.

Data en tijden - Madurodam by Light start in de kerstvakantie iedere avond om 18.30 uur. Het park sluit direct na de show. De kassa’s blijven open tot een half uur voor aanvang van de show.

Geen toeslag - Voor Madurodam by Light wordt geen toeslag gerekend. Wie overdag Madurodam bezoekt kan ’s avonds terugkomen voor Madurodam by Light door bij vertrek een stempel op de hand te laten zetten.

Bron : Tourpress Holland

2 december 2008

'Kermis in de regen' op dvd

UDEN - Zeg tegen een echte Udenaar van 50, 55 jaar of ouder 'Kermis in de regen' en de kans is redelijk groot dat het antwoord zal zijn: "Is dat niet die film die in Uden is opgenomen?" Veel verder zal hij of zij niet komen.

En ja, er zit een kern van waarheid in. In 1961 zijn er op de Markt in Uden enkele scènes van deze speelfilm van Kees Brusse opgenomen. Onlangs is deze film door het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam op dvd uitgebracht. Een beetje snuffelen (googlen) op internet geeft als resultaat dat het een psychologische thriller is onder regie van Kees Brusse. In de hoofdrollen spelen Ko van Dijk , André van den Heuvel en Guido de Moor. Verder spelen onder andere Andrea Domburg, Mieke Verstaete en Hetty Blok mee. Na de film gezien te hebben is inderdaad duidelijk dat de scènes in Uden zijn opgenomen op de Markt. Het oude raadhuis komt duidelijk in beeld. Maar het draait om het huisje achter het raadhuis, waar nu het gemeentekantoor staat. Destijds stond daar de voormalige woning van aannemer Johannes van den Elsen. Later was het eigendom van de gemeente en is het VVV-kantoor er geruime tijd gevestigd geweest. In de volksmond was het gebouwtje toen bekend als “Het Witte Huis”. In de film is het een bankgebouw met woning van bankdirecteur Overhagen en zijn vrouw Miep (Ko van Dijk en Mieke Verstraete). Op een regenachtige donderdagavond worden zij door een drietal kruimeldieven (Kees Brusse, André van den Heuvel en Guido de Moor) overvallen. Luciën Bressers van de Stichting 'Het Uden-archief van Bressers' wil echter meer weten. Wanneer zijn de scènes in Uden opgenomen en hoelang hebben ze er over gedaan? Hebben deze bekende Nederlanders destijds overnacht in Uden en waar hebben ze geslapen? Waarom is er voor de Udense Markt gekozen terwijl de kermis is opgenomen in Breda? Is het interieur van de bank ook gefilmd in Uden? Hebben er Udense figuranten meegespeeld? Antoon Huijbers (toen 13 jaar) weet zich nog te herinneren dat de brandweer de boel nat moest spuiten voordat de scènes gedraaid konden worden. Heeft u ook nog herinneringen of anekdotes, geef ze door aan het Udens Weekblad of aan de Stichting 'Het Uden-archief van Bressers', tel. 0413-267206 of info@udenarchief.nl . Cadeau-tip: de film is op dvd verkrijgbaar bij The Music Store aan de Sacramentsweg.

Bron : Tourpress Holland

1 december 2008

Kinderautorijschool exploitant van Hout verkocht

"Opgepast we gaan starten" klonk het altijd aan het begin van de rit. Kinderen maken in de 'Kinderautorijschool' vervolgens een ritje over de weg in een brandweerwagen of Batman-auto. Helaas zullen we dit bekend geluid niet meer horen op de Nederlandse kermissen. Exploitant Harrie van Hout heeft de attractie verkocht. De attractie gaat Nederland verlaten waardoor we in Nederland geen 'kiddy-ride' meer hebben op de kermissen. Wie de kinderautorijschool voortaan wil zien zal naar Plopsacoo in België moeten gaan waar de attractie zal worden opgebouwd voor het nieuwe seizoen.

Tekst : Godrie Spijkers, informatie met dank aan Harrie van Hout.

1 december 2008

Vroegste Elfstedentocht ooit in het Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem geeft zondag 7 december het startsein voor de vroegste Elfstedentocht ooit. Zij voert niet door Friesland, maar wordt gereden op de ijsbaan van het museum en is bedoeld als de start van het winterseizoen. Zes weken lang brengt het Openluchtmuseum de winter weer tot leven. Zes weken lang - van 6 december tot en met 18 januari gaat het nmuseunm terug in de winterse tijd.

Startschot - Op zondag 7 december valt om 12.30 uur het startschot voor de vroegste Elfstedentocht in de honderdjarige geschiedenis van de tocht. In dit geval ter ere van de Arnhemse Elfstedenwinnaar Coen de Koning, die de tocht in 1912 en 1917 op zijn naam schreef.

Eeuwfeest - Op 2 januari 1909 werd de Elfstedentocht voor het eerst officieel verreden. De tocht der tochten viert dus binnenkort haar eeuwfeest. In 1912 – het oprichtingsjaar van het Openluchtmuseum – en in 1917 werd de tocht gewonnen door Arnhemmer Coen de Koning. In zijn laatste radio-interview in 1954 deed deze sportman in hart en nieren een emotionele oproep aan de jeugd: 'Jongens, jongens, jongens, heb er toch alles voor over, het is toch zo mooi'!

Winterseizoen - Het Openluchtmuseum start zondag 7 december het winterseizoen met een Elfstedentocht voor kinderen van 6 tot 12 jr. als een postume ‘thuiswedstrijd’ voor Coen de Koning. Om 12.30 valt het startschot op de ijsbaan, waarna deelnemers op hun barre tocht langs elf winterse opdrachten in het museumpark klunen. Later starten mag, maar deelnemers moeten vóór 17.00 uur binnen zijn in ‘Leeuwarden’ mét alle elf stempels, om het felbegeerde kruisje in ontvangst te mogen nemen.

Boerenbedtijd - Koeien melken bij het krieken van de dag en na het avondeten meteen naar bed. Dit jaar ontdekken bezoekers op een tocht door het museumpark onder meer hoe boeren en boerinnen vroeger de winterdag en -nacht doorbrachten. Hoe laat kropen ze onder de wol, hoe zag hun nachtkleding eruit en waar werd de ’beddenpan’ eigenlijk voor gebruikt?

Winters volksverhaal - In de stolpboerderij wordt een oud winters volksverhaal verteld over een soldaat die een slaapplaats zoekt. Het museum is tot ‘boerenbedtijd’ (20.00 uur) open.

Schaatsen en sleeën - Geen échte winter kan zonder ijspret en dus binden bezoekers jong en oud, voor het eerst of na vele jaren weer, de gladde ijzers onder en genieten op een grote schaatsbaan van deze traditioneel Nederlandse sport. Nieuw dit jaar is de sleebaan bij de Delftse molen, waar je lekker vanaf kunt roetsjen.

Breien en broodjes bakken - Ieder weekend en in de kerstvakantie geniet kan men in het knusse Zeeuwse museumkerkje genieten van heel diverse muzikale optredens. Kinderen leren breien en bakken een vers broodje boven het kampvuur op het Kindererf. In de vakantie is er speciaal voor hen een feestelijke lampionnentocht.

In de Zaanse buurt warmt men zich in de gezellige poffertjeskraam en op het plein is zes weken lang een ambachtelijke wintermarkt met demonstraties en activiteiten en een vrolijke draaimolen voor de kinderen.

Bron : Tourpress Holland

Oudere berichten 2008

Back